O νομπελίστας συγγραφέας των «Εκατό χρόνων μοναξιάς», Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι δεν θα κυκλοφορήσει ξανά νέο του βιβλίο. Ή ότι δεν θα ξαναγράψει. «Όχι μόνο δεν είναι αλήθεια, αλλά δεν κάνω άλλη δουλειά, παρά να γράφω», είπε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα της Μπογκοτά «Εl Τiempo».

Ο 82χρονος Κολομβιανός συγγραφέας, πατέρας του μαγικού ρεαλισμού και μάλλον ο πιο γνωστός εν ζωή ισπανόφωνος συγγραφέας, σε ερώτηση που του έκαναν από την εφημερίδα, απάντησε: «Δεν είμαι εκδότης, είμαι συγγραφέας. Και μόνον εγώ ξέρω πότε τα κέικ που ψήνω στον φούρνο είναι έτοιμα για φάγωμα».

Το 2006, την εποχή που δούλευε τον δεύτερο τόμο της αυτοβιογραφίας του, ομολόγησε ότι υπέφερε από μεγάλα διαστήματα συγγραφικής… άπνοιας, για πρώτη φορά στην καριέρα του, χωρίς όμως να πει καθαρά ότι σκοπεύει να αποσυρθεί.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι λογοτεχνικοί κύκλοι πήραν φωτιά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η «μεγάλη κυρία» του εκδοτικού χώρου, η Κάρμεν Μπαλσέλς από τη Βαρκελώνη που εκπροσωπεί τον νομπελίστα την Ισπανία εδώ και δεκαετίες, δήλωνε σε χιλιανή εφημερίδα: «Δεν νομίζω ότι ο Μάρκες θα γράψει ξανά, δυστυχώς- κι είναι ένας πελάτης που έχει το 36,2% των συνολικών μου πωλήσεων».

Και δεν ήταν η μόνη. Ο Βρετανός συγγραφέας Τζέραλντ Μάρτιν, που έχει γράψει τη μοναδική επικυρωμένη από τον ίδιο βιογραφία του Μάρκες, μοιάζει να έχει την ίδια άποψη με την εκδότρια, λέγοντας μερικές ημέρες μετά (στην εφημερίδα «Τercera»): «Δεν νομίζω ότι ο Γκάμπο θα γράψει άλλο βιβλίο».

Όλη αυτή η φιλολογία γύρω από το συγγραφικό φινάλε του Μάρκες προήλθε (μάλλον) από ένα σχόλιο που έκανε ο ίδιος σε μια έκθεση βιβλίου στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού. Εξαντλημένος έπειτα από έναν μαραθώνιο υπογραφής βιβλίων, είπε: «Είναι δύσκολη δουλειά να γράφεις βιβλία- κι έπειτα να πρέπει και να τα υπογράψεις».

Μπορεί δε τελευταία να μην είναι τόσο παραγωγικός, όμως είναι διαρκώς απασχολημένοςτελευταία διασκεύασε για τον κινηματογράφο την ιστορία που έγραψε το 1996 για τον βαρόνο των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, «Νoticia de un Secuesto» (Νέα από μια απαγωγή).

Τα γυρίσματα θα αρχίσουν τον Οκτώβριο και για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν επιλεγεί η Σάλμα Χάγιεκ και μάλλον ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο και ο Χαβιέ Μπαρδέμ. Τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Αργεντινός Εντουάρντο Κονσταντίνι.