Με αφορμή το σημερινό άνοιγμα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (χωρίς προκρατήσεις) στο κοινό, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τα παράξενα νέα εκθέματά του
Ένα καινούργιο κεφάλαιο που ανοίγει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στην έκθεση των ευρημάτων από τον Ιερό Βράχο είναι τα εκατοντάδες κεραμικά έργα από τα αφιερώματα, τα μικρότερα ιερά και τα σπίτια, τα οποία συμπληρώνουν τη γνώση της Ακρόπολης των θεών με κάτι που έλειπε, τα τεκμήρια της Ακρόπολης των ανθρώπων.

Υπήρχαν τουλάχιστον εκατό μεγάλα μπρούντζινα αγάλματα αφιερωμένα στην Ακρόπολη. Δεν σώθηκε κανένα. Εκατοντάδες μικρά μπρούντζινα αφιερώματα όμως καλύπτουν το κενό, με μικροσκοπικούς ιππείς, αθλητές, πολεμιστές, ζώα και κυρίως τη μορφή της Αθηνάς Προμάχου.

Συχνά αυτά τα αγαλματίδια είναι αφιερώματα ανδρών και γυναικών (εγκαίνια ή ευχαριστήρια στη θεά) που ασκούσαν κάποιο επάγγελμα στην Αγορά- κυρίως κεραμέων αλλά και χασάπηδων (όπως η Φρυγία), βαφέων κ.ά. Μαρτυρούν δε την άνοδο της μεσαίας τάξης τον 6ο π.Χ. αιώνα.

Όπως σήμερα, έτσι και τότε η Αρχαία Αθήνα είχε τα Αναφιώτικα και την Πλάκα της, συνοικίες και γειτονιές με δρομάκια όπου τα σπίτια σκαρφάλωναν στις πλαγιές. Από τις ανασκαφές σε σπίτια και τάφους έχουμε τα σκεύη της καθημερινής ζωής από τα προϊστορικά χρόνια κι έναν θησαυρό 246 χρυσών νομισμάτων της εποχής του αυτοκράτορα Κώνστα Β΄ (7ος αιώνας μ.Χ.).

ΙΝFΟ

Νέο Μουσείο Ακρόπολης, τηλ. 210-9000.901. Καθημερινά 08.00-20.00, εκτός Δευτέρας.

Ίντερνετ: http://www. theacro polismuseum.gr.