Η ιδέα τού να προσφέρει κανείς δώρα για τα οποία έχει αφιερώσει χρόνο να τα φτιάξει δεν είναι καινούργια σε όσες Ελληνίδες νοικοκυρές θέλουν να κάνουν οικονομία
Για πολύ καιρό τα κέικ, οι βασιλόπιτες και βουνά από κουραμπιέδες και μελομακάρονα ήταν αντικείμενα μαζικής παραγωγής στην κουζίνα του σπιτιού, προτού αναλάβουν τη δουλειά τα σούπερ μάρκετ και τα ζαχαροπλαστεία. Όπως όλοι, αυτές τις γιορτές προσπαθώ να μειώσω τις σπατάλες και την αγοραστική μανία γεμίζοντας τις κάρτες- αλλά όχι και την ιδέα τού να προσφέρω. Υπάρχει κάποια αλήθεια στο ρητό ότι όσο περισσότερα δίνεις τόσο περισσότερα παίρνεις ως αντάλλαγμα. Ξέρω επίσης ότι τους φίλους ευχαριστεί ιδιαίτερα κάτι που τους προσφέρεις, όταν το έχεις φτιάξει με τα χέρια σου.

Αυτό αποφάσισα να κάνω φέτος. Μου αρέσει πάρα πολύ να δέχομαι δώρα που τρώγονται, όπως επίσης και να τα προσφέρω σε άλλους. Ακόμα, μου δημιουργεί πολύ ευχάριστο συναίσθημα η σκέψη τού να αποφύγω τη μάχη για το πάρκινγκ στα εμπορικά κέντρα, τις γεμάτες κίνηση περιοχές στο κέντρο της πόλης και, βέβαια, να ξυπνήσω μετά τις γιορτές χωρίς χρέη!

Τα πιο εύκολα και πιο κοινά εδώδιμα δώρα είναι, για παράδειγμα, τα χριστουγεννιάτικα κουλούρια. Αυτά δεν χρειάζεται να είναι ελληνικά. Μπορούμε κάλλιστα να δανειστούμε δυτικοευρωπαϊκές ή άλλες συνταγές για να τα φτιάξουμε. Προσωπικά, μου αρέσουν πολύ άλλα, πιο ενδιαφέροντα… δώρα κουζίνας.

Τα καλύτερα εδώδιμα δώρα που έχω λάβει τα τελευταία χρόνια ήταν, εκτός από χρήσιμα, είδη που δεν επιβάρυναν ούτε τη συνείδησή μου ούτε τη γραμμή μου- όπως τα κουλούρια. Τα σπιτικά μείγματα μπαχαρικών είναι από τα αγαπημένα μου γιατί είναι εύκολα, απόλυτα πρωτότυπα και πολύ χρηστικά. Οι παστωμένες στο σπίτι ελιές- εάν αρχίσετε να τις φτιάχνετε τώρα- είναι ακόμα μια εξαιρετική ιδέα. Έναν χρόνο έφτιαχνα τις δικές μου πράσινες ελιές σε άλμη και τις αρωμάτιζα με ασιατικά μπαχαρικά όπως κόλιαντρο, κάρδαμο και λεμονόχορτο.

Τώρα είναι η εποχή να φτιάξουμε μαρμελάδες με εσπεριδοειδή, ακόμα και σάλτσες ή μια μεγάλη ποικιλία από νοστιμότατες μαρμελάδες και τσάτνι με μήλα, αχλάδια και κυδώνια. Εάν μπορείτε να προμηθευτείτε μη παστεριωμένο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα (έχω έναν κουνιάδο που μένει στον Ωρωπό και μου φέρνει λίγο από τους ντόπιους βοσκούς) μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας απλά σπιτικά τυριά ή, εάν αυτό μοιάζει περίπλοκο, να φτιάξετε το δικό σας άλειμμα φέτας, αναμειγνύοντάς την με ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού, πιπέρι, σκόρδο, πιπεριές τσίλι και βότανα της επιλογής σας. Αλλά μπορείτε να δοκιμάστε κάτι πολύ πιο απλό: αγοράστε σκληρή φέτα, κόψτε την σε κυβάκια και βάλτε τα σε ένα βάζο μαζί με σκόρδο, ρίγανη, μπούκοβο και ελαιόλαδο.

Ακόμα και η Νigella Lawson, η Βρετανίδα βασίλισσα των βιβλίων μαγειρικής, στο βιβλίο της «Νigella Christmas» πρότεινε κάτι παρόμοιο με αυτό: τυλίξτε μαζί ένα κουτί με κράκερ, τις δικές σας ελιές και ένα μπουκάλι καλό ούζο και έχετε αμέσως ένα καλάθι με μεζέδες. Ένα άλλο τέλειο και ασυνήθιστο δώρο που μπορείτε να φτιάξετε είναι τα δικά σας κρουτόν. Αγοράστε καλής ποιότητας ψωμί, βγάλτε την κόρα και κόψτε το σε κύβους. Ανακατέψτε τους μαζί με σκόνη σκόρδου, ελαιόλαδο, πάστα πράσινης ελιάς ή ελιάς Καλαμών και λίγη ρίγανη και καβουρντίστε τους σε ένα ρηχό ταψί, σε φούρνο με χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ξεραθούν. Αφήστε να κρυώσουν και κλείστε τα κρουτόν μέσα σε μικρές διάφανες πλαστικές σακούλες, κλεισμένες με μια κορδέλα. Ο κόσμος θα εντυπωσιαστεί.

Υπάρχουν και πιο εύκολα πράγματα να φτιάξετε. Όπως η ζάχαρη με βανίλια. Πηγαίνετε προς την οδό Ευριπίδου και από κάποιο μικρό μαγαζί μπαχαρικών αγοράστε ολόκληρα φασόλια βανίλιας Μαδαγασκάρης. Βάλτε από ένα φασόλι σε κάθε βάζο που θέλετε να φτιάξετε και προσθέστε ζάχαρη. Αυτή είναι μια μικρή πολυτέλεια που οι περισσότεροι από εμάς δεν κάνουμε τον κόπο να την προσφέρουμε στον εαυτό μας, αλλά είναι ένα τέλειο δωράκι για μια φίλη που της αρέσει να φτιάχνει γλυκά. Να σημειώσω εδώ ότι για οποιονδήποτε ξέρει μόνο την ψεύτικη λευκή σκόνη (που λανθασμένα αποκαλούμε εδώ βανίλια), η πραγματική θα είναι μια αποκάλυψη.

Αυτές είναι μόνο μερικές προτάσεις για εύκολα, φθηνά αλλά εντυπωσιακά εδώδιμα δώρα που φέρουν τη σφραγίδα του χρόνου τον οποίο αφιερώνει κανείς για να φτιάξει κάτι για κάποιον άλλον- κάτι πολυτιμότερο από τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει. Αυτό άλλωστε δεν είναι το πνεύμα των εορτών;

Τώρα είναι η εποχή να φτιάξουμε μαρμελάδες με εσπεριδοειδή, ακόμα και σάλτσες ή μια μεγάλη ποικιλία από νοστιμότατες μαρμελάδες και τσάτνι με μήλα, αχλάδια και κυδώνια

Μαρμελάδα κυδώνι


Από το βιβλίο Τhe Country Cooking of Greece, Diane Kochilas, Chronicle Βooks. Για δύο βάζα των 330 γραμμ.

●2 μεγάλα κυδώνια, περίπου 700 γραμμ.

σύνολο, ξεφλουδισμένα, κομμένα σε φέτες ●1 φλιτζ. ζάχαρη για κάθε 2 φλιτζ. χυμό κυδωνιού (βλ. συνταγή) ή περίπου 1 φλιτζ. ζάχαρη ●2 φύλλα αρμπαρόριζας ●2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού 1. Βάζουμε τα κυδώνια σε μέτρια κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να σκεπαστούν. Όταν πάρουν βράση ελαττώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά, μέχρι γίνουν πολύ μαλακά, σχεδόν πουρές. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε τον χυμό. Τον μετράμε. Θα πρέπει να είναι περίπου 3 φλιτζάνια. Αλέθουμε την πούλπα από τα κυδώνια σε πολυμηχάνημα ή μπλέντερ.

2. Προσθέτουμε τον πουρέ κυδωνιού, τον χυμό και τη μετρημένη ζάχαρη (1 φλιτζάνι για κάθε 2 φλιτζάνια χυμού). Βάζουμε να πάρουν βράση, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, μειώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε, σκεπάζοντας λίγο, για 45-55 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού 5 λεπτά προτού βγάλουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα.

3. Αδειάζουμε τη μαρμελάδα με ένα κουτάλι σε δύο καθαρά βάζα. Βάζουμε τα καπάκια χαλαρά πάνω και τοποθετούμε τα βάζα σε μια μικρή κατσαρόλα αλλά αρκετά βαθιά ώστε να τα χωράει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα νερό μέχρι τα 2/3 του σκεύους. Σκεπάζουμε, αφήνουμε να πάρει βράση το νερό και κατόπιν σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά τα βάζα με τσιμπίδες και με μια πετσέτα βιδώνουμε πολύ σφιχτά τα καπάκια. Αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Τα διατηρούμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Για μια όμορφη παρουσίαση


Έχοντας ως φράση-κλειδί «το απλό είναι καλύτερο», αυτή την εορταστική περίοδο πηγαίνετε για ψώνια χωρίς τύψεις για πρώτες ύλες και ωραίες συσκευασίες. Οι τελευταίες δεν χρειάζεται να κοστίσουν μια περιουσία. Φθηνά βάζα μπορείτε να βρείτε σε δρομάκια γύρω από την οδό Αθηνάς, ακόμα και σε λαϊκές αγορές. Φτιάξτε εδέσματα στεγνά (από σπιτικές τρούφες- βλ. συνταγή- μέχρι κρουτόν ελιάς), που θα είναι ωραία παρουσιασμένα σε διάφανα ή χρωματιστά πλαστικά σακουλάκια, κλεισμένα με μια ωραία κορδέλα. Διακοσμήστε τα καπάκια από τα βάζα όπως κάνουν στους συνεταιρισμούς:

με λίγο κομμένο ύφασμα ή λινάτσα γύρω από το καπάκι.

Μπορείτε να κάνετε φιγούρα βάζοντας και μια δική σας σφραγίδα, σαν εμπορικό σήμα, που να λέει κάτι του στυλ «από την κουζίνα της…». Εάν θέλετε να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα στις συσκευασίες, υπάρχουν τρόποι. Όλα αυτά τα εξαιρετικά χαρτοπωλεία και μαγαζιά με είδη συσκευασίας προσφέρουν μια ευρύτατη γκάμα από επιλογές. Μπορείτε επίσης να πάτε και σε καταστήματα χονδρικής στην Πραξιτέλους και να πάρετε ωραίες κόλλες περιτυλίγματος ή άλλα χαρτιά.

Εύκολες σοκολατένιες τρούφες


Από το βιβλίο «Τhe Chocolate Cookbook», Εlizabeth Wolf Cohen, Crescent.

Για περίπου 45 μικρά τρουφάκια Οι περισσότερες σοκολατένιες τρούφες φτιάχνονται από βάση σοκολάτας γκανάς- σοκολάτα και κρέμα ή βούτυρο συχνά με την προσθήκη μπράντι ή λικέρ για γεύση. Οι πιο εύκολες και πιο αυθεντικές τρούφες είναι αυτές που έχουν ακανόνιστο σχήμα πασπαλισμένες με κακάο ώστε να μοιάζουν με αληθινές τρούφες. Οι τρούφες μπορούν να βουτηχτούν μέσα σε σοκολάτα ή σε ξηρούς καρπούς και οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι.

●2/3 φλιτζ. κρέμα γάλακτος ●270 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια ●2 κ.σ. μπράντι ή άλλο λικέρ (προαιρετικά)

●Κακάο σκόνη για το πασπάλισμα 1. Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε την κρέμα να πάρει βράση. Βγάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη σοκολάτα όλη αμέσως, ανακατεύοντας συχνά για να γίνει απαλή. Ρίχνουμε το λικέρ. Τη σουρώνουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και να δέσει.

2. Βάζουμε αλουμινόχαρτο σε 2 μικρά ταψιά για κουλουράκια. Φτιάχνουμε μπαλάκια 2-3 εκ. και τα τοποθετούμε στα ταψιά. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες , μέχρι να σφίξουν.

3. Βάζουμε περίπου φλιτζ. κακάο σε ένα μικρό μπολ. Ρίχνουμε ένα ένα τα μπαλάκια μέσα στο κακάο γυρίζοντάς τα με τα δάχτυλά μας και τα κυλάμε στην παλάμη μας πασπαλίζοντάς τα πάλι με κακάο εάν χρειάζεται. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοστρόγγυλα, αλλά καλύτερα να είναι λίγο ακανόνιστα. Τα βάζουμε στα ταψιά. Προσθέτουμε κι άλλο κακάο εάν χρειαστεί.

4. Τινάζουμε τις τρούφες να φύγει τυχόν περίσσιο κακάο και κατόπιν τις διατηρούμε σκεπασμένες στο ψυγείο μέχρι 2 εβδομάδες ή στην κατάψυξη μέχρι 2 μήνες. Τις αφήνουμε για 10 λεπτά να μαλακώσουν λίγο πριν τις σερβίρουμε.