ΟΙ δύο πρώτες εβδομάδες για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήγαν καλά. Στους πολίτες έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ότι επιτέλους μπήκαν νέοι άνθρωποι αποφασισμένοι να πολεμήσουν.

ΘΕΤΙΚΑ έγιναν δεκτές και οι πρώτες αποφάσεις:

μικρότερα αυτοκίνητα για τους υπουργούς, ανάκληση των φρουρών των «VΙΡ», ανοικτές διαβουλεύσεις με τους πολίτες, ακόμα και ανοικτές διαδικασίες για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ φυσικά και οι επιφυλάξεις. Εύκολα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι όλα αυτά δεν είναι παρά κινήσεις επικοινωνίας. Το πρόβλημα των ελλειμμάτων δεν λύνεται με τα αυτοκίνητα, ούτε οι αιτήσεις στο Ίντερνετ αντιμετωπίζουν το αίτημα της διαφάνειας.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ τα βλέπουν διαφορετικά. Όποιος μιλήσει με στελέχη της εμπιστοσύνης του κ. Γιώργου Παπανδρέου καταλαβαίνει αμέσως ότι όλα αυτά δεν είναι αποσπασματικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία εντυπώσεων αλλά μια συνειδητή προσπάθεια να υιοθετηθεί ένας διαφορετικός τρόπος άσκησης της πολιτικής.

ΤΟ πρόβλημα στην Ελλάδα, εξηγούν, είναι η αναξιοπιστία των θεσμών και η κατάρρευση της Διοίκησης που δίνει και το άλλοθι στους πολίτες να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Έτσι κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων, καθώς προσκρούει στα κάθε είδους συμφέροντα που έχουν διαβρώσει το κράτος.

Η απάντηση είναι η διαφάνεια και το άνοιγμα των διαδικασιών, η πρόσκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στη λήψη των αποφάσεων και βέβαια η αυτονόητη αποδοχή από μέρους τους ότι στο τέλος μπορεί να χρειαστεί να βάλουν πάνω από το ατομικό τους συμφέρον το συλλογικό.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ βέβαια για μια υπερ-αισιόδοξη αντιμετώπιση της πολιτικής που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι μέσα σε ένα δίκαιο σύστημα μπορεί να βρεθούν λύσεις με συναινετικές διαδικασίες ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος. Θα πετύχει;

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να το προβλέψει. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα- και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία- το ελληνικό πολιτικό σύστημα με όλη την «αποτελεσματικότητα» του δικομματισμού έχει αποδειχθεί ανίκανο να προχωρήσει και τις πιο στοιχειώδεις αλλαγές. Ούτε καν για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

ΕΙΝΑΙ λοιπόν περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να επιχειρηθεί ένα γενναίο ταρακούνημα όσο ιδεαλιστικές ή και ουτοπικές μπορεί να ακούγονται σε κάποιους όλες αυτές οι απόπειρες συμμετοχικής δημοκρατίας.

ΕΞΙΣΟΥ βέβαιο ωστόσο είναι ότι στο τέλος η επιτυχία ή όχι του ΠΑΣΟΚ δεν θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες αλλά από τα αποτελέσματα.

ΗΔΗ την εβδομάδα που πέρασε η νέα κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με δύσκολα προβλήματα που δεν επιδέχονται εξωραϊσμούς- από την ψυχρολουσία στην Κομισιόν ώς τους εργαζόμενους στα stage και τη δημιουργία των ΧΥΤΑ.

ΕΚΕΙ θα δοκιμαστεί η αντοχή της και η ικανότητά της να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές. Όχι δηλαδή μόνο το αν θέλει αλλά και το αν μπορεί!