Υπό την ομηρεία ομάδας φοιτητών έμειναν χθες για οκτώ ώρες 25 μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Περίπου 40 άτομα, μέλη αριστερών σχημάτων, εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων απαιτώντας να ανακληθεί η απόφαση για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Ιδρύματος, που είχε ήδη λάβει το Σώμα. Όταν εισέπραξαν την κατηγορηματική άρνηση των πρυτανικών αρχών, αποφάσισαν να μην τους επιτρέψουν να φύγουν!

Οι φοιτητές είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας, καθώς μέσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβανόταν ο τετραετής αναπτυξιακός προγραμματισμός του Ιδρύματος. Όταν έφτασαν στην αίθουσα, δύο λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης, διαπίστωσαν ότι το θέμα ήδη είχε εγκριθεί ομόφωνα. Μπήκαν στην αίθουσα

ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΝ…

Οι φοιτητές διαφωνούσαν με τον τετραετή προγραμματισμό του Πανεπιστημίου που είχε εγκριθεί ομόφωνα

και απαίτησαν είτε να ανακληθεί η απόφαση είτε να τους δοθούν τα πρακτικά.

Ωστόσο, ο πρύτανης δήλωσε ανυποχώρητος, οπότε οι φοιτητές τούς απέκλεισαν μέσα στην αίθουσα. Μέσα στη σύγχυση, μάλιστα, ο πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει η υγεία του. Έπειτα απο διαπραγματεύσεις, εξ άλλου, οι φοιτητές επέτρεψαν να φύγει και ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του.

Ούτε νερό ούτε τουαλέτα

Όπως κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, Στέλιος Κατρανίδης, επί αρκετές ώρες δεν τους επιτρεπόταν ούτε να πιουν νερό ούτε να πάνε στην τουαλέτα, κάτι που συνιστά βάναυση παραβίαση του ασύλου. Έπειτα από αρκετές ώρες οι φοιτητές «χαλάρωσαν» τα μέτρα, προσφέροντας νερό στους «ομήρους» και επιτρέποντάς τους για λίγο την έξοδο. Τελικά, έπειτα από 8 ώρες ομειρείας τους άφησαν ελεύθερους χωρίς να δημιουργηθούν άλλα επεισόδια. «Η πολιτική ομηρεία έχει μετατραπεί σε ομηρεία του κοινού Ποινικού Δικαίου από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, ο οποίος, πάντως, μετά τη λήξη της ομηρείας τόνισε ότι οι φοιτητές με αυτόν τον τρόπο δήλωσαν τις απόψεις τους.

Πολιτική θύελλα και ανοιχτή κόντρα ΚΚΕ – ΣΥΝ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ αλλά και ανοικτή κόντρα ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΝ προκαλούν τα πρωτοφανή επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την πολύωρη κατάληψη της πρυτανείας από φοιτητές και την ομηρεία του πρύτανη και των μελών της Συγκλήτου. Η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευθεί τα επεισόδια, εκτιμώντας ότι βγαίνει πολιτικά ενισχυμένη από την αναταραχή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θοδ. Ρουσόπουλος καταδίκασε τα έκτροπα, διαμηνύοντας ότι «η αυθαιρεσία και η παιδεία είναι έννοιες ασύμβατες», ενώ στελέχη της Ν.Δ. έστρεψαν εκ νέου τα πυρά τους εναντίον του Συνασπισμού, κατηγορώντας τον ότι καλύπτει πολιτικά τις καταλήψεις και συντηρεί το έκρυθμο κλίμα στα πανεπιστήμια.

Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος αναβιώνοντας τη διαμάχη του με την Κουμουνδούρου, ανέφερε (στη ΝΕΤ) ότι «όσο ο ΣΥΝ ενθαρρύνει με κάλυψη ή μη καταδίκες όσους ευθύνονται για τα επεισόδια, τότε υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία μας». «Δεν τους καταδικάζει με σαφήνεια έτσι ώστε να οδηγηθούν στην κατάσταση που λέγεται πολιτική και ηθική απομόνωση. Ξέρω ότι δεν καταδικάζει απερίφραστα» κατέληξε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης.

«Συνυπεύθυνη η κυβέρνηση»

Το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τα επεισόδια, τονίζοντας ότι «βάλλουν ευθέως τα συνταγματικά δικαιώματα», αλλά κατέστησε συνυπεύθυνη την κυβέρνηση για τα όσα διαδραματίστηκαν, καθώς κρίνει ότι με τη στάση της αναζωπυρώνει τις φωτιές στα ΑΕΙ. «Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες! Μετά από τα σημερινά γεγονότα στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας κανείς δεν μπορεί να σιωπά. Όποιος σιωπά, εγκληματεί. Η κυβέρνηση δυναμίτιζε και δυναμιτίζει καθημερινά την κατάσταση, ενώ οι οπαδοί της άκρατης βίας οδηγούν το δημόσιο πανεπιστήμιο σε αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Ανοιχτή σύγκρουση

Η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η ομηρεία του πρύτανη και των μελών της Συγκλήτου οδήγησαν εξάλλου σε ανοικτή σύγκρουση του ΚΚΕ με τον Συνασπισμό. Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ κατηγορεί ευθέως τους φοιτητές που πρόσκεινται στον ΣΥΝ ότι πρωτοστατούν στα επεισόδια, ενώ η Νεολαία του ΣΥΝ παραδέχεται μεν ότι συμμετείχε σε όσα διαδραματίστηκαν, αλλά κάνει λόγο για «προσπάθεια κατασυκοφάντησής της». Κατά την ΚΝΕ, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει την πολιτική της στα ΑΕΙ και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη «βρίσκει πρόθυμους συνεργάτες τις τυχοδιωκτικές και ανοικτά πλέον προβοκατόρικες ενέργειες της παράταξης των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια που αμαυρώνουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα και ρίχνουν νερό στο μύλο των αντιδραστικών δυνάμεων».

Η Νεολαία του ΣΥΝ, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι τα μέλη της «συμμετείχαν σε συμβολική φοιτητική παράσταση διαμαρτυρίας» στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αποδίδει την ευθύνη για όσα ακολούθησαν στις πρυτανικές αρχές. Κατά την οργάνωση, «η κατασυκοφάντηση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ απλώς δείχνει πόσο ενοχλεί η αταλάντευτη, αλλά πάντα ειρηνική στάση αντίστασης που κρατάνε οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στον απαράδεκτο νόμο της Ν.Δ. για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Κλειστά σήμερα τα ΑΕΙ – 48ωρη στα ΤΕΙ


ΚΛΕΙΣΤΕΣ θα παραμείνουν σήμερα οι διοικητικές υπηρεσίες στα πανεπιστήμια όλης της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες βιαιότητες στα ΑΕΙ, ενώ οι πρυτάνεις σε συνέντευξη Τύπου που οργανώνουν απευθύνουν έκκληση προς κάθε πλευρά να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης προτού καταστραφεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Κλειστά όμως θα είναι σήμερα και αύριο και τα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, καθώς οι καθηγητές τους αποφάσισαν 48ωρη απεργία με οικονομικά αιτήματα, αλλά και εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στο μεταξύ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ.Ι. Παλλήκαρης, με επιστολή-παρέμβασή του εκτιμά ότι η σημερινή συνέντευξη των πρυτάνεων είναι περιττή εν όψει της επικείμενης συνόδου τους σε δέκα ημέρες στην Κρήτη

Μάχη για το άσυλο στο Αριστοτέλειο μετά τις επιθέσεις


ΣΕ ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ για τον τρόπο περιφρούρησης του ΑΠΘ, αλλά και το πανεπιστημιακό άσυλο, μετατράπηκε η χθεσινή έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, η οποία συγκλήθηκε μετά την επεισοδιακή προηγούμενη συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του πρύτανη και τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν την περασμένη Παρασκευή εργαζόμενοι ως φύλακες από ομάδα κουκουλοφόρων. Μπορεί οι διαφωνίες να εκφράστηκαν με έντονο τρόπο, ωστόσο η συζήτηση εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια, παρά την αναστάτωση που προκάλεσε προσωρινά η «εισβολή» φοιτητών τού υπό κατάληψη Τμήματος Εικαστικών, οι οποίοι φωνάζοντας «κάτω τα χέρια από το άσυλο» ανάρτησαν πανό που έγραφε «Κατάληψη διαρκείας μέχρι τη νίκη» και αποχώρησαν λίγα λεπτά αργότερα.

Στην ομιλία του, ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος διαχώρισε τα δύο περιστατικά, επισημαίνοντας ότι η μεν δική του περίπτωση δεν ήταν σκόπιμη, καθώς οι φοιτητές δεν είχαν τίποτα εναντίον του, η δε άνανδρη και άγρια επίθεση εναντίον των φυλάκων ήταν προμελετημένη. Όπως είπε, οι επιπτώσεις των επεισοδίων που προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι ήταν να τρομοκρατηθούν οι υπάλληλοι, αρκετοί από τους οποίους παραιτήθηκαν, και να προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

Το κλίμα πυροδότησε η τοποθέτηση του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Ιωάννη Κογκούλη, ο οποίος πρότεινε «να ανασταλεί επ΄ αόριστον το άσυλο για τους παρανομούντες», αλλά και να ενισχυθούν με εξοπλισμό οι φύλακες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες με γυμνά χέρια. Η πρότασή του προκάλεσε θύελλα αποδοκιμασιών από φοιτητές, που άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της διατήρησης του ασύλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταπτυχιακός φοιτητής της Νομικής, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως αναρχοαυτόνομος, ανέφερε ότι εφόσον περάσει απόφαση για οπλισμένους φρουρούς ή ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, «θα έχουμε περισσότερο αίμα, αλλά από την άλλη πλευρά», εννοώντας ότι τα θύματα θα είναι φοιτητές.

Ορισμένοι εκ των φοιτητών, πάντως, χαρακτήρισαν εμμέσως πλην σαφώς προβοκατόρικη τη στάση που κράτησαν οι πρυτανικές αρχές και κάποιοι ακαδημαϊκοί. Η φοιτήτρια Μαρία Στουρνάρα αμφισβήτησε το ότι ο πρύτανης δέχτηκε επίθεση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, μέλος της ΠΟΣΔΕΠ, Γιάννης Μυλόπουλος κατήγγειλε τις «πολιτικές δυνάμεις που κηρύσσουν ανυπακοή στους νόμους, χωρίς να κουνιέται φύλλο», ενώ η Αστυνομία εξαντλεί τη βία της σε περιπτώσεις όπως αυτή του Κύπριου φοιτητή και του νεαρού με τα πράσινα παπούτσια.