Το κλασικό έργο του Έντουαρντ Άλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» και το πρωτοπαρουσιαζόμενο στην Ελλάδα «Φύλλα από γυαλί» του Φίλιπ Ρίντλεϊ θα ανεβάσει τον χειμώνα το «Απλό θέατρο»
Για να αντέξει στον χρόνο ένα θέατρο με ήθος και ποιότητα, όπως το «Απλό θέατρο», που διευθύνει ο Αντώνης Αντύπας επί δεκαετίες, οφείλει να παρακολουθεί τον σφυγμό της εποχής, χωρίς να κατεβάζει τον πήχυ των καλλιτεχνικών απαιτήσεων. Ο προγραμματισμός του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Φάσμα», που ίδρυσε ο Αντώνης Αντύπας το 1990 και στεγάζεται στο «Απλό θέατρο», μειώνει για την επόμενη χρονιά το ρεπερτόριό του ποσοτικά, αλλά διατηρεί τα κριτήρια των επιλογών του. Έχοντας την πολυτέλεια να επιλέγει ως σκηνοθέτης και παραγωγός έργα, συνεργάτες και ηθοποιούς οργάνωσε το ρεπερτόριο της επόμενης χειμερινής περιόδου με δύο καινούργιες παραγωγές και μία συμπαραγωγή.

Εναρκτήρια παράσταση της κεντρικής σκηνής είναι το διάσημο έργο του Έντουαρντ Άλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, σκηνικά- κοστούμια Μαγιούς Τρικεριώτη, μουσική Ελένης Καραΐνδρου και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Τους θηριώδεις ρόλους του Τζορτζ και της Μάρθας θα ερμηνεύσουν οι σταθεροί συνεργάτες του σκηνοθέτη, Δημήτρης Καταλειφός και Ράνια Οικονομίδου. Το νεώτερο ζευγάρι που μπλέκεται τυχαία αλλά καθοριστικά στη ζωή τους θα παίξουν ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και η Σωτηρία Ρουβολή. Τέσσερα πρόσωπα ζαλισμένα από το αλκοόλ, παγιδευμένα στις ζωές τους, ένα βράδυ θα συγκεντρωθούν στο μεσοαστικό σαλόνι της Μάρθας και σιγά σιγά σαν θηρία στο κλουβί θα εξομολογηθούν μυστικά και ψέματα, πράξεις και ψευδαισθήσεις φτάνοντας στα άκρα, σε οριστικές και αμετάκλητες ομολογίες. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη Νέα Σκηνή προγραμματίζεται να ανέβει πρωτοπαρουσιαζόμενο στη χώρα μας έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ «Φύλλα από γυαλί», που θα σκηνοθετήσει η Βίκυ Γεωργιάδη, σε μετάφραση Ευάγγελου Τυρόγλου, σκηνικά- κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική Κώστα Ανδρέου και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Τα τέσσερα πρόσωπα του δράματος, που στρέφεται γύρω από την ιστορία μιας οικογένειας με ένοχα μυστικά θα παίξουν οι: Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Παρασύρη, Γιωργής Τσαμπουράκης και Θανάσης Δόβρης. Το έργο, γραμμένο το 2007 και αναγνωρισμένο ως ένα από τα σημαντικότερα της σύγχρονης αγγλικής δραματουργίας, με αναφορές στον Ίψεν και στον Πίντερ, αποκαλύπτει την τυφλότητα μιας οικογένειας που αρνείται να δει το καρκίνωμα στον πυρήνα της. Ένα έργο στο οποίο καθένας μας μπορεί να αναγνωρίσει κομμάτια της οικογενειακής ζωής του και της ευθύνης του απέναντι στην εικόνα του σύγχρονου κόσμου. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη η «Δεσποινίς Μαργαρίτα»


Τέλος, η περσινή παράσταση του έργου του Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» που παίχτηκε στη Νέα Σκηνή του «Απλού θεάτρου», σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, με την Όλια Λαζαρίδου και τον Άρη Μπινιάρη, θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί στο θέατρο Καλαμαριάς από 14 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου.