ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ; ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ», ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ

ΝΟΡΜΑ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΙΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ

ΚΑΠΕΛΟ, ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΑΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ

ΣΗΜΕΡΙΝΟ, ΒΟΥΛΙΜΙΚΟ ΠΕΠΕ ΚΑΡΒΑΛΙΟ, ΤΑ «ΑΤΥΠΑ ΚΥΤΤΑΡΑ» ΚΕΝΤΡΙΖΟΥΝ

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ. Ο ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΤΟΥ ΠΑΚΟ ΙΓΝΑΣΙΟ ΤΑΪΜΠΟ

ΙΙ, ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Έκτορ Μπελασκοαράν Σάιν είναι ένας κοινός άνθρωπος που άλλα είχε στο νου και αλλού κατέληξε, σπούδασε μηχανικός και κάνει τον ντετέκτιβ. Αυτό δεν είναι αξιοπερίεργο, αντίθετα υπογραμμίζει την κοινή μοίρα των ανθρώπων σε όλες τις φτωχές χώρες: με άλλα όνειρα ξεκινούν τη ζωή τους και με άλλες απογοητεύσεις την τελειώνουν.

Η διαφορά του Σάιν από τους άλλους ντετέκτιβ της γενιάς του, αλλά και από παλιότερους, είναι ότι ο ήρωας του Τάιμπο είναι φιλάνθρωπος. Δεν του φτάνει μόνο να πολεμάει το έγκλημα και τη διαφθορά, έχει και μια αδυναμία για τις καλές πράξεις. Αυτό είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό. Κυνικούς ντετέκτιβ βρίσκεις πολλούς, φιλάνθρωπους ελάχιστους έως κανένα. Στο Μερικά Σύννεφα, το τελευταίο μυθιστόρημα του Τάιμπο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, βρίσκουμε τον Σάιν να μονάζει σε μια έρημη παραλία της Σιναλόα. Τον βασανίζουν οι τύψεις γιατί σκότωσε έναν αθώο. Συνεπώς, η ζωή του ερημίτη είναι συνάμα και μια πράξη μετάνοιας, που συνδέεται με εθελοντική εργασία: σχεδιάζει το δίκτυο υπονόμων της περιοχής και ξαναθυμάται έτσι την τέχνη του μηχανικού. Αν η μετάνοια έχει στόχο τη γαλήνη της ψυχής, τότε ο Σάιν την έχει κατακτήσει, όχι με την προσευχή αλλά αραχτός στην παραλία της Σιναλόα.

Από αυτή τη μακαριότητα έρχεται να τον βγάλει η αδελφή του, η Ελίσα. Μια φίλη της, η Αννίτα, βρίσκεται στο νοσοκομείο, βιασμένη και κακοποιημένη από αγνώστους.

Η Αν νίτα είναι γιατρός, όπως και ο άντρας της, ο Λουίς. Όλα στραβώνουν όταν ο πεθερός της Αννίτας πεθαίνει ξαφνικά και αφήνει πίσω του μια μυθική περιουσία. «Πώς βρέθηκε ένας απλός επιπλοποιός με τόσα ακίνητα, μετοχές, επενδύσεις;» αναρωτιέται το ζευγάρι. Δεν χρειάζεται να σπάσουν πολύ το κεφάλι τους. Αμέσως μετά δολοφονείται ένας αδελφός του Λουίς, ενώ ο άλλος καταντάει φυτό. Ύστερα από μερικές μέρες σκοτώνουν και τον άντρα της Αννίτας στη Νέα Υόρκη και η Αννίτα βρίσκεται με την καυτή περιουσία στα χέρια.

Ο Σάιν γνώριζε φευγαλέα την Αννίτα από τα φοιτητικά τους χρόνια. Παρά την επιφανειακή γνωριμία, αποφασίζει να διακόψει τη μονήρη ζωή του και να αναλάβει την προστασία και υπεράσπισή της. Ξέρει ότι θυσιάζει την ηρεμία του για μια υπόθεση που δεν θα του αποφέρει τίποτα, αλλά ο Σάιν κάνει τη λογική μετάβαση από τη μετάνοια στη φιλευσπλαχνία και επιστρέφει στην Πόλη του Μεξικού.

Η υπόθεση φωνάζει βρώμικο χρήμα εξ αποστάσεως και χωρίς να χρειάζεται ως πειστήριο ο βιασμός της Αννίτας. Τα υπόλοιπα ύστερα από μια τέτοια αρχή είναι προβλεπτά και αναμενόμενα: οργανωμένο έγκλημα, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά που φτάνει μέχρι τα πιο ψηλά κλιμάκια της αστυνομίας του Μεξικού.

Το Μερικά Σύννεφα είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο με την ευκολία που έχει ένας ικανός συγγραφέας. Δεν του λείπει ωστόσο η νοστιμιά. Είναι σαν να τρως σουβλάκι με πίτα από το χέρι ενός σεφ.

Ρaco Ιgnacio Τaibo ΙΙ

ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

ΜΤΦ. ΚΡΙΤΩΝ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔ. ΑΓΡΑ, 2008 ΣΕΛ. 167

ΤΙΜΗ:12 ΕΥΡΩ