Είναι πλέον γεγονός: τα βιβλία για τα παιδιά και τους εφήβους έχουν αναβαθμιστεί, όχι μόνο αισθητικά αλλά και θεματικά και ιδεολογικά, καθώς αντιμετωπίζουν τους μικρούς αναγνώστες ως σκεπτόμενους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τα σύγχρονα προβλήματα. Από τα βιβλία γνώσεων ώς τα μυθιστορήματα, από τα βιβλία- παιχνίδια και τα βιβλία- οδηγούς μέχρι τα αφηγήματα, οι ορίζοντες των μικρών ολοένα διευρύνονται.


Τα παιδιά μαθαίνουν Ιστορία

ΕΥΡΩΠΗ

Εικ. Ρονάν Μποντλέρ, μτφ.

Έφη Μαρκοζάνε, Μεταίχμιο, 29 ευρώ

Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένας γεωγραφικός χώρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνον αφηρημένος διακρατικός θεσμός. Είναι μια πραγματικότητα με ανθρώπους και ιστορία, ένας χώρος ιδεών πάνω απ΄ όλα. Αυτές τις ιδιαιτερότητες της Ευρώπης θα μάθουν οι νεαροί αναγνώστες ώστε να καταλάβουν τι ενώνει τόσες διαφορετικές εθνότητες.

Μαρίζα Ντεκάστρο ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ

ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Μεταίχμιο, 13 ευρώ

Οδηγός για παιδιά και νέους, μια περιδιάβαση στα αριστουργήματα του νέου μουσείου. Με αφορμή τα εκθέματα ο αναγνώστης θα μάθει στιγμές από τη ζωή των αρχαίων Αθηναίων.

Μαρία Σκιαδαρέση Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Εικ. Κατερίνα Βερούτσου, Πατάκη

Η συγγραφέας μετά τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τον Ρήγα Φεραίο παρουσιάζει στα παιδιά μια νέα μυθιστορηματική βιογραφία βασισμένη σε ιστορικά υλικά. Είναι η συναρπαστική ζωή του Πρίγκιπα της ελληνικής πολιτικής, του οραματιστή της δημιουργίας του ελεύθερου ελληνικού κράτους, του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Αυτό το βιβλίο, όπως και τα προηγούμενα, αποτελεί μια άποψη για το πώς μπορούν οι ιστορικές πηγές να μετατραπούν σε ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα.

Ειρήνη ΚαμαράτουΓιαλλούση ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ

Εικ. Λιάνα Μερτζάνη, Ταξιδευτής, 6 ευρώ

Ο Γιώργος και η Μαίρη, φίλοι και χρονοταξιδευτές, θα μας παρασύρουν σ΄ ένα ταξίδι όπου θα γνωρίσουμε τη ζωή και το έργο μεγάλων Ελλήνων δημιουργών. Στα πρώτα βιβλία της σειράς θα διαβάσουμε για τον ζερβοχέρη Θεόφιλο, τον σοφό Σωκράτη και τον Αριστοτέλη, τον λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη.

Εύη ΤσιτιρίδουΧριστοφορίδου ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ

Ακρίτας, 11 ευρώ

Ένα καλοφτιαγμένο και πλούσιο διαθεματικό βιβλίο

δραστηριοτήτων για παιδιά του δημοτικού με θέμα την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Κείμενα, πραγματολογικά και λαογραφικά στοιχεία, παραδόσεις και θρύλοι βοηθούν τον αναγνώστη να γνωρίσει το σπουδαίο μνημείο από το Α… ώς το Ω. Οδηγοί επιβίωσης

Ελένη Χαράτση-Γιωτάκη ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΜΕ

Εικ. Σπύρος Κόντης, Μεταίχμιο, 6 ευρώ

Μικρός οδηγός για την υγιεινή διατροφή. Με απλό και κατανοητό τρόπο τα παιδιά θα ενημερωθούν για τις ομάδες των τροφών και θα μπορέσουν να φτιάξουν ένα καθημερινό πρόγραμμα για τα γεύματά τους. Ένα βιβλίο χρήσιμο και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Κριστίν Κουαρό ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ

ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Απόδ. Ειρήνη Χριστοπούλου, Μεταίχμιο, 7 ευρώ

Τα τελευταία χρόνια έχει σημαντικά αναπτυχθεί ο τομέας των βιβλίων για τα νήπια.

Με πολύ όμορφη εικονογράφη ση, καθαρές ιδέες και σύντομες προτάσεις τα μικρά παιδιά θα «διαβάσουν» και θα ενημερωθούν στα πλαίσια μιας ενεργητικής παιδαγωγικής για το πώς να φροντίζουν την υγεία και το περιβάλλον.

Denis Ρic-Lelievre ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙ-ΒΑΡΕΜΑΡΑΣ

Μτφ: Μάνια Σωτηροπούλου, Πατάκη, 14,50 ερώ

Ιδέες, ιδέες, ιδέες παντού και πάντα για να περνάς καλά ακόμα κι αν είσαι μόνος/η σου. Ακολουθώντας τις οδηγίες, μικρά και μεγάλα παιδιά θα ασκηθούν, θα κάνουν πειράματα, θα μαγειρέψουν, θα κατασκευάσουν απασχολώντας το μυαλό και τα χέρια τους.

Fiona Watt & Dr Αndrew West ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ…

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ

Εικ. Colin Κing, μτφ. Αγγελική Χαρίσκου, Άγκυρα, 15 ευρώ

Κατάσκοπος σημαίνει δράση, προσοχή, εξυπνάδα, γρηγοράδα, παρατηρητικότητα, μεταμφίεση… Όχι χίλιες, αλλά 190 συναρπαστικές πληροφορίες και παιχνίδια για το πώς να γίνεις επιτυχημένος κατάσκοπος! Ένα πολύ διασκεδαστικό βιβλίο δραστηριοτήτων για ζωηρά αγόρια και κορίτσια.

Susan Μeredith ΜΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΟΥ;

Εικ. Σάρα Ρόγιο, μτφ. Κέλλυ Δημοπούλου, Μίνωας, 7,50 ευρώ

Ποιο είναι το πρόβλημα του πλανήτη μας;

Σκουπίδια, απόβλητα, κλιματική αλλαγή, ενέργεια; Διαβάζοντας αυτόν τον οδηγό κάθε παιδί μπορεί να βρει τρόπους για να δραστηριοποιηθεί και να επέμβει.

Ελίνα Γκίκα ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Εικ. Λιάνα Δενεζάκη, Άγκυρα, 24 ευρώ

Το βιβλίο απευθύνεται πρώτα απ΄ όλα στα παιδιά που έχουν διαβήτη και σε εκείνουςγονείς, δασκάλους, φίλους- που ζουν κοντά τους. Με απλό και συγκεκριμένο τρόπο περιγράφει τη νόσο, καταρρίπτει μύθους, προτείνει συμβουλές και κυρίως τονίζει ότι τα παιδιά με διαβήτη μπορούν να ζήσουν μια καλή ζωή. Η ανάλαφρη εικονογράφηση συμβάλλει από την πλευρά της στην απομυθοποίηση της νόσου. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά σχολική βιβλιοθήκη!

Αnita Νaik ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΤΡΩΕΙ!

Εικ. James Τyrell, μτφ. Σμαράγδα Μανεσιώτη, Αφοί Βλάσση, 9,50 ευρώ

Είναι συνηθισμένο οι έφηβοι, τα αγόρια και κυρίως τα κορίτσια να υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές. Βουλιμία, άγχος, αύξηση βάρους από τη μια, αγωνία για την ιδανική εικόνα που προτείνουν τα περιοδικά και η μόδα από την άλλη. Στο βάθος όμως κρύβονται συναισθηματικά προβλήματα, αλλαγές στο σώμα που τρομάζουν, έλλειψη αυτοεκτίμησης. Το βιβλίο είναι ένας «σοφός οδηγός» που θα βοηθήσει τους εφήβους να δουν πιο σωστά το βασανιστήριο της διατροφής τους.

Μικρά λεξικά

Άννα Ιορδανίδου ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Άσπρη λέξη, 15 ευρώ

Οι λέξεις ταξιδεύουν; Έτσι έλεγε παλιά ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, έτσι λένε και σήμερα οι γλωσσολόγοι που επεξεργάζονται τα λεξικά. Το βιβλίο της Α. Ιορδανίδου είναι ένα τέτοιο λεξικό ταξιδιάρικων λέξεων όπου ο αναγνώστης θα ξαφνιαστεί διαβάζοντας την καταγωγή κοινών λέξεων της νεοελληνικής τις οποίες έχει δανειστεί από άλλες γλώσσες. Με αφορμή το λεξικό, γονείς και μαθητές μπορούν να επιδοθούν σ΄ ένα ενδιαφέρον παιχνίδι έρευνας. Surendra Verma ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Μτφ: Γεράσιμος Δεσαλέρμος, Ελληνικά Γράμματα, 12,50 ευρώ

Ένα συνοπτικό και τεκμηριωμένο εγχειρίδιο των επιστημονικών ανακαλύψεων από το Πυθαγόρειο Θεώρημα μέχρι τα δυσεπίλυτα μαθηματικά προβλήματα του τέλους του 20ού αιώνα. 175 πρόσωπα και επιστημονικά θέματα, ένα ανά σελίδα, παρουσιάζονται ταξινομημένα με χρονολογική σειρά, γεγονός που δεν αποκλείει καθόλου την ελεύθερη ανάγνωση ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του αναγνώστη.

Laura Jaffe & Αlain Κorkos ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΙΩΝ

Εικ. Veronique Deiss, μετ.

Βασιλική Κοκκίνου, Ελληνικά Γράμματα,

14 ευρώ

Για μικρότερα παιδιά ένα διασκεδαστικό λεξικό που απαντά σε κάθε περίεργη και απίθανη παιδική ερώτηση σχετικά με τη φύση, την τέχνη, την ιστορία, την τεχνολογία. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν το «Βιβλίο των Γιατί», το «Βιβλίο των Πότε» και το «Βιβλίο των Πώς».

Με λογισμό και μ΄ όνειρο

Κώστας Μάγος ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΚΑΡΑΚΑΞΑ

Εικ. Χριστίνα Γαγγάδη, Καλειδοσκόπιο

Η λαϊκή παράδοση λέει ότι η καρακάξα είναι το πουλί κλέφτης. Είναι πράγματι; Ο Κώστας Μάγος έγραψε μια ιστορία βασισμένη σ΄ αυτή την παράδοση και την ανατρέπει οδηγώντας τους αναγνώστες να καταλάβουν με ποιον τρόπο δημιουργούνται τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις και οι συνέπειες που έχουν στη ζωή όλων.

Πέτρος Τατσόπουλος Ο ΣΙΣΥΦΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Εικ. Ναταλία Καπατσούλια, Μεταίχμιο, 13 ευρώ

Ένας γάτος που φιλοσοφεί με άποψη για τα ανθρώπινα, μια άψογη στην απλότητά της έκδοση που τη ζηλεύουν πολλοί! Η Ναταλία Καπατσούλια εικονογράφησε καταπληκτικά κι έφτιαξε έναν ήρωα χαριτωμένο, με έντονη προσωπικότητα, αποδίδοντας το πνεύμα του δημιουργού του!

Βαγγέλης Ηλιόπουλος Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ

ΠΙΑ ΕΔΩ! ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ! Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ!

Δραστηριότητες:

Βασιλική Νίκα, εικ.

Φραντσέσκα Κοζάντι, Πατάκη, 12,50 ευρώ Μπορεί η λογοτεχνία να αλλάξει τη στάση των αναγνωστών για το περιβάλλον; Αυτό προτείνουν τα βιβλία της σειράς «Οικολογήματα» με τα παραμύθια του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και με τις παιδαγωγικές δράσεις διαμαρτυρίας που σχεδίασε η Βασιλική Νίκα. Σοφία Μαντουβάλου ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΪΜΟΥΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ

Εικ. Ελένη Τσάμπρα, Πατάκη, 13 ευρώ

Ένα παραμύθι για μάτια και χρώματα!

Άλλος βλέπει γκρίζο, άλλος δεν βλέπει την ημέρα και βλέπει τη νύχτα, άλλος βλέπει κόκκινο και πάει λέγοντας… Είμαστε όλοι διαφορετικοί, διαπιστώνουν τα ζώα του δάσους ύστερα από μεγάλο προβληματισμό και μπέρδεμα. Χιούμορ και παιδαγωγική σε άριστο συνδυασμό, βραβευμένο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Λότη ΠέτροβιτςΑνδρουτσοπούλου ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Εικ. Σπύρος Γούσης, Πατάκη, 6ευρώ

Όλα ξεκίνη σαν από κάτι πολύ παιδικό: το όνειρο για ένα ταξίδι. Ήταν ταξίδι που οδήγησε, όπως δεν συμβαίνει στα όνειρα, σε τρομαχτικές καταστάσεις. Για τον Φοίβο ήταν ένα ταξίδι παιχνιδιού σε μια πολύχρωμη πλαστική βάρκα. Για τον Χασάν, τον μικρό Αφγανό, ήταν ταξίδι πραγματικό. Μέσα από την ιστορία του Χασάν παρουσιάζεται με σαφήνεια η πολυπλοκότητα του θέματος των προσφύγων καθώς και η δράση των ανθρώπων στη χώρα υποδοχής.

Μυθιστορήματα

Μάνος Κοντολέων ΕΛΙΤΣΑ Ή ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ;

Εικ. Βασίλης Παπατσαρούχας, Άγκυρα,

14 ευρώ

Τι όνομα να δώσει στη σκυλίτσα του το αγόρι; Να την πει Ελίτσα, αφού τη βρήκε στη ρίζα μιας ελιάς; Ή να την πει Παπαρούνα μιας κι ήταν κρυμμένη ανάμεσα στα κόκκινα λουλούδια; Το όνομα δεν είχε σημασία στη σύντομη ζωή της μιας κι άκουγε και στα δύο ονόματα. Σημασία είχε η αγάπη του αγοριού γι΄ αυτήν. Μια πολύ τρυφερή ιστορία για τη σχέση παιδιών και ζώων.

Ιωάννα Μπουραζοπούλου ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΤΡΟΛ

Εικ. Σοφία Τουλιάτου, Καστανιώτη, 12,50 ευρώ

Επτά χαρούμενα τρολ ανακαλύπτουν ότι η ζωή μπορεί να γίνει συναρπαστική όταν κατά τύχη παίζοντας φτιάχνουν μουσική. Η καθημερινότητα στη βαρετή πόλη Αρμονία άλλαξε προς το καλύτερο παρά τις αντιρρήσεις του δημάρχου, του ναυάρχου και της μαθηματικού του σχολείου. Μια σουρεαλιστική ιστορία για παιδιά, όμορφα εικονογραφημένη από την ταλαντούχα Σοφία Τουλιάτου.

Αstrid Lindgren ΠΙΠΗ ΦΑΚΙΔΟΜΥΤΗ

Εικ. Λόρεν Τσάιλντ, μετ. Ντίνα ΚαμπάΚούτρα, Ψυχογιός,

7,50 ευρώ

Δεν θέλει συστάσεις η τρομερή αγαπημένη των παιδιών, Πίπη φακιδομύτη.

Μια συλλεκτική έκδοση με τις απίστευτες περιπέτειές της.

Εύα Ιεροπούλου Ο ΑΛΛΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟΣ

Εικ. Νίκος Μαρουλάκης, Άγκυρα, 9 ευρώ

Είναι ποτέ δυνατόν να έχεις τον δίδυμό σου παρ΄ όλο που δεν είσαι δίδυμος; Έτσι λένε όλοι και ο Πανούλης ο ήρωας προσπαθεί να ανακαλύψει αυτόν τον άλλο εαυτό που του βάζει συνέχεια τρικλοποδιές και τον οδηγεί σε σκανταλιές. Θα τα καταφέρει;

Πολύ ανάλαφρη και χαριτωμένη ιστορία!

Λίτσα Ψαραύτη ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, Η ΜΑΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ

Πατάκη, 9 ευρώ

Η Κασσάνδρα, η βασιλοπούλα της Τροίας, η μάντισσα κακών, αναφέρεται σε λίγους στίχους του Ευριπίδη. Χρειάζεται μεγάλη τέχνη για να τη φέρεις κοντά στα παιδιά ύστερα από τόσους αιώνες.

Η συγγραφέας ανασύρει από τα βάθη του μύθου την ιστορία της και μας τη διηγείται ζωντανά και σ΄ εξαιρετική γλώσσα. Κάθε νέο βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη είναι ένα μικρό εκδοτικό γεγονός!

Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΝΑ

Ελληνικά Γράμματα, 8 ευρώ

Ο Πελίας που ζει στη μινωική Ζάκρο και η μικρή αιχμάλωτη Αιγύπτια που βρέθηκε στην Κρήτη αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν την κλοπή της εικόνας του Πρίγκιπα με τα Κρίνα. Ιστορικό και «αστυνομικό» μυθιστόρημα ταυτόχρονα, μια ιστορία με γρήγορη πλοκή για παιδιά που αγαπούν το μυστήριο.

Αλέξης Σταμάτης Ο ΑΛΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Εικ. Denis Lhomme, Καστανιώτη, 9,50 ευρώ

Είναι πάντα πιο περίπλοκη και δύσκολη από την εξωτερική η πραγματικότητα που παρουσιάζεται στα παιχνίδια των υπολογιστών. Αυτό ανακαλύπτει ο Άλκης όταν εξαφανίζεται η αδελφή του και την ψάχνει ακολουθώντας τις οδηγίες και τα ηλεκτρονικά μηνύματα μιας μυστηριώδους κοπέλας. Το μυθιστόρημα βραβεύτηκε φέτος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Μenestree de Μiraval ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΚΡΗΣ, Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΟΥ ΜΠΙΛΘΟΡ

Μτφ: Μάνος Λαγουβάρδος, Μίνωας

Μια βιβλιοθήκη με χιλιάδες τόμους μαγειρικής… Ένα κρυμμένο ημερολόγιο, ένας κόσμος μαγείας ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα κι ένας νέος ταγμένος να αποκρυπτογραφήσει όλα αυτά τα μυστικά μπαίνοντας σ΄ ένα σύμπαν που ορίζεται από την Άκρη και την Αντάκρη…

Louise Rennison ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΟΥΡ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Μτφ: Βιολέττα Ζεύκη-Βοργιά, Μοντέρνοι Καιροί, 15 ευρώ

Στο έκτο βιβλίο της σειράς οι ήρωες πρέπει να ανακαλύψουν το Πρώτο Κλειδί που θα τους ανοίξει όλες τις πύλες του Χρόνου κι έτσι θα μάθουν ποιος πραγματικά είναι ο Οδυσσέας Μουρ. Το ταξίδι τους είναι συναρπαστικό κι επικίνδυνο. Τα τρία παιδιά είναι όμως έξυπνα και θα τα καταφέρουν.

Louise Rennison Ο ΓΑΤΟΣ ΜΟΥ, ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΦΙΛΙΑ

Μτφ: Πετρούλα Γαβριηλίδου, Μίνωας, 14 ευρώ

Υπάρχουν Μπρίτζετ Τζόουνς 16 χρονών; Ναι, κατά τη συγγραφέα! Παρεξηγήσεις, γκάφες, αγωνίες νεαρών κοριτσιών και πολύ γέλιο σ΄ ένα μυθιστόρημα που περιγράφει τα καθημερινά τους.

Charles Οgden ΕΝΤΓΚΑΡ & ΕΛΕΝ, ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ ΝΟΝΤ΄ Σ ΛΙΜΠΣ

Μτφ: Κατερίνα Αθανασίου, Ελληνικά Γράμματα, 10 ευρώ

Ο Έντγκαρ και η Έλεν έχουν πάλι μπελάδες, κι αυτήν τη φορά δεν είναι υπεύθυνοι! Κινδυνεύει το σπίτι τους, κινδυνεύει το «κατοικίδιό» τους, απατεώνες και εκμεταλλευτές τα κυνηγούν, ψάχνουν τον θησαυρό που θα τους λύσει τα χέρια… Δυο ακόμα τρομερές περιπέτειες με τους ταραξίες του Νοντ΄ς Λιμπς.

ΟΛΗ Η ΓΗ ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ

Εικ.

Ελίζαμπετ Χόλτσχάουζεν/ Ζαχαρίας Παπαδόπουλος,

μετ. Ιωάννα Μεϊτάνη, Πατάκη

Ποδοσφαιρικές ιστορίες… σ΄ ένα γύρο του κόσμου με μια μπάλα από 15 συγγραφείς και τον Φίλιππο Μανδηλαρά που εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Ιστορίες παιδιών που ζουν σε διαφορετικά μέρη και σε διαφορετικές συνθήκες τα οποία έχουν το ίδιο πάθος. Μια θαυμάσια ιδέα!

Μelvin Βurgess ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΣΑΡΑ

Μτφ: Γιάννης Παπαδημητρίου, Πατάκη, 14 ευρώ

Μετά το Junk [ναρκωτικά], το Μπίλυ Έλιοτ [ομοφυλοφιλία] και το Το κάνουμε; [ερωτική ζωή των αγοριών] [Πατάκης και Μίνωας], ο Μέλβιν Μπέρτζες καταπιάνεται με τη ματαιοδοξία που χτυπά τις νεαρές κοπέλες που πασχίζουν να γίνουν σταρ, εφήμερα είδωλα, χωρίς να υπολογίζουν το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν. Η Σάρα θα εκπαιδευτεί κατάλληλα και θα θυσιάσει το νεανικό της πρόσωπο κάνοντας αμφίβολες πλαστικές εγχειρίσεις. Δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που θέτει σε αμφισβήτηση πολλές κοινά αποδεκτές αξίες. Ευτυχώς που μεταφράζονται στην Ελλάδα αιχμηρά βιβλία για εφήβους σαν κι αυτό! Νινέττα Βολουδάκη ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Ψυχογιός, 13,30 ευρώ

Λίγοι συγγραφείς επιχειρούν να γράψουν ιστορικό μυθιστόρημα κι ακόμα λιγότεροι επιλέγουν να ασχοληθούν με τη βυζαντινή εποχή. Το Ελισάβετ και Δαμιανός είναι καλογραμμένο, ενδιαφέρον, οι χαρακτήρες ζωντανοί. Η γλώσσα έχει τη σωστή δόση «παλαιότητας» και δίνει έναν ιδιαίτερο ύφος στο έργο.

Το διάβασμα ως παιχνίδι

Μερικούς μήνες πριν, γράφαμε: «Διαβάζω με τα μάτια, με τα χέρια, παρέα με τους φίλους και τις φίλες μου. Η νέα τάση που κερδίζει έδαφος αφού το βιβλίο γίνεται όχι μόνο γνωστικό παιχνίδι, αλλά παιχνίδι στην κυριολεξία»! Και πραγματικά έχουμε μια νέα κατηγορία βιβλίων για παιδιά τα οποία είναι όλα ανεξαιρέτως και βιβλία γνώσεων, θελκτικά κι ενδιαφέροντα και κυρίως πρωτότυπα, αφού έχουν δουλέψει σ΄ αυτά ένα πλήθος συγγραφέων, σχεδιαστών, εικονογράφων και σίγουρα παιδαγωγών, ώστε να οργανωθεί το υλικό με τον καλύτερο τρόπο! Στα περισσότερα, τα παιδιά θα βρουν αναδυόμενες εικόνες, σχέδια, ιστορικές και γενικές πληροφορίες, συμπληρωματικά στοιχεία που πλαισιώνουν και διευρύνουν το κεντρικό θέμα του βιβλίου, ακόμα και ήχους που δίνουν το στίγμα μιας εποχής. Έτσι ακούμε τους δεινόσαυρους να βρυχώνται μέσα από τις σελίδες του Δεινόσαυροι του Μορίς Πλέντζερ (Πατάκης) και τους βλέπουμε ως εκθέματα στο μουσείο στο Το μουσείο των δεινοσαύρων του Dr Jen Green (Πατάκης)… Τρυπώνουμε στην Απίθανη Εγκυκλοπαίδεια Larousse και ζούμε με τους Πειρατές, ταξιδεύουμε μέσα στη Γη και στο Ανθρώπινο σώμα της Francoise de Guidert, (Μεταίχμιο)… Ταξιδεύουμε με διαστημόπλοιο στο Διάστημα, η μαγευτική εξερεύνηση του Διαστήματος των Λίζα Ρίγκαν, Μόιρα Μπάτερφιλντ (Καστανιώτης) και τέλος κάνουμε μαγικά ακολουθώντας Τα μυστικά της μαγείας των Ιvor ΒaddielJonny Ζucker (Ερευνητές). Τέλος, καταλήγουμε να κάνουμε ήσυχα κι όμορφα κατασκευές διαβάζοντας τις οδηγίες στο Εργαστήρι χειροτεχνίας (Susaetta). Για μικρούς περιηγητές

Τα παιδιά ταξιδεύουν… κι έχουν τους δικούς τους οδηγούς πόλεων, όπου οι συγγραφείς τους επιλέγουν πληροφορίες και προτείνουν κατάλληλες διαδρομές γνωριμίας με τα highlights κάθε μέρους. Ο καθένας έχει τον τρόπο του! Η Αnatxu Ζabalbeascoa στέλνει τη μικρή Βαλεντίνα στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη [Gema] και την μπλέκει σε σύντομες περιπέτειες μέσα από τις οποίες περπατά και γνωρίζει αυτές τις πόλεις. Η Μαρίζα Ντεκάστρο στη σειρά Μικροί οδηγοί πόλεων: Πάμε στους Δελφούς;

Πάμε στην Κρήτη; Πάμε στο Ναύπλιο; (Παπαδόπουλος) για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, επιλέγει θέματα και διαδρομές και παίζει με τα παιδιά παιχνίδια παρατηρητικότητας. Η Μαριέττα Ανδριοπούλου-Καπέλλα στο Η δική μας Αθήνα, ένας οδηγός της Αθήνας για παιδιά (Κέδρος) είναι ένα παιχνίδι συνειρμών όπου ο αναγνώστης γνωρίζοντας την πόλη κάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρόν και στο παρελθόν της Αθήνας. Τέλος, η Σοφία Γιαλουράκη στο Ταξιδεύοντας με τον Ιάσονα (Πατάκης) με τον δικό της λογοτεχνικό τρόπο μάς οδηγεί στον Βόλο και στο Πήλιο.

Μικρά aφηγήματα

Τα μικρά παιδιά ζητούν συχνά να διαβάσουν ένα «πραγματικό» βιβλίο, δηλαδή ένα που να μην είναι άλμπουμ και που να μοιάζει με τα βιβλία των γονιών τους. Προτείνουμε τα: Ο παππούς μας άφησε, του Φίλιππου Μανδηλαρά [Πατάκης], με θέμα την απώλεια του παππού και το πένθος που την ακολουθεί. Το παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία, του Άρη Δημοκίδη, [Μεταίχμιο] ή πώς να ανακαλύψεις τη χαρά της ανάγνωσης. Η Μελίνα ντετέκτιβ, της Ιωάννας Μπαμπέτα, [Μεταίχμιο] με θέμα τους αγνώστους και τον φόβο των γονιών για το παιδί που πιάνει φιλίες μ΄ έναν από αυτούς. Ο Οθέλως που έλεγε συνέχεια θέλω, της Έλενης Καστάνη [Μίνωας], για τον μικρό που δεν σταματάει το θέλω, θέλω, θέλω και καταλήγει να έχει το παρατσούκλι που μοιάζει με τον ήρωα του Σαίξπηρ. Τα καλύτερα γενέθλια, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου [Παπαδόπουλος], με θέμα τα πραγματικά γενέθλια στα μέτρα των παιδιών- ας το διαβάσουν και οι γονείς! Ο φαφούτης αδελφός, της Μαρίας Ρουσάκη [Πατάκης], ιστορίες διδύμων. Θέλω να σας πω την αλήθεια, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, [Πατάκης], ο ξένος στο σχολείο. Ένας ιππότης στο πλυντήριο , του Κώστα Χαραλά [Παπαδόπουλος], μια φανταστική μάχη του ατρόμητου ιππότη. Όταν η Έλλη έγινε αόρατη, της Ντορίνας Παπαλιού [Παπαδόπουλος], αφού η Έλλη δεν δίνει σημασία σε κανέναν… και οι άλλοι δεν τη βλέπουν! Η δύναμη της εικονογράφησης

Γνωστοί και άγνωστοι καλλιτέχνες εικονογραφούν υπέροχα βιβλία για παιδιά προτείνοντας μια αισθητική διαφορετική από τα συνηθισμένα. Στο Η αγάπη διδάσκει του Βασίλη Μπουντούρη [Κέδρος] μια οικογένεια και τα κατοικίδιά της σε καλοκαιρινό κάμπινγκ. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, όλοι κατάφεραν να συμβιώσουν και να επιβιώσουν της ανθρώπινης βλακείας. Χαριτωμένο καλοκαιρινό μυθιστόρημα όπου δοκιμάζονται οι σχέσεις ζώων και ανθρώπων. Ο νέος στον χώρο του παιδικού βιβλίου Ν. Βασιλακάκης εικονογραφεί εξαιρετικά με την τεχνική του σύγχρονου κόμικ. Ο Χρήστος Μπουλώτης συνεργάζεται στα βιβλία του Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη και Ο γάτος που έκλαιγε μαργαριτάρια [Ελληνικά Γράμματα] με τους βραβευμένους εικονογράφους Φωτεινή Στεφανίδη και Βασίλη Παπατσαρούχα. Ψαγμένες εικονογραφήσεις και οι δύο αποδίδουν παιχνιδιάρικα τις νέες γατίσιες περιπέτειες που έγραψε ο συγγραφέας με θέμα τη φιλία μεταξύ ζώων και την απληστία των ανθρώπων. Εξαίρετη και η Αliki Steen στο (Σκυριανό) Αλογάκι (Παπαδόπουλος). Στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ [Μεταίχμιο], την κλασική ιστορία του νεανικού έρωτα, η εικονογράφος ανοίγει γοητευτικό ένα παράθυρο στα παιδιά προς τους συμβολιστές ζωγράφους, ευρωπαϊκό κίνημα στην τέχνη του τέλους του 19ου αιώνα.