Ισως είναι η αρμονική συνύπαρξη των δασωμένων βουνών με τις ρεματιές και τις χαράδρες που καταλήγουν σε σαγηνευτικές παραλίες. Ισως να είναι τα κάστρα που στέκουν αγέρωχα στον χρόνο φορτωμένα με την ιστορία του τόπου, ίσως το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου που δημιουργεί ένα γαϊτανάκι κολπίσκων σε όλη την ακτογραμμή. Σημασία έχει πως όταν επισκεφθείς μία φορά αυτήν την περιοχή, θέλεις να ξανάρθεις
Μαγεία. Αυτή είναι η λέξη που έρχεται στον νου κάθε φορά που διατρέχω την παραθαλάσσια πλευρά της Ηπείρου. Από τη στιγμή που μένει πίσω ο κεντρικός δρόμος που ενώνει την Πρέβεζα με την Ηγουμενίτσα, προετοιμάζομαι για την ομορφιά που θα συναντήσω, κάτι που όταν έρχεσαι πρώτη φορά δεν το περιμένεις. Σύντομα αριστερά κατηφορίζει απότομα ένας στενός ασφάλτινος δρόμος που καταλήγει στην παραλία τουΑϊ-Γιαννάκη.

Ο δρόμος προς την Πάργα συνεχίζει κατηφορικός, γεμάτος στροφές, εισβάλλοντας στα πρώτα σπίτια της κωμόπολης. Πριν καλά καλά συνειδητοποιήσεις ότι έφθασες, βρίσκεσαι εκστασιασμένος να κοιτάς τον μικρό κόλπο με τα σπαρμένα κατάφυτα νησάκια που κλείνουν την είσοδό του. Βράχια… τσαλαβουτούν στα πεντακάθαρα νερά, ενώ μια μικρή παραλία, τοΚρυονέρι, αφήνει τα κύματα να χαϊδέψουν την αστραφτερή αμμουδιά της. ΗΠάργαεκτείνεται αμφιθεατρικά στη πλαγιά τουλοφίσκου Πεζόβολος,όπου στην άκρη του και μέσα από τα πεύκα διακρίνεται τοκάστρο. Το βλέμμα όμως θα σταθεί στο καταπράσινο νησάκι που στέκεται σαν φύλακας άγγελος στην είσοδο του κόλπου, τονησάκι της Παναγιάς.

Βαδίζοντας προς το λιμάνι, τα παραταγμένα μαγαζιά, οι ψαροταβέρνες και καφετέριες με τις σύγχρονες τέντες και τα καθίσματα, μοιάζουν να «χωρούν» οριακά στην εικόνα του οικισμού, κάτι που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους υπεράριθμους επισκέπτες. Ομως τα διώροφα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τα ανηφορικά σοκάκια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου, προσδίδουν νησιώτικη ατμόσφαιρα, με τη θέα, ειδικά από την πλευρά του κάστρου και τη συνοικίαΤουρκοπάζαροπου βλέπει την παραλία τουΒάλτου, να σε κάνει να ξεχνάς οτιδήποτε σχετικό με τέντες και νάιλον.

ΣταΣύβοτα, ο συνδυασμός του πράσινου με το μπλε, της γης με τη θάλασσα, δημιουργεί εικόνες πλασμένες από το μυαλό των ρομαντικών. Ισως μόνο η αεροφωτογραφία μπορεί να δώσει την πραγματική διάσταση της φυσικής ομορφιάς. Τα κατάφυτα νησάκια που βρίσκονται κοντά στο χωριό, οι ορμίσκοι και οι παραλίες σε κερδίζουν για πάντα.