Εδωσε τίτλο

Β.Χ.


«Ναι, γίνεται…» τιτλοφορήθηκε η οµιλία του Πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου. Ο υπουργός Πολιτισµού Παύλος Γερουλάνος, όµως, που – ως εκ των… παλαιών, αφού δεν ανασχηµατίστηκε – αδιαµφισβήτητα είχε κερδίσει τις εντυπώσεις από το Υπουργικό Συµβούλιο παρουσιάζοντας σχέδιο δράσης του υπουργείου του, πρόλαβε κι έδωσε τον τίτλο από το πρωί της ίδιας µέρας. Εγκαινιάζοντας το εντυπωσιακό περίπτερο του ΥΠΠΟΤ είπε: «Ναι, γίνεται γιατί… Γιατί κάθε συµβατικό χρεοκόπησε, γιατί η ελπίδα είναι στη νέα ελληνική δηµιουργία και θα γίνει ακόµα καλύτερα αν µετατρέψουµε τις προσπάθειές µας σε κάτι πολύ ακριβό για να παρουσιάζει η γραφειοκρατία τα κατορθώµατά της…».

Ξεκαρδιστικές

Π.Θ.Κ.


Τρεις ξεκαρδιστικές ταινίες, που λατρεύτηκαν από το κοινό και αυτό το καλοκαίρι, προβάλλονται καθηµερινά µαζί στον κινηµατογράφο «Ιντεάλ» και µε ειδικό εισιτήριο: 1 ταινία 8 ευρώ, 2 ταινίες 12 ευρώ. Πρόκειται για την ξεκαρδιστική «Πρώτη σελίδα» του Μπίλι Ουάιλντερ µε τους: Ουόλτερ Ματάου-Τζακ Λέµον, τον «Ωραίο και σέξι» Γούντι Αλεν που το παίζει Χάµφρεϊ Μπόγκαρτ και την ισοπεδωτική σάτιρα «Ενας προφήτης, µα τι προφήτης» των Μόντι Πάιθονς.

Σταυροδρόµι… πολιτικών

Β.Χ.


Ηταν η πρώτη (εν τη αγνοία των διοργανωτών) διοργάνωση που «εισήγαγε» στο αφιερωµένο στη Μέση Ανατολή έτος 2011 (σύµφωνα µε την πρόταση συνέργειας που έκανε ο υπουργός Πολιτισµού Παύλος Γερουλάνος για τη µετατροπή της Θεσσαλονίκης σε «Σταυροδρόµι πολιτισµών»). Και ήταν η πρώτη που «ιχνηλατούσε τον µουσουλµανισµό» η ηµερίδα για τις προοπτικές των σχέσεων των λαών της Μεσογείου που διοργανώθηκε µε αφορµή την έκθεση. Οπως και να ‘χει η έκθεση της Φωτοµπιενάλε 2010 της Θεσσαλονίκης µε τίτλο «Μuslim world caught: between imaginary and reality» («Ιχνηλατώντας τον µουσουλµανικό κόσµο: ανάµεσα στο φανταστικό και την πραγµατικότητα») µετατράπηκε εκτός από «Σταυροδρόµι πολιτισµών» και σε «Σταυροδρόµι πολιτικών». Συγκέντρωσε – όσο καµία άλλη – στα εγκαίνιά της δύο υπουργούς (Παύλος Γερουλάνος, Θόδωρος Πάγκαλος), έναν υφυπουργό (τον Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη), δεκάδες βουλευτές (µε την Επικρατείας κ. Μάγια Τσόκλη και ως εισηγήτρια σε ηµερίδα), έναν νεοεκλεγέντα πρύτανη (του ΑΠΘ κ. Μυλόπουλο), έναν πολυσυζητηµένο υποψήφιο δήµαρχο (τον κ. Γιάννη Μπουτάρη). Μ’ αυτά και µε άλλα οι διοργανωτές συζητούν για την παράτασή της…

Σεξ στο «δάσος»

Π.Θ.Κ.


Δυο αγόρια κι ένα κορίτσι. Η φύση, η ελευθερία, το ένστικτο και οι αισθήσεις απελευθερώνονται «Μέσα στο δάσος»… Μετά το «Ρolaroid» και το «Ονειρο του Σκύλου», ο Αγγελος Φραντζής συνεχίζει να εξερευνά χρονικά και θεµατικά διαφορετικά µονοπάτια στη νέα του ταινία, που µετά τη συµµετοχή της σε 6 Διεθνή Φεστιβάλ και την προβολή της στις Νύχτες Πρεµιέρας Conn-Χ, βγαίνει από τις 30 Σεπτεµβρίου στον κινηµατογράφο «Οπερα». Η Κάτια Γουλιώνη, ο Ιάκωβος Καµχής και ο Νathan Ρissoort είναι τα τρία νέα παιδιά, είναι οι πρωταγωνιστές σ’ ένα παγανιστικό ταξίδι όπου η φύση καθοδηγεί τις αισθήσεις και τα συναισθήµατα. Πολυταξιδεµένη και µε εξαιρετικά ένθερµες κριτικές, η ταινία συµµετείχε στα Φεστιβάλ του Ρότερνταµ και του Χονγκ Κονγκ, στο διαγωνιστικό τµήµα του Φεστιβάλ του Μονάχου, στο διαγωνιστικό τµήµα του Φεστιβάλ της Πολωνίας Εra Νew Ηorizons και στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Ουρουγουάης Llamale Η.