O μόνος τρόπος για την αυριανή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει την οικτρή κατάσταση στην οικονομία είναι να προετοιμαστεί από τώρα. Ο Ομπάμα δύο μήνες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ- κι αφού η Λίμαν Μπράδερς έσκασε τη φούσκα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων- έστησε ένα επιτελείο από τεχνοκράτες, πανεπιστημιακούς, επιτυχημένους μάνατζερ και δοκιμασμένους πολιτικούς της κυβέρνησης Κλίντον, με κύρος και γνώση. Η ομάδα πέτυχε να διαμορφωθεί με κάθε του λεπτομέρεια ένα πρόγραμμα 100 ημερών εξόδου από την κρίση και να το θέσει σε ισχύ από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης των Δημοκρατικών.

Η Επιτροπή Στίγκλιτς ασφαλώς δίνει τη δυνατότητα στον κ. Παπανδρέου να βάλει τις θεωρητικές βάσεις για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το σημερινό τέλμα. Ο διάβολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Απαιτούνται φρέσκες ιδέες, τομές και ρήξεις για να αντιμετωπισθούν η παραοικονομία, η στρεβλή ανάπτυξη, ο γιγάντιος δημόσιος τομέας, η διαπλοκή συμφερόντων. Από τώρα, λοιπόν, θα έπρεπε να δουλεύουν δίπλα στον Παπανδρέου τα καλύτερα μυαλά που μπορεί να προσελκύσει το ΠΑΣΟΚ. Στο πρότυπο Ομπάμα, χρειάζονται καταξιωμένοι επαγγελματίες που έχουν δουλέψει στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και τολμούν με καθαρό μάτι και χωρίς κομματικές παρωπίδες να προτείνουν ανατροπές που θα βάλουν νέες βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Όσο πιο γρήγορα συμβεί κάτι τέτοιο τόσο πιο προετοιμασμένη θα είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου για την επόμενη μέρα. Αλλιώς, κινδυνεύει να βρεθεί προ αδιεξόδου μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας.