ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΛΩΣ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΝΑ ΤΑ
ΔΙΑΒΑΖΩ, ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΦΕΡΟΥΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΙΣ ΛΑΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ
ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ. ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ, ΔΥΟ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΧΑΡΑ: ΤΑ «ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ» ΚΑΙ «ΧΟΡΤΟΜΑΝΙΑ» (ΕΚΔ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ). ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΑ. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΧΑΡΩ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ
Αδιαμφισβήτητα, η βασίλισσα των κατανοητών και αλάνθαστων παραδοσιακών ελληνικών συνταγών ήταν η Χρύσα Παραδείση. Η συλλογή των συνταγών της Μεγάλη Μαγειρική Ζαχαροπλαστική (Εκδόσεις ΤΑ ΝΕΑ Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και παλαιότερα Εκδόσεις Μαγειρικές Χρύσας ΠαραδείσηΣωκράτης Καλλιάκος, 25 ευρώ) που εκδόθηκε πρόσφατα, παρέχει μεγάλη ποικιλία από ελληνικά πιάτα και άλλα. Οι οδηγίες είναι σαφείς και εύκολες, ενώ η γραμματοσειρά είναι απολαυστικά ρετρό και θυμίζει το αυθεντικό βιβλίο, το οποίο θυμάμαι από νεόνυμφη όταν ήμουν μαγείρισσα πρόθυμη να μάθω τα κλασικά πιάτα.

Άλλο κλασικό βιβλίο, ασφαλώς πιο πρακτικό γιατί περιέχει και σαφείς εικόνες (όχι ιδιαίτερα καλλιτεχνικές αλλά πραγματικές) είναι η Μικρή Ελληνική Κουζίνα από μια άλλη αξιόλογη συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής του παρελθόντος, τη Σοφία Σκούρα. Τα πάντα, από γαύρο μπουρδέτο μέχρι γλυκά του κουταλιού, βρίσκονται σε αυτή τη συλλογή με 40 συνταγές (Εκδόσεις Φυτράκη, 22 ευρώ).

Οι μάγειροι που ενδιαφέρονται για την ιστορία των τοπικών φαγητών και απολαμβάνουν να διαβάζουν κάτι παραπάνω από άμεσες συνταγές, πρέπει να έχουν ένα αντίτυπο του τετράτομου Γεύση Ελληνική της Εύης Βουτσινά (Εκδόσεις Καστανιώτη, 15 ευρώ ο τόμος). Αυτή είναι μία από τις αγαπημένες μου συλλογές, στην οποία προστρέχω συχνά όχι τόσο για τις συνταγές όσο για ιδέες ή για ενδελεχή πληροφόρηση σχετικά με την κουλτούρα που κρύβεται στο τραπέζι μας.

Έχω δοκιμάσει τα πεντανόστιμα φαγητά της οινοποιού Στέλλας Κατσαρού (Κτήμα Κατσαρού) και παρότι αυτή η καταξιωμένη μαγείρισσα έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία, αγαπημένο μου είναι το πρώτο της, Η Κουζίνα της Στέλλας Κατσαρού (Εκδόσεις Ποταμός, 11,74 ευρώ). Οι συνταγές είναι γραμμένες με τέτοιο τρόπο που γίνονται εύκολα κατανοητές από όσους μαγειρεύουν στο σπίτι. Είναι ένα καλό βιβλίο για όσους αναζητούν κλασικές συνταγές με μικρές διαφορετικές νότες.

Τα σύγχρονα κλασικά πιάτα ανήκουν στην… αρμοδιότητα μιας άλλης σπουδαίας μαγείρισσας, που έχει ανεβάσει λίγο τη σπιτική κουζίνα και έχει σημειώσει πραγματική επιτυχία στον σκληρό κόσμο της κουζίνας των εστιατορίων. Είναι η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Οι εικόνες είναι λίγο παλιομοδίτικες, αλλά οι σελίδες είναι γεμάτες με συνταγές για πολλά από τα πιάτα που έχουμε δοκιμάσει στο αθηναϊκό της εστιατόριο ( Στην Κουζίνα με την Αργυρώ, Εκδόσεις Φερενίκη, 25 ευρώ).

Δεν μπορώ να παραλείψω τον αγαπημένο μάγειρα της χώρας μας, τον Ηλία Μαμαλάκη. Βαθιά στην καρδιά μου πιστεύω ότι το καλύτερο βιβλίο του είναι το πρώτο, Ελληνικό Τυρί, Γεύσεις και Συνταγές (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 19 ευρώ). Ο Μαμαλάκης προσφέρει πληροφορίες για την παραγωγή πολλών ελληνικών τυριών και την ιστορία τους, αλλά και πρακτικές ιδέες για το μαγείρεμά τους σε συνταγές που δεν περιορίζονται στην παράδοση.

Καμία λίστα με τα 10 καλύτερα ελληνικά βιβλία μαγειρικής δεν θα μπορούσε να παραλείψει την Ελληνική Κουζίνα και Ζαχαροπλαστική της Βέφας Αλεξιάδου . Οι εικόνες είναι λίγο παλιομοδίτικες, αλλά το βιβλίο εξυπηρετεί τον σκοπό του εδώ και δεκαετίες: να εκπαιδεύσει γενιές και γενιές πώς να ετοιμάζουν τις βασικές ελληνικές συνταγές (Εκδόσεις Β.Α.- προσωπική έκδοση, 22,90 κάθε βιβλίο).

Οι επαγγελματίες μαγείρισσες μπορεί να εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα, αλλά μία που ήταν κατά κάποιο τρόπο επαγγελματίας πριν από την εποχή της και έχει αφήσει κληρονομιά από εξαιρετικά πιάτα είναι η Κυρία Μάγδα. Οι Συνταγές της Κυρίας Μάγδας (Εκδόσεις Άγρα, 22 ευρώ) ανάγουν τη σπιτική μαγειρική σε υψηλή μορφή τέχνης και δίνουν κουράγιο σε κάθε οικιακό μάγειρα που λαχταράει για κάτι παραπάνω από στιφάδο και παστίτσιο.

Κανένα βιβλίο δεν εξερευνά καλύτερα την ποικιλία και τις δυνατότητες μιας διατροφής χωρίς κρέας και τυρί από τα Σαρακοστιανά της Γεωργίας Κοφινά . Η κα Κοφινά, σύζυγος ιερέα και καθηγήτρια μαγειρικής, προσφέρει πρακτικές συνταγές, γραμμένες με σαφήνεια που είναι εύκολο να εφαρμοστούν. Αυτό είναι ένα βιβλίο στο οποίο έχω καταφύγει και παραπέμψει πολλές φορές στο παρελθόν (Εκδόσεις Ακρίτας, 19 ευρώ).

Τέλος, ένα βιβλίο που εκδόθηκε πριν από χρόνια, επίσης από τις Εκδόσεις Φυτράκη, Ελληνική Γαστρονομία. Είναι μια συλλογή από συνταγές οικιακών μαγείρων από όλη την Ελλάδα (35 ευρώ). Αυτές οι συνταγές δεν είναι πάντα επιτυχημένες, αλλά δεν έχει σημασία. Παρέχουν κάτι παραπάνω από μια ματιά στον μεγάλο πλούτο από τοπικά ελληνικά πιάτα.