Της έχουν χαρίσει πολλά προσωνύμια: Αρχόντισσα, Αγωνίστρια, Κοσμοπολίτισσα, και τόσα άλλα… Ακόμη και σήμερα, πάνω από πενήντα χρόνια από τότε που ήταν η μεγάλη αγαπημένη του διεθνούς τζετ σετ, η Ύδρα εξακολουθεί να συγκεντρώνει προσωπικότητες και πολυτελείς θαλαμηγούς στο λιμάνι της αλλά και όσους αναζητούν μια ποιοτική ανάπαυλα στο αυστηρό τοπίο της με τα απόκρημνα βράχια και τα εξαιρετικά πέτρινα αρχοντικά.

Μπαίνοντας με το καράβι στο λιμάνι, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τον πέτρινο οικισμό που είναι κτισμένος αμφιθεατρικά. Αν μάλιστα είναι και ανυποψίαστος, τότε κατεβαίνοντας στην προκυμαία του λιμανιού σίγουρα θα ξαφνιαστεί όταν διαπιστώσει την έλλειψη τροχοφόρων. Μόνο τα απορριμματοφόρα του Δήμου, τα οχήματα της Πυροσβεστικής και το ασθενοφόρο επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο νησί. Τα γαϊδουράκια αναμένουν στο λιμάνι για να μεταφέρουν όσους έκαναν το λάθος να έρθουν με πολλές αποσκευές αλλά και εκείνους που απλώς θα ήθελαν μια βόλτα.

Ο περίπατος αλλά και η εξερεύνηση αρχίζουν από τον παραλιακό δρόμο της προκυμαίας. Κέντρο και σημείο συνάντησης πολλών είναι το Ρολόι του Μοναστηριού της Παναγίας, που ξεχωρίζει πάνω από τις συρόμενες τέντες των πολλών καφέ του λιμανιού. Κατά μήκος του δρόμου θα συναντήσετε πολλά κομψά μαγαζάκια αλλά και γκαλερί έργων τέχνης. Προχωρώντας προς το ύψωμα του προμαχώνα με τα παλιά κανόνια και την υδραίικη σημαία με το σύνθημα «ή ταν ή επί τας» να κυματίζει μαζί με την ελληνική, θα περάσετε από το σπίτι της οικογένειας ΤσαμαδούΣαχίνη όπου σήμερα στεγάζεται η παλαιότερη Σχολή Εμποροπλοιάρχων της χώρας, από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο και στη συνέχεια από την Αίθουσα Τέχνης «Μελίνα Μερκούρη» η οποία βρίσκεται λίγο πριν ανεβείτε τα σκαλιά για το « Κάστρο του Κάβου ». Σε αυτό έρχονται πολλοί για να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα. Εδώ βρίσκεται και το άγαλμα του Μιαούλη που τοποθετήθηκε το 1993 και στη βάση του είναι θαμμένα τα οστά του μεγάλου ναυάρχου.

Αν συνεχίσετε τον περίπατο προς τα πάνω, θα βρείτε μερικά καινούργια σπίτια και έναν ανεμόμυλο, ενώ ο δρόμος συνεχίζει για το Μανδράκι . Αφού περάσετε τον οικισμό και το ξενοδοχείο Μiramare, θα συναντήσετε το Κάστρο του Μανδρακίου το οποίο κτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα.

Προχωρώντας αριστερά του Ρολογιού, η πλατεία ονομάζεται Παύλου Κουντουριώτη και την κοσμεί το άγαλμά του. Συνεχίζοντας παραλιακά, θα περάσετε κάτω από το Αρχοντικό Κουντουριώτη στο οποίο οδηγεί μικρό ανηφορικό δρομάκι και θα φτάσετε στο δυτικό κανονιοστάσιο του λιμανιού. Ο δρόμος οδηγεί στη συνοικία Καμίνια, αφού περάσει πάνω από τη Σπηλιά , τη δημοφιλή Υδρονέτα, και το Αυλάκι. Στα Καμίνια υπάρχουν κάποια παλιά καπετανόσπιτα αλλά και το αρχοντικό Μπουντούρη που πρόκειται να διαμορφωθεί σε πολυχώρο.

Επιστρέφοντας διαλέξτε τον δρόμο με τα πολλά ανηφορικά σκαλιά που στην κατηφόρα του λοξοδρομεί και οδηγεί στην Κιάφα, η οποία χαρακτηρίζεται από τα σπίτια με τα έντονα χρώματα και τις κεραμοσκεπές. Στα ανηφορικά καλντερίμια θα συναντήσετε μικρά παιδιά να τρέχουν, αγωγιάτες με τα ζώα τους, νοικοκυρές σε ανάπαυλα από τη λάτρα του σπιτιού να κουβεντιάζουν με την αντικρυνή γειτόνισσα, αλλά και τις παλιές εκκλησίες του Αϊ-Γιάννη του Νηστευτή , της Αγίας Παρασκευής και της Υπαπαντής. Στην κορυφή του οικισμού με την καταπληκτική θέα βρίσκεται ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος . Από εκεί αρχίζει το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και στη συνέχεια στην κορυφή του βουνού Έρως (588 μ.). Πρόκειται για άλλο ένα σημείο με τη μοναδική θέα στο πέλαγος. Στο κατέβασμα προς το λιμάνι θα χαθείτε μέσα στα στενά καλντερίμια και λίγο προτού φτάσετε θα ανακαλύψετε το Αρχοντικό Τομπάζη όπου σήμερα λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών. Ακολουθώντας τις πινακίδες θα επισκεφθείτε το Αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη.