Ένα μικρό σακ βουαγιάζ με λίγα ρούχα, δυο εισιτήρια βγαλμένα βιαστικά, Παρασκευή απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά και η έντονη επιθυμία για ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο μάς οδηγεί στις Σπέτσες!


Oι περήφανες Σπετσιώτισσες φροντίζουν τους κήπους τους. Σκαλίζουν τις ρίζες να πάρουν αέρα, ποτίζουν, κλαδεύουν. Όλα έχουν ανθίσει, μοσχοβολούν, ζητούν φροντίδα για να χρωματίσουν και φέτος το σκηνικό της μικρής πολιτείας που μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό. Τα άλογα κάνουν τις πρώτες τους βόλτες στα πλακόστρωτα να ξεμουδιάσουν από το χειμωνιάτικο ραχάτι.

Σε λίγο θα πιάσουν και πάλι δουλειά και για τους επόμενους 4 μήνες θα φορέσουν τις παρωπίδες τους και θα αγκομαχούν σέρνοντας άμαξες φορτωμένες με τους ρομαντικούς επισκέπτες. Μυρίζει μπογιά, ροκανίδι που μόλις έχει ξυστεί, βερνίκι κι ασβέστης. Όλοι ετοιμάζονται για τη νέα σεζόν: βάφουν τους τοίχους, αλλάζουν το ντεκόρ- οι ετήσιοι, «εύποροι» επισκέπτες πρέπει να νιώσουν τη διαφορά που θα πληρώσουν!

Ξεκινήστε τις βόλτες από την Ντάπια: Το λιμάνι των Σπετσών σφύζει από ζωή τις περισσότερες ώρες της ημέρας και όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτή την εποχή που οι τουρίστες δεν συνωστίζονται στην ουρά περιμένοντας τα θαλάσσια ταξί ή τα καΐκια και από τα «δελφίνια» κατεβαίνουν μόνο μερικές δεκάδες κόσμου, θα την απολαύσετε περισσότερο.

Καφές στα παραδοσιακά καφενεία με θέα την Κόστα και το Πόρτο Χέλι της Πελοποννήσου, ψώνια στην ψαραγορά και στα μικρομάγαζα, πέρασμα από την πλατεία Ρολογιού που παίζουν οι πιτσιρικάδες. Συνεχίστε πίσω από το λιμάνι για να εντοπίσετε το αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου, του ευεργέτη των Σπετσών. Το κτίσμα του 1904 έχει το όνομα της αιγυπτιακής θεότητας Νηίθ η οποία ταυτίζεται με την Αθηνά. Από εκεί αξίζει να ανηφορίσετε τα σοκάκια ή τον κεντρικό δρόμο και να φτάσετε στο Καστέλι, την παλιά πόλη των Σπετσών, με τα παλιά σπίτια και τις τρεις δεξαμενές νερού. Ένας άλλος πολύ όμορφος περίπατος που μπορείτε να κάνετε είναι βορειοδυτικά της Ντάπιας προς την Κουνουπίτσα. Αμέσως θα τραβήξει το βλέμμα σας το θρυλικό ξενοδοχείο « Ποσειδώνιο»: κτίστηκε το 1914 με πρωτοβουλία του ευεργέτη των Σπετσών Σωτηρίου Ανάργυρου και έμελλε να βάλει τα θεμέλια για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και να ορίσει το στάτους των επισκεπτών: ξένοι πρίγκιπες και βασιλείς και η καλή κοινωνία της Αθήνας έκαναν στέκι τους τις Σπέτσες έχοντας σαν βάση το υπέροχο κτίσμα από τις αρχές του 20ού αιώνα. Απέναντι από το ξενοδοχείο βρίσκεται το άγαλμα της Μπουμπουλίνας, ενώ μια σειρά από αρχοντικά σπίτια κατά μήκος της θάλασσας καθώς και το παλιό εργοστάσιο νηματουργίας (είναι γνωστό ως εργοστάσιο Δασκαλάκη και σήμερα στεγάζει ξενοδοχείο), αναλαμβάνουν να σας συντροφεύσουν στη βόλτα σας μέχρι τον όρμο της Κουνουπίτσας και τις Σχολές.