Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ απλώς καθυστέρησε να αποπληρώσει τον πανάκριβο εξοπλισμό που του προμήθευσε η Siemens. Ένας υπάλληλος του γραφείου της υπουργού Εξωτερικών απλώς αμέλησε να πληρώσει μια δόση στην ίδια εταιρεία. Κι ο υπουργός Πολιτισμού πλήρωσε ο ίδιος τα εισιτήρια του περίφημου ταξιδιού του, όπως περίτρανα αποδείχτηκε από τις αποδείξεις των εισιτηρίων του. Τις οποίες βέβαια εξέδωσε ο τότε εποπτευόμενος από τον ίδιο εθνικός αερομεταφορέας… Σύμφωνα λοιπόν με τη μέχρι τώρα διερεύνηση, το σκάνδαλο της Siemens στην Ελλάδα αφορά μόνο το… ΠΑΣΟΚ. Αν μάλιστα ο Τσουκάτος δεν μπορέσει να αποδείξει ότι κατέθεσε τα χρήματα στο κομματικό ταμείο, τότε η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που θα έχει καταφέρει να… εξαφανίσει ένα πολιτικό σκάνδαλο.

Παρ΄ όλες πάντως τις φιλότιμες προσπάθειες συγκάλυψης, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την ύπαρξη του πολιτικού σκανδάλου. Πρώτον, γιατί το «μαύρο ταμείο» υπάρχει. Και δεύτερον, γιατί η ίδια η Siemens παραδέχεται ότι χρηματοδοτούσε από αυτό διάφορα κόμματα και πολιτικούς. Με τελικό σκοπό την… ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο.

Τούτων λοιπόν δοθέντων, γεννιέται το εύλογο ερώτημα: Γιατί κυνηγούν φαντάσματα τραπεζικών λογαριασμών και εισιτηρίων, τα ίχνη των οποίων με τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες είναι εύκολο να αλλοιωθούν και δεν στρέφουν την έρευνα στο τελικό προϊόν του εγκλήματος; Αφού ακόμη και στην περίπτωση που οι ένοχοι έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν όλα τα τεκμήρια της διαφθοράς, παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες της ύπαρξης ή μη του σκανδάλου οι προμήθειες και οι αναθέσεις έργων που το Δημόσιο έχει κατά καιρούς συνάψει με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η κυβέρνηση λοιπόν, η οποία πολιτεύτηκε με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχει σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει και έμπρακτα την πολυδιαφημισμένη ηθική της υπεροχή. Φέρνοντας στη Βουλή όλες τις συμβάσεις και αποδεικνύοντας ότι αυτές που έγιναν επί των ημερών της δεν έχουν τίποτε το μεμπτό.

Τι φοβάται αλήθεια και δεν το κάνει;

Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ