Το χωριό της Γραβιάς ζώνεται από τον Παρνασσό και την Γκιώνα και αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε το Χάνι της Γραβιάς (στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ πετυχημένη αναπαράσταση). Εδώ θα απολαύσετε την προβολή εικόνων από την ιστορία της μάχης (τηλ. 22650 91257).

Επόμενος σταθμός στη Στερεά Ελλάδα είναι η Αλαμάνα .

Φθάνοντας στη γέφυρά της (3 χλμ. δυτικά των Θερμοπυλών) θα δείτε το μνημείο της μάχης στην περιοχή, ενώ και στη Λαμία- στην ομώνυμη πλατεία- δεσπόζει ο ανδριάντας του Αθανασίου Διάκου, πρωταγωνιστή της μάχης της Αλαμάνας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΡΑΒΙΑ

Η περίφημη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς φέρει τη σφραγίδα του οπλαρχηγού Οδυσσέα Ανδρούτσου. Στις αρχές Μαΐου του 1821 ο Έλληνας καπετάνιος βρισκόταν στο Χάνι της Γραβιάς. Με 120 άνδρες, οχύρωσε τις θύρες του και άνοιξε πολεμίστρες περιμένοντας τον Ομέρ Βρυώνη με τον πολυάριθμο στρατό του. Οι διαδοχικές επιθέσεις των Τούρκων, δεν είχαν αποτέλεσμα. Λίγο πριν ο Βρυώνης φέρει κανόνια από τη Λαμία, ο Ανδρούτσος και οι άνδρες του αποχώρησαν έχοντας μόνο έξι απώλειες.

Αντίθετα η μάχη κόστισε στους Τούρκους 300 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η σθεναρή αντίσταση στο Χάνι της Γραβιάς κλόνισε το ηθικό του Ομέρ Βρυώνη και παρεμπόδισε την κάθοδο του τουρκικού στρατού στην Πελοπόννησο. Η ιδιοφυΐα του Ανδρούτσου είχε θριαμβεύσει.

ΑΛΑΜΑΝΑ

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος ανέλαβε να υπερασπισθεί τη Γέφυρα της Αλαμάνας και τα Πουριά, απέναντι στις ισχυρές τουρκικές δυνάμεις. Στις 23 Απριλίου έκανε την εμφάνισή της η στρατιά του Ομέρ Βρυώνη ενώ απ΄ τη Λαμία ερχόταν και ο Κιοσέ Μεχμέτ. Οι μάχες άρχισαν και παρά τη σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων η υποχώρηση πήρε δραματικό χαρακτήρα. Έμεινε το μέτωπο στη Γέφυρα της Αλαμάνας (οι δυνάμεις του Δυοβουνιώτη και του Πανουργιά είχαν κάνει πίσω) με τον Διάκο μόνο του με 50 άνδρες- φονεύθηκαν όλοι. Ο θρυλικός οπλαρχηγός αιχμαλωτίστηκε, μεταφέρθηκε στη Λαμία, όπου είχε φρικιαστικό θάνατο του ανασκολοπισμό.