Ξαφνικά φούντωσε η φήμη πως η παράσταση του Άμος Γκιτάι «Ο πόλεμος των υιών του φωτός εναντίον των υιών του σκότους» στην Επίδαυρο, το επόμενο διήμερο, ακυρώνεται. Γιατί; Διότι «θα αρρωστήσει» η Ζαν Μορό. Διφορούμενη διατύπωση, που ελπίζουμε να καταρριφθεί. Όχι επειδή δεν ισχύει η πληροφορία της ματαίωσης, αλλά γιατί μοιάζει με υπεκφυγή του προβλήματος.

Το χρονικό της πρωτοφανούς αναστάτωσης άρχισε την περασμένη Πέμπτη, με την αποχώρηση του Δημήτρη Καταλειφού από το ισραηλινό θέαμα. Η ανακοίνωση όμως ήταν σαφής: «Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο». Μπερδεμένα πράγματα, χωρίς εξηγήσεις. Δηλαδή, δεν επρόκειτο για ολοκληρωτική ακύρωση, αφού ήδη τα ταμεία του Φεστιβάλ έκοβαν εισιτήρια και μετέθεταν τα προαγορασμένα της πρεμιέρας για την επομένη, 25 Ιουλίου. Προφανώς, ούτε αυτό ισχύει. Στο μεταξύ πολλά blogs φέρονται να άρχισαν να καλούν επιτακτικά τους αναγνώστες τους σε εκδηλώσεις «διαμαρτυρίας» στην Επίδαυρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα αρχίσει σήμερα η επιστροφή του αντιτίμου των προπωλημένων εισιτηρίων και του Σαββάτου. Επομένως, η ματαίωση της ισραηλινής συμπαραγωγής με το Ελληνικό Φεστιβάλ είναι οριστική. Όλο αυτό το προβληματικό σενάριο μπορεί να μην το γνώριζαν οι εργαζόμενοι στο φεστιβάλ, οι υποψήφιοι θεατές. Το ήξεραν όμως κάποιοι ενημερωμένοι στο Λιγουριό: «Η παράσταση δεν θα γίνει, γιατί θα αρρωστήσει η Ζαν Μορό!», έλεγαν.

Η μεγάλη κυρία του γαλλικού σινεμά έχει αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή Ιώσηπου, ο οποίος έγραψε τον 1ο αιώνα μ.Χ. την «Ιστορία του Ιουδαϊκού Πολέμου», ένα κείμενο που περιγράφει την κατάκτηση της Ιουδαίας από τους Ρωμαίους και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. Η ειρωνική διατύπωση μιας πιθανής ασθένειας άφηνε υποψίες και περιθώρια για παρασκηνιακά προβλήματα.

Πρόσχημα δηλαδή για μια πρωτοφανή στα χρονικά των Επιδαυρείων ακύρωση. Πάντως, ώς αργά χθες το βράδυ, ούτε τα φορτηγά με τα σκηνικά της Χλόης Ομπολένσκι ούτε το κλιμάκιο των ηθοποιών είχαν φθάσει στον χώρο, όπως αναμενόταν. Κατά καιρούς έχουν ματαιωθεί στην Επίδαυρο παραστάσεις, αλλά λόγω καιρικών φαινομένων (βροχές στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Θεάτρου Τέχνης, φωτιές στις «Ευτυχισμένες μέρες» με τη Φιόνα Σο, στην πρεμιέρα του Νational Τheatre της Αγγλίας) ή και απεργιών (όπως στον «Φιλοκτήτη» του ΚΘΒΕ με τον Νίκο Κούρκουλο).

ΙΝFΟ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την αιτία της ακύρωσης (θα παρουσιαστεί άραγε καμουφλαρισμένη ή όχι;)