«Θεσσαλονίκη – σταυροδρόµι πολιτισµών» είναι ο τίτλος του πενταετούς προγράµµατος που στοχεύει να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το 2011
Ενα πενταετές πρόγραµµα δράσης µε θεµατικές (τον τρόπο θα τον βρουν οι εποπτευόµενοι από το ΥΠΠΟΤ φορείς), µία ανανέωση θητείας (αυτή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Σωτήρη Χατζάκη) και ένα νέο πρόσωπο (ο 31χρονος ΓιώργοςΕµµανουήλ Λαζαρίδης στη θέση του καλλιτεχνικού συµβούλου του Οργανισµού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) έφερε ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχει µία επικίνδυνη αλλαγή του γειτονικού µας περιβάλλοντος. Πόλεις όπως η Σόφια και η Κωνσταντινούπολη αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Δεν συναντούµε – στα ταξίδια µας στο εξωτερικό – την ουσιαστική παρέµβαση της χώρας µας στον παγκόσµιο διάλογο για τον πολιτισµό. Το σχέδιο “Καλλικράτης” δίνει ευκαιρίες για την ανάπτυξη και συν-δράση σ’ αυτόν τον τοµέα», υπογράµµισε ο κ. Γερουλάνος.

Ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού στην πρώτη του συνάντηση µε τους εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων – στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου – διευκρίνισε ότι στόχος είναι ο συντονισµός δράσης ώστε ο σηµαντικός πλούτος της πόλης να αξιοποιηθεί και η Θεσσαλονίκη να προβάλλει τόσο προς τα Βαλκάνια όσο και προς την Αθήνα µία ενιαία πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα.

Η αρχή θα γίνει από το 2011 µε το θεµατικό πρόγραµµα για τη Μέση Ανατολή, θα ακολουθήσει το 2012 το πρόγραµµα για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (µε αφορµή και τη συµπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης), το 2013 πιθανότατα η θεµατική θα έχει ως άξονα τη Μεσόγειο ως έννοια, το 2014 τη Ρωσία και το 2015 την Κίνα. Σε ερώτηση αν χάρη στο νέο πρόγραµµα δοθούν και πρόσθετα κονδύλια, ο υπουργός απάντησε χαρακτηριστικά πως «σήµερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να µετρήσουµε κουκιά τα οποία δεν υπάρχουν» ενώ διευκρίνισε ότι το πρόγραµµα θα εφαρµοστεί µε την υπάρχουσα χρηµατοδότηση, µε την ελπίδα ανεύρεσης χορηγών.

«Τώρα µπορούµε να ανανεώσουµε τους στόχους µας για άνοιγµα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στην πόλη, στη χώρα, στη Βαλκανική αλλά και την Ευρώπη», δήλωνε, χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ», ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης που στην πραγµατικότητα τώρα θα υπηρετήσει τη θητεία του ως διευθυντής του ΚΘΒΕ, καθώς πέρυσι το καλοκαίρι είχε αναλάβει να ολοκληρώσει το υπόλοιπο της θητείας του Νικήτα Τσακίρογλου, ύστερα από την παραίτησή του.

«Οι στόχοι αυτοί είναι πρώτα απ’ όλα η υλοποίηση της έννοιας Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και όχι µόνο κρατικό θέατρο Θεσσαλονίκης. Ακόµη: η εξωστρέφεια, η συνεργασία µε τους φορείς και τα πρόσωπα που διαµορφώνουν κοινούς στόχους και κυρίως η υλοποίηση µιας συγκροτηµένης οικονοµικής πολιτικής. Εξάλλου – το είχα πει και µε την έναρξη της πρώτης “πιλοτικής” θητείας µου: Η κρίση µπορεί να µας επαναφέρει στο απολεσθέν σε πολλές περιπτώσεις µέτρο».

Η αρχή θα γίνει από το 2011 µε το θεµατικό πρόγραµµα για τη Μέση Ανατολή, θα ακολουθήσει το 2012 το πρόγραµµα για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το 2013 πιθανότατα η θεµατική θα έχει ως άξονα τη Μεσόγειο