Μου το έλεγε καιρό ο Μάνθος να πάμε κάποιο βράδυ στο μεζεδοπωλείο «Μικρασιάτικο» στα Ιλίσια. Εκεί, μου έλεγε, θα περάσεις ευχάριστα, θα γευτείς φαγητά ανατολίτικα και φυσικά θα φύγεις ικανοποιημένος. Όσο για τα χρήματα που θα πληρώσεις; Τιμές κανονικές για κάθε τσέπη. Όπως, για παράδειγμα, μια μερίδα μπεκρή μεζέ κάνει 7 ευρώ, το λαχματζούν 6 ευρώ, γιαουρτλού κεμπάπ 8,50 ευρώ.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθείς στο «Μικρασιάτικο», ο ιδιοκτήτης Σωτήρης Πασσάς σε κερδίζει με το χαμόγελό του και το ζεστό του βλέμμα. Μικρασιάτης και ο ίδιος, όπως και η γυναίκα του Ραχήλ, ήρθαν από την Αντιόχεια το 1978 και από τότε ασχολείται με το ίδιο επάγγελμα- τα πρώτα χρόνια ως σερβιτόρος και τα τελευταία είναι ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου. Τα δικά του χνάρια ακολουθούν και τα δυο του παιδιά, ο 27χρονος Ηλίας και ο 25χρονος Γιώργος.

Τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του (μπαχαρικά, πλιγούρι, τυριά) τις φέρνει ο ίδιος από την Αντιόχεια. Άλλωστε εκεί ζουν οι γονείς του, Ηλίας και Μαρία, και τους επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Το «Μικρασιάτικο», με ξύλινα τραπεζάκια και ξύλινες καρέκλες, μέσα στο καταπράσινο άλσος Ιλισίων (απέναντι από τη Φοιτητική Εστία), κάτω από τις ομπρέλες και τα πεύκα, σου δίνει την εντύπωσηόταν μάλιστα στις 12.00 τα μεσάνυχτα απολαμβάνεις τις γεύσεις συνοδεία των ήχων των τζιτζικιών- ότι βρίσκεσαι κάπου μακριά στη φύση και όχι στην πολύβουη Αθήνα. Όσο για το εσωτερικό του μαγαζιού, εκεί η διακόσμηση σε ταξιδεύει στη Μικρά Ασία, με φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αντιόχεια και μικροαντικείμενα μιας άλλης εποχής, φερμένα όλα από την Τουρκία, όπως ναργιλέδες, κασελάκι λούστρου, μαγκάλι, γουδί, μύλο για καφέ, ζαχαριέρα, λυχνάρι με τέσσερις φλόγες, κ.ά.

Όμως το «Μικρασιάτικο», όπου και αν σε ταξιδεύει, είναι πάνω απ΄ όλα ανατολίτικες γεύσεις. Έτσι λοιπόν, παρέα με τον Μάνθο και τη Ρένα, ξεφυλλίσαμε τον πολύχρωμο κατάλογο και αρχίσαμε να γευόμαστε πιάτα με περίεργα ονόματα, όπως χουνκάρ μπεγεντί (μελιτζάνα πουρέ με μοσχάρι κοκκινιστό), γιαουρτλού κεμπάπ (μοσχάρι και αρνί με γιαούρτι και ντομάτα σάλτσα μαζί με πίτα), κουσμπασί κεμπάπ (χοιρινά φιλετάκια μαριναρισμένα με γιαούρτι, πελτέ, μπαχαρικά με πίτα, κρεμμυδάκι, ντομάτα και πιπεριά στα κάρβουνα), πίτα Καισαρείας (με φύλλο, παστουρμά, ντομάτα, τυρί κίτρινο στο τηγάνι, μπεκρή μεζέ (χοιρινό με λειωμένο τυρί στον φούρνο), κουμπέιμπα (κροκέτα με πλιγούρι γεμισμένο με κιμά και διάφορα μπαχαρικά), κεφτέδες Αρμενίας (κεφτέδες ψημένοι στα κάρβουνα με ντομάτα, πιπεριά και κίτρινο τυρί), λαχματζούν (ζύμη χειροποίητη καλυμμένη με κιμά, ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό). Το μενού είναι ατέλειωτο: πατλιτζάν κεμπάπ, σουτζουκάκια σμυρναίικα, γαρδουμπάκια, σαγανάκι παστουρμά, λαχανοντολμάδες, γιαλαντζί ντολμάδες, σουτζούκι σχάρας, ταμπουλέ, εζμέ, χούμους, πατάτα γεμιστή, πιπεριές τηγανητές, μελιτζάνα μπουρεκάκι, κολοκυθοκεφτέδες, κ.ά. Και όταν έρθει η ώρα του γλυκού, έχεις να επιλέξεις: εκμέκ κανταΐφι με παγωτό, πατροπαράδοτο κιουνεφέ, κανταΐφι με τυρί από την Αντιόχεια ψημένο και σιροπιαστό στον φούρνο, χαλβάς σιμιγδαλένιος και όσοι προτιμήσουν το καζάν ντιπί, αυτό είναι πάντα κερασμένο.

ΙΝFΟ

Τιμές

Από 15 έως 17 ευρώ το άτομο

Σέρβις

Στην ώρα του

Ατμόσφαιρα

Οικογενειακήήσυχη

Κουζίνα

Ανατολίτικη

Κάβα

Κρασί χύμα και εμφιαλωμένο, μπίρα, ούζο

«Μικρασιάτικο»: Αλκαίου 52 και Γαζίας στα Ιλίσια. Τηλ.: 210-7474.458