Η Επίδαυρος δεν είναι μόνο το θέατρο με τους δεκάδες τουρίστες που τραγουδούν στο κέντρο του για να διαπιστώσουν την ακουστική του. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα θρησκευτικά μνημεία και τα γύρω χωριά
έχουν να αποκαλύψουν πολλά περισσότερα σε όσους τα επισκεφθούν.
Στην εθνική οδό ΑθηνώνΠατρών, λίγο μετά τον Ισθμό της Κορίνθου, βρίσκεται η έξοδος που οδηγεί στην Επίδαυρο. Αφήνοντας πίσω σας τις Κεχριές, τα Λουτρά Ελένης και την Αλμυρή, ακολουθείτε την πανέμορφη διαδρομή που ανηφορίζει στο όρος Αραχναίο, ανάμεσα από πλαγιές με πεύκα και ελαιόδεντρα και θέα στη θάλασσα. Λίγο αργότερα και ενώ έχετε μπει στον Νομό Αργολίδας, θα διακρίνετε αριστερά σας την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγνούντος, κρυμμένη μέσα σε δέντρα και ολάνθιστους κήπους. Ελάχιστα χιλιόμετρα παρακάτω θα βρείτε το χωριό της Νέας Επιδαύρου, στο οποίο αξίζει να κάνετε παράκαμψη. Είναι ένα από τα παλαιότερα της περιοχής και έχει ιστορική σημασία, αφού εδώ έγινε η σύσταση του πρώτου ελληνικού κράτους και θεσπίστηκαν οι πρώτοι νόμοι της χώρας. Στο χωριό μπορείτε να δείτε τα παλιά πέτρινα σπίτια και να ανεβείτε στο κάστρο που βρίσκεται στον βραχώδη λόφο. Υπάρχουν τα ερείπια από τα τείχη και κάποιες εκκλησίες, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που κτίστηκε το 1710. Από το κάστρο μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στον Σαρωνικό, το χωριό της Νέας Επιδαύρου και το φαράγγι του Βόθυλα.

Συνεχίζετε στον κεντρικό δρόμο και σύντομα θα φτάσετε στην Αρχαία Επίδαυρο. Η περιοχή κατοικήθηκε από την 3η χιλιετία π.Χ., αρχικά από Κάρες και Δωριείς και αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της Αργολίδας, λόγω των εύφορων κομματιών γης, αλλά κυρίως χάρη στο λιμάνι της που εξασφάλιζε γρήγορη επικοινωνία με την Κόρινθο, την Αθήνα, την Αίγινα και το Αιγαίο. Στην Αρχαία Επίδαυρο μπορείτε να δείτε το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και, όταν το επιτρέπει ο καιρός, το καταποντισμένο αρχαίο λιμάνι. Λίγο μακρύτερα (12 χλμ.) βρίσκεται το Θέατρο και το Ασκληπιείο.