«ΔΕΝ μπορείς να καταλάβεις πόσο χαρούμενοι είναι όλοι. Σαν να ζούμε μια νέα μεταπολίτευση». Υπερβολή; Ενδεχομένως. Κανείς ωστόσο δεν αμφιβάλλει ότι η νέα κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου έχει κερδίσει τις εντυπώσεις κι έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα.

ΤΑ δύσκολα φυσικά ακολουθούν και όσο πιο ανεβασμένες είναι οι προσδοκίες τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της απογοήτευσης. Για την ώρα, ωστόσο, το μόνο συγκεκριμένο που έχουμε είναι τα νέα πρόσωπα. Και η επιλογή τους δείχνει σοβαρότητα και τόλμη.

ΠΡΩΤΟ και βασικό χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης είναι η συμμετοχή όλων σχεδόν των έμπειρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που διατηρούν την καλή έξωθεν μαρτυρία. Έχοντας αναλάβει θέσειςκλειδιά δημιουργούν τη σιγουριά ότι όποια λάθη κάνουν θα είναι λάθη πολιτικής και όχι από διαχειριστική ανεπάρκεια.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ορισμένες χτυπητές απουσίες- Σκανδαλίδης, Βάσω, Δαμανάκη και με μισή παρουσία Παπουτσής, Ευθυμίου. Οι πικρίες κατανοητές και ίσως δικαιολογημένες. Δεν αναιρούν όμως τη θετική εντύπωση.

ΔΕΥΤΕΡΟ χαρακτηριστικό η προαγωγή νέων στελεχών που έχουν όμως καλό βιογραφικό και έχουν κερδίσει τα γαλόνια τους στις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου και αρκετοί ακόμα που όλοι γνωρίζουμε.

ΘΑ τα καταφέρουν; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει και ο καθένας μπορεί να εκφράζει επιφυλάξεις για το ένα ή το άλλο στοιχείο του χαρακτήρα και της ικανότητάς τους. Το ρίσκο όμως είναι συνώνυμο της ανανέωσης. Και οι νέοι υπουργοί έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν να κριθούν από τις πράξεις τους.

ΑΛΛΩΣΤΕ ακριβώς αυτή η συμμετοχή νέων προσώπων είναι που έχει δημιουργήσει το κλίμα αισιοδοξίας. Αν δεν τολμούσε ο κ. Παπανδρέου τότε θα είχε χάσει κατά κράτος τις εντυπώσεις.

ΤΟ τρίτο χαρακτηριστικό της κυβέρνησης είναι η προαγωγή και η συμμετοχή στην πρώτη γραμμή προσώπων που μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά άγνωστα στην κοινή γνώμη- ορισμένοι ήταν άγνωστοι και στους δημοσιογράφους.

ΔΕΝ έχουν καταλάβει ξανά δημόσια θέση ούτε έχουν εκτεθεί με οποιονδήποτε τρόπο στον έλεγχο του δήμου. Αντλούν τη δύναμή τους αποκλειστικά από τη σχέση τους με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

ΘΑ μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι ένας Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να βάζει στην κυβέρνηση πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης και επιλογής του. Το ρίσκο στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι πολύ μεγαλύτερο, μια και κάθε δικό τους στραβοπάτημα θα αντανακλά ευθέως στον Πρωθυπουργό.

ΚΑΙ αυτοί βέβαια σε τελευταία ανάλυση θα κριθούν από το έργο τους. Οφείλουν να δουλέψουν σκληρά όμως για να αποδείξουν, όπως λέει και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ότι δεν είναι μόνο αρεστοί αλλά και άριστοι!

ΥΓ: Στις παρενέργειες της νέας κυβέρνησης είναι ασφαλώς και οι επιπτώσεις στη Νέα Δημοκρατία.

Όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση και να βγάλει στη σύνταξη όλη σχεδόν τη γενιά των κουμπάρων. Θα τα καταφέρει;