ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΡΟΚ, ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΜ ΣΤΟΠΑΡΝΤ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥ
ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ
ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ
ΤΡΟΠΟΥΣ ΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ
ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ
Παραδόξως, αφορμή για το έργο αποτέλεσε η φιγούρα του χαρισματικού αλλά «καταραμένου» Σιντ Μπάρετ, που αφού ίδρυσε το θρυλικό συγκρότημα Ρink Floyd χάθηκε μέσα στο «μαγεμένο δάσος» των ναρκωτικών της δεκαετίας του ΄60. Όταν το 2005 ο Στόπαρντ είδε μία φωτογραφία του κάποτε πανέμορφου Μπάρετ με φαλάκρα, κοιλίτσα και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ένιωσε πως έπρεπε να μιλήσει για τη χαμένη ομορφιά αυτής της εποχής, τις αντιφάσεις, τις συγκινήσεις και τις απώλειές της, καθώς και για τις εντάσεις ανάμεσα στην ιδεολογία και τη βιωμένη εμπειρία.

Το έργο τοποθετείται στο 1968, τη μαγική αυτή χρονιά των φοιτητικών εξεγέρσεων σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία. Ο Γιαν, ένας νεαρός Τσέχος διδακτορικός φοιτητής στο Κέμπριτζ και ένθερμος φαν των Floyd, αποφασίζει να επιστρέψει στην Πράγα για να «σώσει τη μητέρα του και το ροκ εν ρολ». Την ίδια στιγμή, ο κομμουνιστής καθηγητής του, Μαξ, που θυμίζει σε πολλά τον μεγάλο ιστορικό Έρικ Χόμπσμπομ, στρουθοκαμηλίζει απέναντι στην ωμή καταπίεση που επιβάλλεται μετά την ανατροπή του μεταρρυθμιστή Ντούπτσεκ. Ομοίως αδυνατεί να ψυχολογήσει την κόρη του, Έσμι, παιδί των λουλουδιών που μεταξύ LSD και ελεύθερου έρωτα φλερτάρει με τον νέο και ωραίο ακόμα Μπάρετ. Μέσα από τις σχέσεις αυτών των χαρακτήρωνκάποιοι από τους οποίους είναι φανταστικοί και άλλοι πραγματικοίαποτυπώνεται γλαφυρά το γενεαλογικό στοιχείο των συγκρούσεων της «μακράς δεκαετίας» του ΄60 και οι διαφορετικοί τρόποι πρόσληψης των προτεραιοτήτων της εποχής.

Διαφαίνονται η συνεργία ανάμεσα στο ΄68, τη ροκ και τις προσωπικές ελευθερίες αλλά και το σχεδόν ανυπέρβλητο χάσμα ανάμεσα σε αριστερούς παλαιάς και νέας «κοπής», δυτικούς και ανατολικούς Ευρωπαίους.

Επίσης, είναι εμφανείς οι σχέσεις συγγένειας του Στόπαρντ με συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής που περιγράφει. Ο Κωστής Κορνέτης διδάσκει σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο Πανεπιστήμιο Βrown

Τom Stoppard

RΟCΚ΄N΄

RΟLL Α ΝΕW ΡLΑΥ

ΕΚΔ: GRΟVΕ ΡRΕSS, 2007 ΣΕΛ. 119, ΤΙΜΗ:

13 ΔΟΛ.