Εν αρχή ην ο λόγος. Η τέχνη του να ιστορείς, να διηγείσαι, να ξετυλίγεις το κουβάρι του μύθου, τεντώνοντας τη χορδή της φαντασίας του αναγνώστη.

Άλλωστε ο τίτλος του βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη Λόγια Φτερά (Εκδ. Πατάκης), που αποδίδει το ομηρικό «έπεα πτερόεντα», θα μπορούσε σήμερα να αποδώσει αυτό ακριβώς το είδος του λόγου, εκείνο που ταξιδεύει τη σκέψη και τη φαντασία μας. Το βιβλίο είναι μοναδικά πρωτότυπο.

Έχει ως καμβά τα ομηρικά χρόνια, και ήρωα τον Τήνελλο, έναν ραψωδό, την περιπετειώδη ζωή τού οποίου μας αφηγείται ο συγγραφέας. Το μυθιστόρημα είναι ουσιαστικά η εξομολογητική αφήγηση του χαρισματικού Τήνελλου που θέλει λίγο πριν από το τέλος να «πει τη ζωή του» στον εγγονό του. Αυτή όμως η πυκνή αφήγηση, η γεμάτη γεγονότα, συμπεριφορές, απρόοπτα, αποφάσεις, ύβρεις και μεγαλείο, που συνθέτουν την ανθρώπινη φύση, γίνεται σε αντίστιξη με το ιστορικό περιβάλλον. Γίνεται δηλαδή με τρόπο σύγχρονο, με γραφή σημερινή, με διαλόγους που συγκροτούν μια ζωντανή νεολαιίστικη γλώσσα, χωρίς ταμπού και με μπόλικη προπέτεια.

Και είναι αυτή η αντίθεση ανάμεσα στην ομηρική ατμόσφαιρα και στον σύγχρονο αφηγηματικό λόγο που προσθέτουν στον έτσι κι αλλιώς ευφάνταστο μύθο του Χρήστου Χωμενίδη αυτήν τη μοναδική πρωτοτυπία. Μέσα από αυτό το βιβλίο, το σοφό παιδί της ελληνικής πεζογραφίας αποδεικνύει ότι είναι ένας μεγάλος «παραμυθάς», που όσο περνούν τα χρόνια αθροίζει στο ταλέντο που του χαρίστηκε συμπυκνωμένη πείρα ζωής απ΄ όπου αναβλύζει η δημιουργία.

Η Μιλένα Αποστολάκη είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ