Ανακαλύψτε δύο υπέροχα χωριά μακριά από τα τουριστικά φλας και μυηθείτε για λίγο στους χαλαρούς ρυθμούς τους. Στο χωριό του Πρόδρομου θα μπείτε από μια καμάρα με σαμαρωτή στέγη που ενώνει τις εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνος και του Αγίου Νικολάου. Περπατήστε στα δαιδαλώδη σοκάκια με τα κάτασπρα σπίτια, πιείτε τον καφέ σας στο καφενείο «Τα Βόλτα» και θαυμάστε τον παλιό ξυλόφουρνο του Κώστα Τζανακόπουλου.

Το γειτονικό χωριό της Μάρπησσας είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λοφίσκου ύψους 40 μέτρων στους δυτικούς πρόποδες του λόφου του Κέφαλου κι έχει πανέμορφα σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα. Επίσης, αν έχετε όρεξη, ακολουθήστε μια μικρή διαδρομή πεζή και θα αποζημιωθείτε από τη θέα. Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τη Μάρπησσα και περνώντας από τους ανεμόμυλους και το νεκροταφείο στην άκρη του χωριού μέχρι το ύψος της υδατοδεξαμενής, ακολουθήστε τις ταμπέλες προς τον Άγιο Αντώνιο, στην κορυφή του λόφου Κέφαλος. Η πεζοπορία από το πλακόστρωτο μονοπάτι διαρκεί 24 λεπτά μέσα από θάμνους, κυπαρίσσια κι ευκαλύπτους. Στο τέλος του περιπάτου, στην κορυφή θα δείτε το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου και η θέα από εδώ θα σας μαγέψει.

Στις Λεύκες

Οι Λεύκες είναι κτισμένες αμφιθεατρικά σε ύψος 250 μέτρων και δεσπόζουν στην ενδοχώρα της Πάρου. Περπατήστε στον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο του χωριού τον Ραμνό (δεν έχει αυτοκίνητα), επισκεφθείτε την Αγία Τριάδα, ένα πραγματικό μνημείο μαρμαρογλυπτικής τέχνης με τα δύο επιβλητικά κωδωνοστάσια και το μαρμάρινο τέμπλο που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου και πιείτε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Ακολουθήστε επίσης το περίφημο «Βυζαντινό Μονοπάτι» που συνδέει τις Λεύκες με το χωριό Πρόδρομος. Κτισμένο πριν από χίλια χρόνια, στρωμένο με μεγάλες πλάκες από μάρμαρο (στο μεγαλύτερο μέρος του), είναι εύκολο και οι ταμπελίτσες μέσα στις Λεύκες θα σας οδηγήσουν στην αφετηρία του. Η βόλτα στις Λεύκες δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους αφού θα θαυμάσετε ένα ορεινό φόντο με μύλους, λιοτρίβια, ωραίο Λαογραφικό Μουσείο, πλατεία με καφενεία και το παλαιό παντοπωλείο του Νίκου Παντελαίου.

Το Οικομουσείο του Μπενέτου Σκιαδά

Ο Μπενέτος Σκιαδάς, ψαράς στο επάγγελμα (αλλά και μηχανικός παλιότερα, λατόμος, σιδηρουργός), έχει φτιάξει μινιατούρες καραβιών και αντιπροσωπευτικά κτίσματα της κυκλαδικής παράδοσης με απίστευτο μεράκι και υπομονή- ξεχωρίζει το πλοίο της Θήρας (1500 π.Χ.). Με κάθε λεπτομέρεια έχει φτιάξει μινιατούρες όπως ενός τηνιακού περιστεριώνα, του Φάρου της Σύρου και του Δημοτικού Σχολείου του παριανού χωριού της Αγκαιριάς (ανοιχτό από την 1η Μαΐου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 10:00-14:00. Τηλ. 22840 91391, 91129). Το ιδιαίτερο μουσείο βρίσκεται στον δρόμο που ενώνει την Αλυκή με το αεροδρόμιο.