Στο πεδίο της µάχης που πριν από 2.500 χρόνια κατατροπώθηκαν οι Πέρσες, στον Μαραθώνα, έχει ξεσπάσει κόντρα φορέων για τις επετειακές εκδηλώσεις
Αντικείµενο της διαµάχης ανάµεσα στο υπουργείο Πολιτισµού µε τον Δήµο Μαραθώνα είναι οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις µε φόντο τον Τύµβο των Μαραθωνοµάχων, για τα 2.500 χρόνια από την ιστορική Μάχη του Μαραθώνα, που θα κορυφωθούν µε τον Κλασικό Μαραθώνιο – φέτος σηµειώνει ρεκόρ µε 22.000 (ήδη) συµµετοχές.

«Το υπουργείο ποτέ δεν θα έβαζε υπό την αιγίδα του εκδηλώσεις που δεν υπηρετούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει για τον Μαραθώνιο. Η φιλοσοφία του ΥΠΠΟ είναι να µην κάνει απλώς εορταστικές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια, αλλά να δηµιουργήσουµε ένα ισχυρό brand name, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα διαχρονικά και στο µέλλον. Για τον λόγο αυτό, επιλέξαµε όλο το επίκεντρο των εκδηλώσεων να δίνει προστιθέµενη αξία σε ένα ετήσια επαναλαµβανόµενο γεγονός, τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος αναδεικνύεται και σε κορυφαίο τουριστικό γεγονός», υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου. Και αποκαλύπτουν πως διατέθηκαν από φορείς του ΥΠΠΟ κάπου 645.000 ευρώ για τη σειρά εκδηλώσεων που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου.

«Καταθέσαµε τον Νοέµβριο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2010 το πρόγραµµά µας και δεν πήραµε ποτέ απάντηση. Κι αν δεν υπήρχαν χρήµατα – διότι εµείς µε 100.000 ευρώ µπορούσαµε να καταρτήσουµε ένα σοβαρό πρόγραµµα – ας µας έδιναν τουλάχιστον συµβολικά την αιγίδα», υποστηρίζει από την πλευρά του ο δήµαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης.

«Ο δήµαρχος έχει επιλεκτική µνήµη: ξεχνά ότι το ΥΠΠΟ φρόντισε να βρεθούν τα κειµήλια του Σπύρου Λούη που είχαν χαθεί µετά το 2004 και να σταλούν στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόµου, στον Μαραθώνα. Λησµονεί επίσης την έγκριση του ΕΟΤ να ενταχθεί η αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόµου στο πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων του Οργανισµού και να κατασκευαστεί εκεί ένα ανοικτό θέατρο συνολικής αξίας περίπου δύο εκατ. ευρώ», λένε στενοί συνεργάτες του υπουργού Πολιτισµού Παύλου Γερουλάνου.

Κι αν η κόντρα υπέβοσκε σε διοικητικό επίπεδο, ξέσπασε όταν έφτασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο η έγκριση για την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου στον δήµο για σειρά εκδηλώσεων, µε αποκορύφωµα την εκδήλωση του Σαββάτου, όπου το ΚΑΣ θέλησε να διασφαλίσει «την προστασία του χώρου και την ηθική του, καθώς ό,τι γίνει στον Τύµβο πρέπει να συνάδει µε τη συµβολική αξία της µάχης και των χώρων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η γενική γραµµατέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη.

Τελικώς οι εκδηλώσεις πήραν το πράσινο φως, αν και δήµος και υπουργείο ακολουθούν διαφορετικό πρόγραµµα για τον εορτασµό της ίδιας επετείου.

Μόνο στην κλασική διαδροµή του φετινού Μαραθωνίου (που οργανώνει ο ΣΕΓΑΣ) έχουν δηλώσει συµµετοχή 12.000

άνθρωποι, όταν πέρυσι και στις τρεις διαδροµές (κλασικός, 10 και 5 χλµ.) οι συµµετεχόντες ήταν κάπου 10.000

Οι εκδηλώσεις


Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού:

12-13 Σεπτεµβρίου: Συνέδριο για τη Δηµοκρατία από τη Society of Εconomic Research στους Δελφούς 23 Οκτωβρίου: Εκθεση του Σπύρου Μερκούρη για τη Δηµοκρατία στο Ζάππειο 28-30 Οκτωβρίου: Συνέδριο Μαραθώνιων Δρόµων και Μarathon Εxpo στο Ζάππειο 29 Οκτωβρίου: Δρώµενο του ΣΕΓΑΣ στον ανοιχτό χώρο του Ζαππείου 30 Οκτωβρίου: Αφή Μαραθώνιας Φλόγας 31 Οκτωβρίου: Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας και Μαραθώνιος Καλλιτεχνών στο Καλλιµάρµαρο.

Τελευταία εβδοµάδα Οκτωβρίου: «Μαραθών – Σαλαµίς» από την Εθνική Λυρική Σκηνή και εξετάζεται δρώµενο της Σοφίας Σπυράτου.

Νοέµβριος: Ταυτόχρονα σε 20 χώρες έκθεση «Η Μάχη του Μαραθώνα: Διαχρονικό Πρότυπο Ηρωισµού – Αέναη Πηγή Εµπνευσης» (συλλογή Δολιανίτη).

Υπό την αιγίδα του Δήµου Μαραθώνα: Απόψε: Προβολή ντοκιµαντέρ της Μαρίας Παπαλιού «2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα». Απονοµή βραβείων πανελλήνιου µαθητικού διαγωνισµού έκθεσης και ζωγραφικής.

9 Σεπτεµβρίου: Εκθεση χαρακτικών «Μάχες και τοπία Μαραθώνος» (συλλογή Βουδούρη) στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόµου. Παράσταση «Ηρακλείδαι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη στον Τύµβο.

10 Σεπτεµβρίου: Εκθεση γλυπτικής του Μασάακι Νόντα. Ποιήµατα χαϊκού από τη Ζωή Σαβίνα, ελληνο-ιαπωνική µουσική εκδήλωση στην αφετηρία Μαραθωνίου Δρόµου. 11 Σεπτεµβρίου: Πανανθρώπινον Μαραθώνιον Κάλεσµα του Αλέξανδρου Χάχαλη (εκδήλωση µε πολυµέσα) στον Τύµβο.

12 Σεπτεµβρίου: Θαλάσσιος Μαραθώνιος και εκδήλωση µε τη Λυδία Κονιόρδου και τον Λευτέρη Βογιατζή.

13 Σεπτεµβρίου: «Προµηθέας Δεσµώτης» του Αισχύλου από το Ιδεοθέατρον στον Τύµβο.