Μήνυμα από Γιώργο στις ΗΠΑ για Σούδα


Θέμα Σούδας έθεσε χτες εμμέσως πλην σαφώς ο Γ. Παπανδρέου στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, κάνοντας διάβημα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για τη στάση των ΗΠΑ στο Σκοπιανό.


Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή συνάντηση το συντομότερο δυνατό (ορίστηκε για σήμερα στις 9.30 το πρωί) για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων.

Η διπλή παρέμβαση Παπανδρέου, που ουσιαστικά αποτελεί στην πραγματικότητα προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο- και δεν πρόκειται- να αποδεχτεί λύση στο Σκοπιανό εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, έρχεται ακριβώς στο παρά ένα της διαπραγμάτευσης για το όνομα του γειτονικού κρατιδίου και την παραμονή ακριβώς της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων ίσως αποδεχτεί τελικά διπλή ονομασία για τα Σκόπια

Βουκουρέστι.

Όπως έγινε γνωστό, το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να προβεί στη δημόσια χθεσινή παρέμβασή του και να ζητήσει τη συνάντηση Παπανδρέου- Καραμανλή, φοβούμενο ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων ίσως αποστεί από τη βασική αρχή και αποδεχτεί διπλή ονομασία για τα Σκόπια. Κατά πηγές της Χαρ. Τρικούπη, τις τελευταίες ώρες σημειώνονται κινήσεις στο διπλωματικό επίπεδο οι οποίες δημιουργούν φόβους ότι η ελληνική κυβέρνηση κατά την αυριανή σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα στάση της και θα φανεί εφεκτική απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις. Ισχυρό μέτωπο

Με βάση αυτήν την εκτίμηση και το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει με τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό να ισχυροποιήσει το εθνικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις των Σκοπίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη σε τηλεφωνικό διάβημα στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου τόνισε στον κ. Σπέκχαρντ ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο οι Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν έναν παλαιό σύμμαχο όπως η Ελλάδα, η οποία έχει τηρήσει κατά γράμμα όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ (όπως τη χρήση της βάσης της Σούδας αλλά και την ελληνική παρουσία στις αποστολές στο Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια κ.α.) και από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ να μην αποδέχονται τις ελληνικές ευαισθησίες σε ό,τι αφορά το όνομα των Σκοπίων. Κατά τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον Αμερικανό πρέσβη να ενημερώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι σε ένα ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα δημιουργεί πρόβλημα και κινδυνεύει να ανοίξει νέα μέτωπα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και κάλεσε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν και να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και να στρέψουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση της διαφοράς προς τα Σκόπια.

«Να σεβαστούν τις θέσεις μας»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να υπενθύμισε στον Αμερικανό πρέσβη ότι η Ελλάδα έχει ανταπεξέλει σε όλες τις περιπτώσεις στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ανέφερε για παράδειγμα τη λειτουργία της βάσης της Σούδας. Υπογράμμισε ότι στη βάση της αμοιβαιότητας, η Ελλάδα περιμένει από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις θέσεις και τα συμφέροντά της. «Αυτή η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και τα συμφέροντά της, δικαιολογημένα θεωρείται από τον ελληνικό λαό ως λανθασμένη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, ανέφερε ότι σχετική επιστολή είχε αποστείλει στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους και το 2004, όταν οι ΗΠΑ είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, να τονίσει ότι στο Σκοπιανό υπάρχει «μια κόκκινη γραμμή» την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει, και δεν μπορεί, να υπερβεί γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των βασικών εθνικών συμφερόντων. Κατά τον κ. Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποστεί από τη βασική ελληνική θέση, την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους από την πρώτη στιγμή και που είναι «μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις κρίσεις». Και παράλληλα ένα ξεκάθαρο «όχι» σε οποιαδήποτε λύση που να περιλαμβάνει διπλή ονομασία του γειτονικού κρατιδίου.

Αμερικανική ντρίμπλα για το βέτο


Τα σχέδιά τους για πρόσκληση των Σκοπίων να μετάσχουν στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, με τη σημερινή τους ονομασία (FΥRΟΜ) προωθούν με επιμονή οι Αμερικανοί με κύριο στόχο να αποτρέψουν την άσκηση βέτο από την Ελλάδα.


Την ίδια ώρα ωστόσο η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι η θέση της είναι αμετάβλητη και ότι «μη λύση» στο θέμα της ονομασίας σημαίνει «μη πρόσκληση», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έκανε διάβημα στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα για τη στάση των ΗΠΑ.

Το όχημα που φέρεται ότι θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για να αποτρέψουν το ελληνικό βέτο είναι η «προσωρινή πρόσκληση»- η Ελλάδα, δηλαδή, κατόπιν πιέσεων από όλους τους εταίρους, θα κληθεί να συναινέσει σε πρόσκληση των Σκοπίων με τον όρο ότι εφόσον δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα του ονόματος για κάποιο χρονικό διάστημα, η πρόσκληση

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Να συναινέσει σε πρόσκληση με τον όρο πως αν δεν βρεθεί λύση μετά από κάποιο διάστημα η ένταξη δεν θα προχωρήσει

αυτή δεν θα προχωρήσει και δεν θα υπάρξει ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αμερικανικές πηγές μιλούν για μια «δοκιμαστική περίοδο» τριών, έξι ή και περισσότερων μηνών, με επικρατέστερο σενάριο αυτό των οκτώ μηνών, ώστε να λήξει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οπότε και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FΥRΟΜ.

Δηλώσεις Μπους

Ενδεικτικά των αμερικανικών προθέσεων είναι και τα όσα δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» για το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Μπους σημειώνει ότι «θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες για την επίτευξη λύσης» στο θέμα της ονομασίας και προσθέτει: «Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί και θα λυθεί. Κατά την άποψή μας, ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα είναι: πληροί η ΠΓΔΜ τις προϋποθέσεις ένταξης; Είμαστε πεπεισμένοι πως τις πληροί».

Χαρακτηριστικό των αμερικανικών σχεδίων είναι ότι σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργάνωσε στην Ουάσιγκτον το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSΙS) στις 25 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν ανακοινώσει ο Μάθιου Νίμιτς την τελευταία του πρόταση, προβλήθηκε ως «συμβιβαστική λύση» για το ελληνοσκοπιανό πρόβλημα- και την απρόσκοπτη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις τρεις χώρες, Κροατία, Αλβανία και FΥRΟΜ- η «υπό όρους πρόσκληση»: τα Σκόπια να προσκληθούν υπό τον όρο ότι θα αναζητηθεί ένα όνομα που θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, σε έναν χρόνο, στο Βερολίνο. Στη συζήτηση αυτή μετείχε και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Στέφεν Φλάναγκαν. Το σχέδιο αυτό των Αμερικανών υπήρχε στα σκαριά, όπως αναφέρουν ΝΑΤΟϊκές πηγές, ακόμη και πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετούσε και η περίφημη συνάντηση των Βρυξελλών, που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ, Βικτόριας Νούλαντ, με τη συμμετοχή του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ, του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, και της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η συνάντηση εκείνη είχε καταλήξει με τη δέσμευση Αθηνών και Σκοπίων για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Αυτή ακριβώς η δέσμευση είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα επιχείρημα που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τώρα οι Αμερικανοί στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να πιέσουν την ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζει πως η θέση της είναι- και παραμένει- «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση», ενώ σήμερα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική μολονότι το θέμα έχει συζητηθεί προσφάτως. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο συνάντησης Καραμανλή- Μπους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ανακάλυψε μακεδονική και αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα


ΕΝΤΑΣΗ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να επικρατεί στα Σκόπια, με κύριο στόχο την Ελλάδα. Η πολιτική ηγεσία αποφάσισε ότι το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως, εφόσον χρειασθεί, για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την προσβλητική για την ελληνική σημαία αφίσα που κυκλοφόρησε στην πόλη. Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλοσόσκι μετέφερε τη θέση του αυτή στην Ελληνίδα πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, σημειώνοντας ότι πρακτική της χώρας του είναι η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Ικανοποίηση ΗΠΑ

Κατόπιν αυτού, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Σπέκχαρτ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για την αντίδραση της σκοπιανής πλευράς, καταδικάζοντας παράλληλα και την ενέργεια σε βάρος της ελληνικής σημαίας.

Παρ΄ όλα αυτά, συνεχίζονται τα κρούσματα μισαλλοδοξίας στη γειτονική χώρα. Το περιοδικό «Focus» κυκλοφόρησε με καρικατούρα του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο εμφανίζει με στολή ναζί, ενώ την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί καθιστική διαμαρτυρία με αναμμένα κεριά κατά της… γενοκτονίας που υπέστησαν οι Μακεδόνες από τους Έλληνες το 1948!

«Φοβούνται»

Σε μια σαφή σύνδεση της αμερικανικής πολιτικής με τη σκοπιανή αδιαλλαξία στο ζήτημα της ονομασίας, ο Αντόνιο Μιλοσόσκι έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό «Νιούζγουικ»- που φιλοξενείται όμως μόνο στην ιστοσελίδα του- στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τη συνταγματική ονομασία των Σκοπίων, διότι φοβάται το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Και προσθέτει ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζει τη φράση “μειονοτικά δικαιώματα”.

Έχουν ακόμη την αντίληψη», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, «ενός καθαρού έθνουςένα κράτος, ένα έθνος, μια θρησκεία, μια κουλτούρα, τα πάντα ελληνικά. Και δεν θέλουν να αναγνω-ρίσουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη τουρκική μειονότητα, μια μεγάλη αλβανική μειονότητα και μια μικρότερη μακεδονική μειονότητα». Σε άλλο σημείο σημειώνει:

«Ποιος θα φανταζόταν ότι εμείς θα μπορούσαμε, με τους 8.000 στρατιώτες μας, να τα βάλουμε με τον ελληνικό στρατό, με τους 240.000 από τους πιο καλά εξοπλισμένους άνδρες στην περιοχή; Το να φανταστεί κανείς ότι η Μακεδονία έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας είναι σαν να φαντάζεται ότι η Εσθονία έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ρωσίας». Χθες πάντως περίπου 300 άτομα, στην πλειο-νότητά τους μαθητές, διαδήλωσαν υπέρ της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Συνεχίζονται τα κρούσματα μισαλλοδοξίας


Το περιοδικό «Focus» των Σκοπίων κυκλοφόρησε με καρικατούρα του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο εμφανίζει με στολή ναζί, ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί καθιστική διαμαρτυρία με αναμμένα κεριά κατά της…

γενοκτονίας που υπέστησαν οι «Μακεδόνες» από τους Έλληνες το 1948!

Το Νο 2 στήριγμά τους στις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν


«Η ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ βάση της Σούδας ήταν το Νο 2 στήριγμά μας στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μετά το 2001».

Για τον Έλληνα αξιωματούχο που παρακολουθούσε πριν από λίγα χρόνια την άκρως απόρρητη ενημέρωση στην Ουάσιγκτον, η αμερικανική παραδοχή ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της καριέρας του. Όχι όμως, για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Στο κέντρο της Μεσογείου, στο σταυροδρόμι των μεγαλύτερων θαλάσσιων οδών, σε μικρή σχετικά απόσταση από τα πιο καυτά σημεία του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες, η Σούδα είναι το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» για τους συμμάχους. Φυσικό λιμάνι, αεροδρόμιο-κόμβος, ασφαλείς αποθήκες όπλων και καυσίμων, επισκευαστική βάση όταν χρειάζεται: «το μάτι και το αυτί» του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον σε μια περιοχή που ξεκινά από το Γιβραλτάρ και φθάνει στον Ινδικό Ωκεανό και από τα Βαλκάνια και τον Καύκασο μέχρι τις νέες εστίες της Αφρικής. Από την αεροναυτική βάση της Σούδας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξυπηρετήθηκαν από το 2001 μέχρι σήμερα πάνω από 14.000 στρατιωτικά αεροσκάφη και 2.500 πολεμικά πλοία- αμερικανικά και των συμμάχων.

Στις κρίσιμες περιόδους των επιχειρήσεων λειτούργησε και ως επισκευαστική βάση υποβρυχίων, ενώ μόνιμα αποτελεί έναν από τους 2-3 σταθμούς «απομαγνητισμού» πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον κόσμο. Από την επόμενη δε εβδομάδα ενεργοποιείται – με μεγάλη άσκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ – ως το μοναδικό κέντρο ναυτικών «αντιτρομοκρατικών» αποστολών (επιθετικές νηοψίες κ.λπ.). Από εκεί εξορμούν επίσης πολλές από τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, όπως έκαναν και τα πυρηνικά υποβρύχια που χτύπησαν το Ιράκ.

Η μεγέθυνση των διευκολύνσεων της βάσης είναι από τα σταθερά αιτήματα των ΗΠΑ στις διμερείς αμυντικές σχέσεις: η επέκταση της προβλήτας- για να εξυπηρετεί πιο άνετα τα αεροπλανοφόρα- και η διεύρυνση της ζώνης ασφαλείας γύρω από τη βάση αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα αιτήματα που αναμένεται να τεθούν για συζήτηση στην ετήσια υψηλού επιπέδου ελληνοαμερικανική επιτροπή που θα συνεδριάσει τον Ιούνιο στην Ουάσιγκτον.

Ο ΟΗΕ πιέζει τους Τουρκοκύπριους να ανοίξουν την Λήδρας


ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΗ ΔΙΟΔΟ στην οδό Λήδρας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, δηλαδή αύριο ή μεθαύριο, ζήτησε από τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για πολιτικές υποθέσεις Λιν Πασκόε. Την ίδια ώρα όμως κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει σαφή σημεία ότι αποδέχεται και θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για το άνοιγμα της οδού Λήδρας, ότι δηλαδή οι Τούρκοι στρατιώτες θα αποσυρθούν σε απόσταση πενήντα μέτρων και ότι η νεκρή ζώνη στην περιοχή θα παραδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Πασκόε άρχισε χθες διερευνητικές επαφές στη Λευκωσία και συναντήθηκε πρώτα με τον κ. Χριστόφια και ακολούθως με τον κ. Ταλάτ σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει προθέσεις και πολιτική βούληση, ώστε να εισηγηθεί αναλόγως στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά πόσο θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε χθες με τους αρχηγούς των ελληνοκυπριακών κομμάτων όπως και με τον πρώην πρόεδρο κ. Τ. Παπαδόπουλο. Σήμερα ο κ. Πασκόε θα συναντηθεί με τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ο κ. Πασκόε υπήρξε λιτός στις δηλώσεις του, δεν μπήκε στην ουσία και θα μιλήσει όταν ολοκληρώσει την επίσκεψή του. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης «δεν έφερε κάτι μαζί του» αλλά ήλθε για να ακούσει.