Κάποτε υπήρxε το «Καστέλο» και σήμερα το… «Καστελάκι». Τα δύο μαγαζιά που έχουν κάτι κοινό, καθώς το ένα είναι η συνέχεια του άλλου. Το «Καστέλο» λειτουργούσε επί 37 χρόνια στην οδό Δ. Ράλλη 34 και εδώ και λίγο καιρό μεταφέρθηκε σε έναν μικρότερο χώρο (γι΄ αυτό και ονομάστηκε «Καστελάκι»), απέναντι, στην ίδια γειτονιά, στην οδό Καυταντζόγλου 47 (πάνω από τη γέφυρα). «Όπως γκρεμίστηκε το εργοστάσιο της Columbia, έτσι γκρεμίστηκε και το “Καστέλο”» ήταν οι πρώτες κουβέντες του ιδιοκτήτη και των δύο μαγαζιών Ηλία Παπαχρήστου, ο οποίος αποφάσισε να συνεχίσει την παράδοση στον χώρο της γεύσης, που τον γνωρίζει καλά από παιδί. Βράδυ Τετάρτης, η φωνή της Μαρινέλλας έβγαινε από το πικάπ θυμίζοντας πως «Σταλιά, σταλιά κι αχόρταγα τα πίνω τα φιλιά σου…» και ο κόσμος που βρισκόταν στο μαγαζί σιγομουρμούριζε τους στίχους του Διονύση Τζεφρώνη (σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα) και απολάμβανε τους νόστιμους μεζέδες. Μπορεί να είναι ένα μικρό μαγαζί, όμως είναι νοικοκυρεμένο και πεντακάθαρο. Στους τοίχους δεσπόζουν οι μεγάλοι πίνακες ζωγραφικής του Γιάννη Ζαφείρη και στα ξύλινα τραπέζια τα καθαρά τραπεζομάντιλα και τα λουλούδια σε φέρνουν πιο κοντά στη φύση. Τους δε καλοκαιρινούς μήνες το μαγαζί διαθέτει προαύλιο χώρο μέσα σε.. πρασινάδα (γύρω- γύρω).

Όμως το μυαλό του Ηλία Παπαχρήστου δύσκολα φεύγει από το «Καστέλο» (στον ίδιο χώρο σύντομα θα χτιστεί πολυκατοικία), όπου έζησε αξέχαστες στιγμές. Από το πρώτο του μαγαζί έχουν περάσει οι Σοφία Βέμπο, Μίμης Τραϊφόρος, Μελίνα Μερκούρη, Κώστας Χατζηχρήστος, Νίκος Σταυρίδης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Στέλιος Καζαντζίδης, Νίκος Ξυλούρης, Αλέκος Σακελλάριος. Αλλά και αρκετοί πολιτικοί που είχαν πάει εκεί για να διασκεδάσουν, θυμάται ο Γιώργος Παλαιοδήμος (σερβιτόρος τότε στο «Καστέλο» και σήμερα στο «Καστελάκι»), όπως οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Γιώργος Γεννηματάς, Γιάννης Αλευράς, Χαρίλαος Φλωράκης, Αλέκα Παπαρήγα, Βαγγέλης Γιαννόπουλος, κ.ά. Μάλιστα από το πάλκο στο «Καστέλο» είχαν περάσει κατά καιρούς οι Γιώργος Παπαζήσης, Τιτίκα Στασινοπούλου, Κώστας Βενετσάνος, Κούλα Νικολαΐδου, Κώστας Μανιατάκης, Λάκης Χαλκιάς, Ψαραντώνης, Ελένη Βιτάλη, Στάθης Καζαντζίδης, Βαγγέλης Περπινιάδης, Νατάσα Γερασιμίδου, κ.ά.

Κι όταν έρθει η ώρα του φαγητού στο «Καστελάκι», πέφτουν στο τραπέζι οι… προτάσεις. Το ψωμί είναι χωριάτικο και μάλιστα το φέρουν από την Τραχιά Ναυπλίας, το τσίπουρο είναι σπιτικό από τα Τζουμέρκα, τα λουκάνικα (στα κάρβουνα) είναι από το Καρπενήσι. Ως πρώτο πιάτο μπορεί κανείς να απολαύσει: φέτα φούρνου, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες τηγανητές, πατάτες (καθαρισμένες στο χέρι) τηγανητές, μπουγιουρντί (θεσσαλονικιώτικο ορεκτικό) και φυσικά ποικιλία για τσίπουρο.

Από κύρια πιάτα η επιλογή είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Έχουμε και λέμε: μοσχάρι στάμνας, αρνάκι αμπελουργού, κατσίκι ψητό Καρύστου, οσομπούκο (μοσχαρίσιο κότσι), κόκορας κρασάτος, πιάτα της ώρας (μπριζόλες, ψαρονέφρι, κοτόπουλο φιλέτο, κοτόπουλο σουβλάκι, μπριζόλα χοιρινή, μοσχαρίσια). Και για επιδόρπιο πανακότα με φρούτα προσφορά του καταστήματος.

«Καστελάκι»:Καυταντζόγλου 47, Πατήσια. Τηλ. 210.2236600

ΙΝFΟ

Τιμές:

Από 15 έως 20 ευρώ το άτομο (μαζί με τα ποτά)

Σέρβις:

Με το… χαμόγελο

Ατμόσφαιρα:

Φιλική, οικογενειακή

Κουζίνα:

Ελληνική

Κάβα:

Σπιτικό κρασί (από το κτήμα Αναγνώπουλου)