Μια στιγµή διαφορετικής τηλεόρασης πέτυχαν οι «µπλα-µπλάδες» (Αlpha)

µε την προβολή της εκποµπής του Ντέιβιντ Λέτερµαν µε καλεσµένο τον Μάικλ Ντάγκλας
Στην εκποµπή ο Μάικλ Ντάγκλας όχι µόνο επιβεβαίωσε ότι πάσχει από καρκίνο, αλλά περιέγραψε από συναισθήµατα µέχρι αντιδράσεις και συµπεριφορές του ίδιου και της οικογένειάς του όλο αυτό το διάστηµα που υπόκειται σε θεραπεία µε τέτοια φυσικότητα, χωρίς ούτε κατ’ ελάχιστο είτε ο ίδιος είτε ο παρουσιαστής να επιδοθούν σε εκείνη την τόσο συνήθη στην εγχώρια τηλεόραση µελό, εκβιαστική εκµετάλλευση του τραγικού.

Διόλου δεν µάσησε τα λόγια του ο Λέτερµαν όταν τον ρώτησε αν οι γιατροί του δίνουν ελπίδες, για να απαντήσει και εκείνος µε την ίδια φυσικότητα ότι του δίνουν ένα 80% να πετύχει η θεραπεία και ο ίδιος κάνει ό,τι µπορεί. Δεν δίστασε να τον ρωτήσει επίσης αν το στάδιο 4 που βρίσκεται είναι καλό – προφανώς και γνώριζε ότι δεν είναι το καλύτερο – για να του απαντήσει µε χιούµορ ο Ντάγκλας ότι «όλοι προτιµούν το στάδιο 1» και µε το ίδιο ύφος συνέχισε να εξηγεί πως θεωρεί µάλλον καλό ότι ο καρκίνος είναι στον λάρυγγα, που σηµαίνει ότι το σώµα του από εκεί και κάτω είναι µια χαρά και ελπίζει πως η θεραπεία θα αποδώσει.

Να θεωρήσουµε ότι πρόβαλαν τα εν λόγω στιγµιότυπα και µε αυτοκριτική διάθεση οι «µπλα-µπλάδες»; Γιατί ακούσαµε την κ. Χάµου να σχολιάζει «σκεφτείτε τι εκµετάλλευση και τι συναισθηµατικός εκβιασµός θα ‘χε γίνει σε ανάλογη περίπτωση στην ελληνική τηλεόραση και θυµηθήκαµε. Δεν έχει περάσει δα καιρός που η ίδια εκποµπή έδινε ρεσιτάλ συναισθηµατικής εκµετάλλευσης της ασθένειας της Ρούλας Κοροµηλά προκειµένου να εκβιάσει από κοινό και κριτική θετική αντιµετώπιση. Δεν έχει περάσει καιρός και από τότε που ο Ηλίας Ψινάκης, στου οποίου τις αρλούµπες υποκλίνεται το εγχώριο µιντιακοπολιτικό τσίρκουλο, επιδόθηκε στην ίδια ακριβώς εκµετάλλευση της ασθένειας της φίλης του προκειµένου να επιτεθεί µε προσωπικούς χαρακτηρισµούς για κριτική προς τον ίδιο που τον δυσαρέστησε.

Δυστυχώς αυτού του είδους η νοοτροπία απέναντι στην ασθένεια χαρακτηρίζει την εγχώρια τηλεόραση. Με µελό διάθεση, βαριές σιωπές και κλάµατα της Τατιάνας παρουσιάστηκε η συµπαθεστάτη Μαρία Ιωαννίδου στα τέλη της περασµένης σεζόν, όταν έδινε τη δική της µάχη µε τον καρκίνο.

Τίποτε από όλα αυτά δεν χρειάστηκε ούτε στον Μάικλ Ντάγκλας ούτε στον Λέτερµαν για να τα πουν όλα, γιατί τίποτε από όλα αυτά δεν χρειάζεται κανένας επαγγελµατίας του θεάµατος (τηλεοπτικού και κινηµατογραφικού) που σέβεται τον εαυτό του και το κοινό του. Ωστόσο, αν τα ανθρώπινα θέµατα δεν µπορεί να γίνονται υλικό για εύπεπτο ριάλιτι, πόσω µάλλον τα εθνικά θέµατα, υποθέσεις ευαίσθητες για τις σχέσεις δύο κρατών, όπως είναι αυτές µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πολύ περισσότερο όταν τέτοιου είδους ζητήµατα επιχειρούν να εκµεταλλευτούν την ιστορική µνήµη και το αίσθηµα συγκίνησης, που µπορεί να προκαλούν ορισµένα σύµβολα ενός φορτισµένου παρελθόντος για προσωπική προβολή.

Στο «Οσο υπάρχουν άνθρωποι» (Αlter) παρουσιάζεται το απίστευτο εγχείρηµα που οργανώνει Ελληνοαµερικανός ονόµατι Κρις Σπύρου να τελεστεί χριστιανική λειτουργία στη Αγια-Σοφιά και µάλιστα έχει χρονικά προσδιοριστεί την ερχόµενη Παρασκευή. Δίνει συνέντευξη στην εκποµπή εµφανιζόµενος ως πρόεδρος µιας παγκόσµιας κίνησης για να λειτουργήσει η Αγιά Σοφιά, ενώ µε µουσικό χαλί παρουσιάζεται η συγκινητική διαδροµή ενός έλληνα µετανάστη που κατάφερε να προοδεύσει στην Αµερική να σπουδάσει και να ανέβει τα σκαλιά της πολιτικής.

Εθνική υπόθεση και ροµαντισµοί


Η παρουσία του έµπειρου Κώστα Χαρδαβέλλα ισορροπεί τη συναισθηµατολαγνεία στην οποία είχε γείρει η εκποµπή, ο οποίος σπεύδει να πει ότι αυτά δεν είναι αστεία και καλοί οι ροµαντισµοί, αλλά πρόκειται για σοβαρότατα εθνικά θέµατα, όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισµοί και ότι αντί να ωφελήσουν µπορεί να βλάψουν την εθνική υπόθεση. Οι ίδιοι οι Κωνσταντινουπολίτες εκδήλωσαν διά του προέδρου τους την ανησυχία τους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τέτοιου είδους ανεξέλεγκτες εθνικοχριστιανικές υπερβολές µπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για αντίστοιχες τουρκικές απαντήσεις.

Ολο αυτό είναι σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών, του κατ’ εξοχήν αρµόδιου να το χειριστεί; Και µπορεί πολλοί να συγκινούνται µε όσα λέει ο κ. Σπύρου για το δικαίωµα των χριστιανών να προσευχηθούν στην Αγιά Σοφιά, όπως έσπευσε να δώσει άλλοθι για την προβολή του θέµατος ο εις εκ των δύο παρουσιαστών της εκποµπής, ο Στρατής Ληµνιός, µόνο που ακριβώς αυτό είναι το πρόβληµα, η συγκίνηση στη θέση της ψυχραιµίας, που αν τροφοδοτηθεί επιτηδείως µπορεί να καταλήξει σε απρόβλεπτα πολιτικά αποτελέσµατα.