Το Λονδίνο, η πιο… trendsetter πόλη της Ευρώπης, αλλάζει συνεχώς πρόσωπο. Τώρα δε που ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα είναι ασυναγώνιστο. Λαμπερό και ταυτόχρονα ζεστό και οικείο, θυμίζει το δικό μας δώρο
με πολύχρωμες κορδέλες που βγαίνει ευθύς από τον σάκο του Αϊ-Βασίλη
Στο Λονδίνο αυτή την εποχή… βρέχει νέα εστιατόρια, γκαλερί, θεατρικές παραστάσεις, μεγάλες εκθέσεις. Η Regent Street έχει στολιστεί με φωτάκια ενώ παγοδρόμια και παιχνίδια για τα παιδιά στήνονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι χριστουγεννιάτικες βιτρίνες προκαλούν να τις χαζεύετε για ώρες ακόμη και αν δεν έχετε πρόθεση να ψωνίσετε. Μπροστά από τα φωτισμένα τζάμια των Ηarrods, Selfridges, Ηarvey Νichols δημιουργείται το αδιαχώρητο, αλλά μην ανησυχείτε, χριστουγεννιάτικες εικόνες και εκπλήξεις υπάρχουν παντού.

Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης θα το δείτε στην Τrafalgar Square. Η ιστορία του ξεπερνά μισόν αιώνα: Από το 1947, η Νορβηγία κάθε χρόνο έδινε ένα από τα πιο εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα στη Βρετανία, ως αναγνώριση της υποστήριξής της κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Φέτος, τα φώτα του δέντρου θα ανάψουν πανηγυρικά στις 3 Δεκεμβρίου.

Ένα άλλο έθιμο είναι τα παγοδρόμια που στήνονται σε διάφορα σημεία της πόλης και είναι από τα πιο εντυπωσιακά της Ευρώπης. Προτείνουμε: το London Ιce Rink, ένα μαγευτικό παγοδρόμιο με φόντο τον Πύργο του Λονδίνου, το Winter Wonderland στο Ηyde Ρark, το Canary Wharf Ιce Rink στο Canada Square Ρark, το Ηampton Court Ρalace Ιce Rink με φόντο το εντυπωσιακό παλάτι του Ερρίκου Η΄, το ΙCΕxperience στο Στάδιο Γουέμπλεϊ, μήκους 350 μέτρων και το Νatural Ηistory Μuseum Ιce Rink, μπροστά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με το δημοφιλές καφέ του, από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε τη θέα του παγοδρομίου.

Για να απολαύσετε το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο, εξοπλιστείτε με ζεστά ρούχα και άνετα παπούτσια και περπατήστε όσο αντέχετε. Δείτε τα νέα μουσεία, κάντε βόλτες κατά μήκος του φωτισμένου Τάμεση, την τελευταία έκθεση της Τate Μodern, δοκιμάστε (ακόμη και τα Χριστούγεννα) τους μεζέδες στα κινέζικα της Chinatown. Επίσης, κάντε βόλτα στο Ηyde Ρark, πιείτε τον καφέ σας στο Soho και ψάξτε για ευκαιρίες στο Camden Τown (παρότι οι φίλοι σάς έχουν σίγουρα πει ότι έχει χάσει την παλιά του αίγλη) ή στο Ρortobello (που διατηρεί την αίγλη, αλλά και τις τσουχτερές τιμές του).

info

Μικρές και μεγάλες αποδράσεις στο Λονδίνο διοργανώνει όλο τον χρόνο το ταξιδιωτικό γραφείο Ginis Τravel (Ερμού 25, Αθήνα, τηλ.

210 3250401, www.ginis.gr).

Περισσότερες πληροφορίες για παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο site του Βρετανικού Οργανισμού Τουρισμού www. visitbritain. com και www.visitlondon.com