Η ιστορία που λέγεται «Μamma mia» εξελίσσεται σε πανικό στα ταμεία. Μέχρι και την Κυριακή, δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο, η μεγάλη των ελληνικών αιθουσών Κυρία είχε κόψει πανελλαδικά πάνω από 310.000

εισιτήρια, καλπάζοντας χωρίς αντίπαλο στην πρώτη θέση των πιο εμπορικών ταινιών, όχι μόνο αυτού του καλοκαιριού αλλά και των τελευταίων ετών!

Συγκεκριμένα, το δεύτερο τετραήμερο έφτασε τις 90.000 εισιτήρια, μια πτώση, από το πρώτο, της τάξεως του ικανοποιητικού 32%. Και είναι ικανοποιητικό διότι το πτωτικό δεδομένο και καταχωρημένο ιστορικό όλων σχεδόν των ταινιών είναι μεγαλύτερο απ΄ αυτό. Δηλαδή ό,τι αρπάξουμε τις πρώτες μέρες και μετά έχει ο Θεός.

Όμως αυτό το νούμερο εισιτηρίων δεν ανταποκρίνεται ακριβώς και σε αντίστοιχο αριθμό θεατών. Ο λόγος γνωστός. Αρκετοί επιστρέφουν για δεύτερη φορά με τη μαμά τους και για τρίτη με τον μπαμπά τους. Χαρακτηριστικό του πανικού που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των προβολών δύο στοιχεία αντικειμενικά, πιστοποιημένα από τους αιθουσάρχες. Το πρώτο, την περασμένη Δευτέρα- νεκρή μέρα- η «Φιλοθέη» έκοψε πάνω από 800 εισιτήρια. Το δεύτερο εξωφρενικό. Θεατές σιγοντάρουν άδοντας τα πασίγνωστα τραγούδια των Αbba μαζί με τους πρωταγωνιστές. Γλέντι τρικούβερτο από τον παλιό καλό καιρό!

Η επιτυχία του «Μamma mia» έχει ταρακουνήσει την ελληνική κινηματογραφία. Αρκετών η σκέψη περιστρέφεται γύρω από πασίγνωστα ελληνικά μιούζικαλ και ιδιαιτέρως από τις χαριτωμενιές της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Πράμα που σημαίνει πως εντός των προσεχών μηνών δεν αποκλείεται να εφορμήσουν επί των παλαιών, αθάνατων, συνταγών. Παράλληλα, γιατί έχει σημασία κι αυτό, η Μέριλ Στριπ, οι Αbba, ο

Στις πρώτες δέκα ημέρες προβολής του, το «Μamma Μia» έχει κόψει πανελλαδικά πάνω από 310.000 εισιτήρια

Πιρς Μπρόσναν, ο Κόλιν Φερθ και ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ βγάζουν τους αιθουσάρχες από το άχαρο και άφραγκο λειτούργημα «κοπανάμε μύγες».

«Μamma mia» και ευεργετική παρουσία. Αφού, όπως πλέον παραδέχονται παράγοντες αντίπαλων γραφείων διανομής ταινιών, πρόκειται για πλήρως πετυχημένη συνταγή με παραλήπτες θεατές πάσης τάξεως και κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως νεώτερους. Φρέσκο, χαρούμενο, αισιόδοξο, νοσταλγικό. Να γελάσει το χειλάκι κάθε πικραμένου.

Έτσι τα μάτια- προσεχώς- είναι στραμμένα σε επερχόμενη αμερικανική παραγωγή, γυρισμένη στην Πλάκα, την Ακρόπολη και τους Δελφούς, με τίτλο «Μy life in ruins» («Έρωτας α λα ελληνικά») με πρωταγωνίστρια την Ελληνοαμερικανίδα Νία Βαρντάλος, πασίγνωστη από τον «Γάμο α λα ελληνικά». Η κωμωδία που έσκισε στις ελληνικές αίθουσες, αφήνοντας άφωνο ακόμα και αυτόν τον διανομέα που έτσι, επειδή η ταινία ήταν διαθέσιμη και ουδείς Έλλην καταδεχόταν να την αγοράσει για κινηματογραφική διανομή, αυτός την εξασφάλισε με σκοπό ύστερα από μία εβδομάδα να την κυκλοφορήσει σε DVD. Το αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος 800.000 εισιτηρίων και μαζί με το γερμανικό «Οι ζωές των άλλων» κατέληξαν τα δύο μεγάλα ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας.

Σ΄ αυτή λοιπόν την κωμωδία με τη Νία Βαρντάλος, από το ίδιο γραφείο παραγωγής του Τομ Χανκς και με σκηνοθέτη τον Νάναλντ Πέτρι, μια ξεναγός αφού πρώτα τα παίρνει στο κρανίο με την ατελείωτη αφασία Αμερικανών τουριστών, στη συνέχεια ερωτεύεται τον οδηγό του πούλμαν (η ταινία θα προβάλλεται από Απρίλιο του 2009).

Χόλιγουντ καλεί Finos Films


Ο εμπορικός, κινηματογραφικός, χειμώνας φέρνει μια κωμωδία της Village με σκηνοθέτη τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, την επιστροφή του ντουέτου Ρέππας- Παπαθανασίου, καθώς και άλλες ελληνικές κωμωδίες με αποκορύφωμα το ριμέικ του «Ηλία του 16ου» με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Και τείνει χείρα βοηθείας στην πάσχουσα χολιγουντιανή παραγωγή. Ποιος το περίμενε να φτάσουμε μέχρι εκεί. Παραφράζοντας τον τίτλο της αθάνατης μαύρης ιστορίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, SΟS, Χόλιγουντ καλεί Finos Films!