Ψυχρή βόρεια ομορφιά, είπατε; Οχι μόνον. Ερμηνευτική δεινότητα; Επίσης όχι μόνον. Μουσικότητα; Και πολλά περισσότερα καταλογίζουν σε μια νέα και ωραία μέτζο σοπράνο από τον ευρωπαϊκό Βορρά, την 34χρονη Ελίνα Γκαράντσα, από τη Ρίγα της Λετονίας.

Καιρό είχε ο διεθνής μουσικός κόσμος να χειροκροτήσει πιο σκούρα φωνή, προτιμώντας τις κυρίως ρωσικής καταγωγής «ελαφρές» σοπράνο, όπως η Αννα Νετρέμπκο. Ομως η Γκαράντσα, αφού πρώτα καθήλωσε και κέρδισε το 2003 κοινό και κριτικούς στο περίφημο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, που αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η φετινή του διοργάνωση, φαίνεται πως αποτελεί εξαίρεση από τον σωρό των «νέων φωνών» ή των «νέων τραγουδιστών» που ανακαλύπτει κάθε τόσο η παραπαίουσα μουσική βιομηχανία για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των ακροατών.

Δεν είναι μόνον ότι την υποδέχτηκαν (ακόμη και οι «Νew Υork Τimes») με διθυράμβους στη Νέα Υόρκη, όπου θεώρησαν ότι «η Μετροπόλιταν Οπερα απέκτησε επιτέλους νέα πειστική Κάρμεν ύστερα από 24 χρόνια». Δεν είναι μόνον ότι πεπαιδευμένο γερμανικό κοινό τη θεωρεί ως «προσωπική» του ντίβα – είναι και από τις πλέον προβεβλημένες τραγουδίστριες στη γερμανική τηλεόραση! Είναι ότι επιτέλους βρέθηκε μια νέα σταρ που δεν είναι «η νέα Κάλλας», «η νέα Καμπαγιέ», «η νέα Μπάλτσα»… Είναι απλώς η Ελίνα Γκαράντσα.

Κάρμεν στη Μετροπόλιταν, είπαμε; Και με επιτυχία; Ε, πάνω σ΄ αυτό στηρίχτηκε και η Deutsche Grammophon και της ανέθεσε το δισκογραφικό πρότζεκτ «Ηabanera», με άριες και τραγούδια τσιγγάνικης «εμπνεύσεως». Μπιζέ, Λέχαρ, Ντε Φάλια, Μπέρνσταϊν, Ραβέλ, αλλά και Canciones Νegras, Cancion del amor, Cancion de la gitana, Ζigeunerliebe είναι στο πρόγραμμα.

Το μεγάλο της ατού, κατά τους κριτικούς: Οτι κατάφερε να συνδυάσει τις σύγχρονες φωνητικές τεχνικές (κόρη δασκάλας της φωνητικής και διευθυντή χορωδίας) με την έμφαση στην ταχύτητα, την ευελιξία και τη φαινομενική ελαφράδα- πέρα από το βαρύγδουπο στυλ πολλών νέων ερμηνευτών- των αρχών του 19ου αιώνα (αρετές των ερμηνευτών του Ροσίνι).

Στο νέο άλμπουμ της συμπράττει με τη Φιλαρμονική της Επαρχίας του Τορίνου, υπό τον σύζυγό της Κάρελ Μακ Τσίκον