Δεκατρείς παραγωγές, κυρίως φιλοξενούµενες από τα Δηµήτρια, περιλαµβάνει το πρόγραµµα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
«Ας σταµατήσουµε να παγιδεύουµε τα όνειρα και τις σκέψεις σε λέξεις.

Ας εναρµονιστούµε µε το “Ναι, γίνεται” του Πρωθυπουργού – κι αυτό δεν ενέχει καµιάς µορφής πολική τοποθέτηση» δήλωνε χθες ο νέος συντονιστής καλλιτεχνικού προγράµµατος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Εµµανουήλ Λαζαρίδης.

Ο 32 χρονών διεθνούς φήµης πιανίστας ανέλαβε και τυπικά καθήκοντα ενώ, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραµµατέας του Δ.Σ. του Μεγάρου Στέλιος Νέστωρ, «δεν θα έχει αποκλειστική σχέση µε το Μέγαρο, του ανατέθηκε η εκπόνηση σχεδίου προγράµµατος για την εκτέλεση του οποίου δεν θα έχει ουδεµία ευθύνη». Το σχέδιο αφορά την περίοδο από τον Ιανουάριο ώς τον Μάιο.

Στο µεταξύ το πρώτο µέρος του προγράµµατος (από τον Οκτώβριο ώς τον Δεκέµβριο) που ανακοινώθηκε χθες περιλαµβάνει 13 παραγωγές, η πλειονότητα των οποίων αφορά τη φιλοξενία εκδηλώσεων των Δηµητρίων του Δήµου Θεσσαλονίκης. Οπως η εναρκτήρια στις 14 Οκτωβρίου µε αφιέρωµα στο ισπανικό τραγούδι.

Κορυφαία εκδήλωση είναι η επετειακή – για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου – συναυλία µε έργο του Γ. Κουµεντάκη που γράφτηκε ειδικά για το Μέγαρο. Ακολουθούν συναυλίες της Νένας Βενετσάνου και των Ρlazza Εnsemble σε τραγούδια Χατζιδάκι, αφιερώµατα στην τζαζ.

Στις 8-12 Δεκεµβρίου σειρά έχει ο Κύκλος «Χριστούγεννα στο Μέγαρο» µε παραστάσεις µπαλέτου στο έργο του Τσαϊκόφσκι «Ο καρυοθραύστης» από την Ακαδηµία και σολίστ των Μπαλέτων Μπολσόι.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραµµάτων, στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έµφαση, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Μελωδένια πολιτεία» (15, 16, 17 Δεκεµβρίου) µε τη συµµετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 21 και 23 Δεκεµβρίου µε το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Γιόχαν Σεµπάστιαν Μπαχ – συµπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης µε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Στο µεταξύ, έτοιµο προς λειτουργία είναι και το δεύτερο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (µε συνεδριακό κέντρο και πολυτελές εστιατόριο), όπως ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αλέξανδρος Μπακατσέλος και ο γενικός γραµµατέας Στέλιος Νέστωρ.

Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε ότι οι τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση και λειτουργία «οφείλονταν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες» ενώ, όπως τόνισε, η ολοκλήρωσή του έγινε «δίχως ούτε κατά ένα ευρώ υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισµού. Είµαστε το µοναδικό ίδρυµα που δεν χρωστάει ούτε µια δραχµή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

§ Από παραδροµή στο χτεσινό φύλλο ο κ. Στέλιος Νέστωρ αναφέρθηκε ως πρόεδρος του ΟΜΜΘ, ενώ είναι γενικός γραµµατέας. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο κ. Αλέξανδρος Μπακατσέλος