Οι φωτογραφίες σας δεν σβήστηκαν…
Ανεβάσατε κάποιες προσωπικές σας φωτογραφίες στο Facebook ή στο Βebo αλλά αργότερα αποφάσισατε να τις αποσύρετε. Πατήσατε το delete και ηρεμήσατε. Αμ δε! Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αποδεικνύει ότι οι φωτογραφίες σας βρίσκονται ακόμα εκεί…
Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Έλληνες χρήστες έχει το Facebook και ο ρυθμός αύξησής τους δεν δείχνει να επιβραδύνεται. Πόσο ασφαλή είναι όμως τα στοιχεία σας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης; Δεν είναι κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων η διατήρηση φωτογραφιών που οι χρήστες επιλέγουν να αποσύρουν; Και τι νόημα έχει να επιλέγετε ποιους θα κάνετε «φίλους» εάν όλοι πιθανόν μπορούν να δουν προσωπικές σας στιγμές τις οποίες έχετε επιλέξει να σβήσετε; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την έρευνα που δημοσιοποίησε πρόσφατα το ΒΒC για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτές τις ιστοσελίδες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ ανήρτησαν φωτογραφίες σε 16 δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης – καταγράφοντας τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις στις οποίες είχαν αποθηκευθεί- και μετά τις έσβησαν. Όμως η επιστημονική ομάδα μπόρεσε να τις βρει έναν μήνα αργότερα σε τουλάχιστον 7 ιστοσελίδες- μεταξύ των οποίων και το Facebookπληκτρολογώντας απευθείας τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ακόμα και αφότου οι φωτογραφίες εμφανίζονταν σβησμένες. Να θυμίσουμε ότι το Facebook ισχυρίζεται πως οι σβησμένες φωτογραφίες απομακρύνονται από τον server «αμέσως». Οι χρήστες του Facebook πρόσφατα αντέδρασαν έντονα για τους νέους κανονισμούς που προσπάθησε να επιβάλει η εταιρεία και οι οποίοι προέβλεπαν ότι όλα τα στοιχεία των χρηστών θα αποτελούν ιδιοκτησία της. Οι ειδικοί του βρετανικού πανεπιστημίου ανέφεραν ως υποδείγματα άμεσου σβησίματος φωτογραφιών το Flickr, το Ρicasa της Google και το Windows Live Spaces της Μicrosoft.











