Το Σάββατο το βράδυ στη διάσημη πλέον πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, δεν γινόταν επιχείρηση «σκούπα», δεν υπήρχε σύγκρουση της Αστυνομίας με τους μετανάστες. Είχε προγραμματιστεί κάτι πολύ πιο απλό και καλλιτεχνικό, μια εκδήλωση με ανάγνωση του «Ημερολογίου Συνόρων» του Γκαζμέντ Καπλάνι και συζήτηση, η οποία δεν μπόρεσε να πραγματοποιη- θεί. Δεν την άφησαν. Επέβαλαν τον τσαμπουκά τους οι ακραίες ομάδες, δημόσια, για πρώτη φορά, και ενώπιον της Αστυνομίας, που σήκωσε τα χέρια ψηλά. Ποιοι ήταν αυτοί που πήγαν μπροστά στους ομιλητές κι άρχισαν να τους βρίζουν με ό,τι αγοραίες εκφράσεις υπάρχουν στα ελληνικά, να φωνάζουν με ντουντούκες και να τους απειλούν, δεν έμαθε κανείς.

Παρίσταναν βεβαίως τους «αγανακτισμένους περίοικους», αυτό το είδος που νομίζαμε πως έχει εξαφανιστεί μαζί με το παρακράτος του ΄60 και του ΄70. Ε λοιπόν, φαίνεται πως αναβιώνει κι έχει βάσιμες ελπίδες να δηλητηριάσει τη ζωή της πόλης αντάμα με άλλους αγανακτισμένους. Προσέξτε, δεν αγανάκτησαν επειδή κάποιοι τους έκλεψαν, ή έκαψαν το αυτοκίνητό τους, ή έκαναν ληστεία, ή πέταξαν τα σκουπίδια τους στον δρόμο, ή πάρκαραν παράνομα, ή έτρεχαν με μηχανή στο πεζοδρόμιο, ή πέρασαν με κόκκινο. Αγανάκτησαν επειδή ένας σύλλογος είχε οργανώσει εκδήλωση με τον Καπλάνι στην πλατεία.

Κι όχι απλώς αγανάκτησαν, αλλά μαζεύτηκαν και προπηλάκισαν όσους ήθελαν να συμμετέχουν, κι επέβαλαν τον φασισμό τους. Διότι περί αυτού πρόκειται. Αν κοντεύαμε να πιστέψουμε ότι οι παλιοί κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα έχουν καταπιεστεί από τους μετανάστες και διαμαρτύρονται, τώρα τουλάχιστον καταλάβαμε ότι απλώς υπάρχει εκεί πέρα κάποια δυνατή ακροδεξιά ομάδα που χρησιμοποιεί τα κλασικά φασιστικά προσχήματα κι έχει αποφασίσει να το παίξει τοπικός άρχων. Η Αστυνομία στην περίπτωση αυτή δεν επεμβαίνει για να μη θίξει την κοινωνική ειρήνη…