ΚΑΜΙΑΦΟΡΑ η έκπληξη για τους πολλούς δεν είναι έκπληξη για όλους. Για τους στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Καμίνης είναι ένα «όνομα από το παρελθόν». Οπως εξηγούσε ένας εξ αυτών, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου σήμερα, «τον είχαμε συζητήσει και βολιδοσκοπήσει στο παρελθόν, αλλά μας έλεγε πως ήθελε πρώτα να ολοκληρώσει τη θητεία του στον Συνήγορο».

Δεν τον μέτρησε

ΟΛΑ ΑΥΤΑ εξηγούν γιατί ο Πρωθυπουργός έβλεπε από την αρχή πολύ θετικά την υποψηφιότητα του Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων. Εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες, οι άνθρωποι του Παπανδρέου είχαν ένα κύριο μέλημα. Να προστατευθεί ο Καμίνης στη φάση που οι υποψηφιότητες ήταν ακόμη ανοιχτές. Στη λογική αυτή, ο Καμίνης δεν μετρήθηκε στις δημοσκοπήσεις. Γιατί; Διότι το επιτελείο του Πρωθυπουργού δεν είχε αυταπάτες. Καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη δεν ήταν διασημότητα, ήξεραν πως δεν θα είχε υψηλή αναγνωρισιμότητα. Ακόμη περισσότερο: δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να διαρρεύσει το αποτέλεσμα και να λειτουργήσει αυτό ως καταλύτης στο να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα.

Τα μπράτσα της καμπάνιας

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, στην περίπτωση Καμίνη ο κύβος είχε ριφθεί. Το ζητούμενο ήταν ο χειρισμός. Πόσω μάλλον που η υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων συνδεόταν με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Πειραιά. Ο άλλος προβληματισμός των ανθρώπων του Παπανδρέου αφορά την καμπάνια. Ο Καμίνης πολιτεύεται πρώτη φορά- άρα δεν έχει ούτε μηχανισμό ούτε εμπειρία. Ποιος θα τρέξει την προεκλογική του εκστρατεία; Είναι το ερώτημα που τους απασχολεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί υπάρχει συναίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το κόμμα που ήταν και «μόνο υποτυπώδη βοήθεια μπορεί να προσφέρει στον Καμίνη…».

Ακόμη χειρότερα: «Τα μπράτσα της καμπάνιας είναι από τη μέση και κάτω της οργανωτικής βάσης…». Φαίνεται όμως πως σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων στις γειτονιές της Αθήνας, δεν κινούνται πολλά πράγματα.

Είναι δε εντελώς βέβαιο ότι ουδείς εκ των πολιτευομένων με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών πρόκειται να σηκώσει το δαχτυλάκι του για να βοηθήσει τον Καμίνη. Και κανείς δεν θέλει να σκέπτεται «τι θα γίνει με Παναγιωτακόπουλους και Σία…». Εξ ου και δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τη Φώφη Γεννηματά να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Καμίνη.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; Μέχρι τον Κώστα Λαλιώτη σκέφτηκαν κάποια στιγμή! Το βέβαιο είναι πως θα πρέπει να συγκροτηθεί μια Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα.

Οπως παραδέχεται, πάντως, έμπειρο στέλεχος που είναι κοντά στον Παπανδρέου, «η υποψηφιότητα Καμίνη θα κινηθεί βασικά από τηλεοράσεως…».