Το αιώνιο και το εφήμερο, ο παλιός και ο νέος κόσμος, η κρυφή πηγή της ζωής και τα έργα της τέχνης συναντώνται στο έργο του Στήβεν Αντωνάκου. Που γεννήθηκε στη Μάνη και ακολούθησε το αμερικανικό όνειρο των γονιών του, εντάχθηκε στην καλλιτεχνική ταξιαρχία του φωτός και γέμισε τον κόσμο με τα κομψά, απέριττα και αέρινα έργα από νέον τα οποία αποτελούν την υπογραφή του και εκπέμπουν την αίσθηση από το φως που γίνεται χρώμα στον καθάριο ουρανό της Μάνης.

Καλλιτέχνης σχεδόν αυτοδίδακτος, πολυσχιδής και με έργο που απλώνεται όχι μόνο σε μουσεία και συλλογές, αλλά σε πλήθος από δημόσιους χώρους, ο 82χρονος σήμερα Στήβεν Αντωνάκος σχεδίαζε από μικρό παιδί. Άρχισε την καλλιτεχνική του πορεία με υλικά από τη χωματερή. Σε μια εποχή κατά την οποία όλοι οι πειραματισμοί επιτρέπονταν, ανέλαβε να καταργήσει τον κοινότοπο, αγοραίο ρόλο λ.χ. ενός εύπλαστου μαξιλαριού (ενός αντικειμένου που παραπέμπει στο όνειρο), προσθέτοντας καρφιά, λόγια, λάμπες που αναβοσβήνουν προειδοποιητικά.

«Δουλεύω μ΄ έναν τρόπο αντίληψης που εμπλέκει όλες τις αισθήσεις μου, τις σκέψεις, τα αισθήματά μου, όλο το είναι μου, το ερώτημα κάθε φορά είναι μέρος της απάντησης. Είναι σαν να αναπτύσσομαι μέσα στο ερώτημα κάθε νέου έργου, μερικώς βλέποντας με τα μάτια και μερικώς στα τυφλά» λέει σ΄ ένα απόσπασμα συνέντευξης που εμπλουτίζει με την προσωπική του μαρτυρία τη μονογραφία που θα κυκλοφορήσει αύριο από «ΤΑ ΝΕΑ», στο πλαίσιο της σειράς «Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί».

«Η δουλειά μου δεν προοιωνίζεται το τέλος της ζωγραφικής. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος στη ζωγραφική» λέει. «Δεν μ΄ ενδιαφέρουν οι ψευδαισθήσεις, οι εικονογραφήσεις των εννοιών. Το νέον είναι για μένα ένα είδος ελεγχόμενου παραδείσου».

Με το εύπλαστο υλικό που δανείστηκε από τις επιγραφές του Μπρόντγουεϊ και φανερώνει τα όρια του υλικού και του άυλου, η τέχνη του, απελευθερωμένη, απλώθηκε στον χώρο, με φόρμες απλές, γεωμετρικές, συχνά ημιτελείς, που όμως μπορούσαν να ανανεώσουν τη γραφή της τέχνης.

Υπάρχουν άνθρωποι που αλλάζουν στη ζωή τους κι άλλοι που παραμένουν εσαεί όπως είναι γεννημένοι. Ο Στήβεν Αντωνάκος ανήκει στη δεύτερη ομάδα, καθώς όλη η ζωή και το έργο του, που διήνυσε ήδη μισόν αιώνα, εκπέμπει μια πρόταση αρμονίας και ενότητας η οποία διατυπώνεται με μέσα σύγχρονα και διευρύνει την αντίληψη του κόσμου χωρίς τη μεσολάβηση καμιάς περιγραφής.

ΙΝFΟ

Ο τόμος «Στήβεν Αντωνάκος» από τη σειρά «Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί». Κείμενο: Έφη Στρούζα. Σελ. 146. Αύριο στα περίπτερα στην τιμή των 7,90 ευρώ.