Οταν ο Ρούπερτ Μέρντοκ αγόραζε ακριβώς πριν από τρία χρόνια τη «Wall Street Journal» έναντι πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε πολλά στο μυαλό του, αλλά ο κύριος στόχος του ήταν ένας: να ξεπεράσει τους «Νew Υork Τimes». Κυκλοφοριακά το κατάφερε. Η εφημερίδα του όμως έκτοτε δεν έχει κερδίσει ούτε ένα Πούλιτζερ, όπως φροντίζουν να υπενθυμίζουν διαρκώς τα στελέχη των «ΝΥΤ» που φυσικά συνεχίζουν να τα σαρώνουν. Ο πολυμήχανος 79χρονος αυστραλός μεγιστάνας δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Επέβαλλε σε όσους θέλουν να διαβάζουν τις εφημερίδες του στο Διαδίκτυο να πληρώνουν- μια κίνηση που θα κριθεί όχι τώρα, λίγο μετά το πρώτο σοκ, αλλά στο μέλλον. Κυκλοφόρησε επίσης ένα ένθετο για την πόλη της Νέας Υόρκης που φαίνεται να στέρησε φύλλα από τον αντίπαλό του. Ο Μέρντοκ απολαμβάνει τους «πολέμους των εφημερίδων». Ο διευθυντής των «Νew Υork Τimes», Μπιλ Κέλερ, θεωρεί ότι αυτοί οι πόλεμοι του Αυστραλού «μοιάζουν με αγώνες παλιών αυτοκινήτων που συγκρούονται μεταξύ τους. Στο τέλος δεν κερδίζει κανένας αλλά υπάρχει πολύ αίμα και καταστροφή». Η επιχειρηματική στρατηγική του Μέρντοκ φαίνεται ότι περιλαμβάνει πάντα κάποιον επιλεγμένο αντίπαλο. Δεν είναι μόνο η σύγκρουση στο Λονδίνο μεταξύ «Τimes» και «Daily Τelegraph» αλλά και μια άλλη νεοϋορκέζικη μάχη, αυτή της «Νew Υork Ρost» με την «Daily Νews». «Θεωρείτε ότι κέρδισε κάποιον από αυτούς τους πολέμους;» ρωτά ο Κέλερ μια δημοσιογράφο του «Vanity Fair». «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ανέβασε τα στάνταρ της δημοσιογραφίας ή το ΙQ αυτών των εκδόσεων».

Ο Μέρντοκ, που δεν σταματά να καυχάται για τη δημοσιογραφική του δυναστεία, επέλεξε τους παραδοσιακούς εκδότες των «ΝΥΤ», την οικογένεια Σουλτσμπέργκερ, για να συγκρουστεί. Οπως λέει ένας πρώην συνεργάτης του, «η Νews Corp.,

η εταιρεία του Μέρντοκ, καθορίζεται πολύ περισσότερο από ποιους επιλέγει να πολεμήσει παρά από τους δικούς της αγώνες». Ο Σουλτσμπέργκερ πάντως, παρά το ότι έχει δεχθεί ακόμα και προσωπικές επιθέσεις- καθώς στην «WSJ» είχαν χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία από το πηγούνι του για να εικονογραφήσουν ένα θέμα για τους θηλυπρεπείς άνδρες- επιλέγει να αντιμετωπίζει τον Αυστραλό αφ΄ υψηλού: «Εμείς δεν το βλέπουμε σαν πόλεμο. Εμείς επιλέγουμε τους εχθρούς μας, δεν αφήνουμε εκείνους να μας επιλέξουν...». Ο Αντριου Νιλ, που διετέλεσε διευθυντής των «Sunday Τimes» υπερασπίζεται το πρώην αφεντικό του. «Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι ο Θεός έχει δώσει σε αυτούς το δικαίωμα να εκδίδουν βαρετές εφημερίδες και κανείς δεν πρέπει να τους πηγαίνει κόντρα. Είναι κάτι που τρελαίνει τον Μέρντοκ. Βλέπει σε αυτήν την αντίληψη μια μεγάλη αγορά την οποία μπορεί να εκμεταλλευθεί. Μέχρι τώρα όμως ήταν ένας στρατηγός χωρίς στρατό. Με την αγορά της “WSJ” είναι έτοιμος να κατακτήσει το κάστρο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από