Ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Λυρίτης απαντά ότι πρόκειται για ένα δυσδιάγνωστο πρόβλημα, που απαιτεί σχολαστικότερη παρακολούθηση και ακριβέστερη διάγνωση.

Η κοκκυγωδυνία είναι ιδιαίτερα επώδυνο νόσημα, στο οποίο ο πόνος στον κόκκυγα («ουρά») μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, με πιο συνήθεις τους τραυματισμούς (κάταγμα, εξαρθρήματα, συνδεσμικές κακώσεις). Παράγοντες που επιτείνουν τα συμπτώματα είναι οι διαταραχές του παχέος εντέρου και η κακή ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς.

Η διάγνωση είναι δυσχερής, λόγω τεχνικών δυσκολιών στην ακτινολογική εντόπιση του προβλήματος.

Εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, με διήθηση της περιοχής με κορτιζόνη και τοπικά αναισθητικά. Σπανίως, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Ο πόνος στο ισχίο, εφόσον δεν οφείλεται σε βλάβη της άρθρωσης, πιθανότατα είναι αντανακλαστικός από ερεθισμό της 1ης ιεράς ρίζας, δηλαδή της ρίζας του νωτιαίου μυελού μεταξύ του 5ου οσφυϊκού και του 1ου ιερού σπονδύλου.

Η ρίζα αυτή δίνει αισθητικές απολήξεις σε διάφορες περιοχές του γλουτού, μεταξύ των οποίων και της πρόσθιας επιφάνειας του ισχίου. Ίσως λοιπόν να μην είναι άσκοπη μια επανάληψη της μαγνητικής τομογραφίας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η προσφυγή στο Ιατρείο Πόνου συνιστάται μόνον όταν δεν βρεθεί συγκεκριμένη αιτία.

Η οστεοπενία δεν παίζει ρόλο.