ΦΡΑΞΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ (RΑF) Ή ΑΛΛΩΣ,
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΠΑΑΝΤΕΡ- ΜΑΪΝΧΟΦ. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
– ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΚΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ, ΣΤΑ ΜΕΣΑ
ΤΟΥ ΄80 ΚΑΙ ΠΕΡΣΙ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ
ΠΛΗΘΩΡΑ ΝΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ
ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ
ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΒΙΑ
Δεν ξέρω τι με έσπρωξε να ξαναπάρω στα χέρια μου το βιβλίο του Στέφαν Άουστ Το Σύνδρομο ΜπάαντερΜάινχοφ . Σίγουρα δεν ήταν η ομότιτλη ταινία του Ούλι Έντελ. Βιβλία σαν του Άουστ μεταφέρονται δύσκολα στην οθόνη. Το ίδιο πιστεύω και για το Γόμορρα του Ρομπέρτο Σαβιάνο, έστω και αν περιέλουσαν την ταινία του Ματέο Γκαρόνε με βραβεία Φέλιξ. Το βιβλίο είναι σκάλες ανώτερο. Το πιο πιθανό είναι να σκέφτηκα ότι θα ήταν ένα καλό και επωφελές ανάγνωσμα μέσα στο ταραγμένο κλίμα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο Στέφαν Άουστ, ο συγγραφέας του Συνδρόμου ΜπάαντερΜάινχοφ, είναι ένας από τους πιο γνωστούς και έγκυρους δημοσιογράφους της Γερμανίας. Άρχισε την καριέρα του από το περιοδικό «Κονκρέτ» και μαθήτευσε δίπλα στην Ούλρικε Μάινχοφ, η οποία ήταν τότε αρχισυντάκτρια του περιοδικού. Συνεπώς, γνώριζε τη μετέπειτα ηγέτιδα της RΑF, της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, από πρώτο χέρι. Ώς πρόσφατα ο Άουστ ήταν διευθυντής του παγκοσμίως γνωστού εβδομαδιαίου περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ».

Το σενάριο

Το Σύνδρομο Μπάαντερ- Μάινχοφ κυκλοφόρησε σε μια πρώτη μορφή το Μάιο του 1985, οκτώ χρόνια μετά την αυτοκτονία των Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουν Ένσλιν και Γιαν-Καρλ Ράσπε, των ηγετών της Φράξιας του Κόκκινου Στρατού, στη φυλακή του Στάμχαϊμ, και εννιά χρόνια μετά την αυτοκτονία της Ούλρικε Μάινχοφ. Την ίδια σχεδόν εποχή με το βιβλίο, ο Άουστ έγραψε και το σενάριο της ταινίας «Στάμχαϊμ» του Ράινχαρντ Χάουφ (1986). Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι γερμανικές ανακριτικές αρχές εντόπισαν μια ομάδα από τέως μέλη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, τα οποία ζούσαν με νέες ταυτότητες στην Ανατολική Γερμανία. Ορισμένοι από αυτούς είχαν συμμετάσχει στην απαγωγή του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, Χανς- Μάρτιν Σλέγιερ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη RΑF τον Οκτώβριο του 1977. Από τις καταθέσεις τους προέκυψαν πολλά νέα στοιχεία. Αυτό έσπρωξε τον Άουστ να ξαναπιάσει το βιβλίο. Τα αρχεία του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας έφεραν στο φως και άλλα άγνωστα στοιχεία. Επιπλέον, οι επιζώντες τρομοκράτες της RΑF έσπασαν έπειτα από τριάντα χρόνια την απόλυτη σιωπή τους και μίλησαν στον Άουστ. Το Σύνδρομο Μπάαντερ- Μάινχοφ κυκλοφόρησε σε νέα, ολοκληρωμένη, έκδοση τον Νοέμβριο του 2008.

Stefan Αust

DΕRBΑΑDΕR – ΜΕΙΝΗΟF KΟΜΡLΕΧ

ΕΚΔ. ΗΟFFΜΑΝΝ UΝD CΑΜΡΕ VΕRLΑG, ΑΜΒΟΥΡΓΟ, 2008, ΣΕΛ.

896, ΤΙΜΗ: 26 ΕΥΡΩ