Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλή δήλωσε ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και δεν διοικείται από την κυβέρνηση. Η ΔΕΗ διοικείται, είπε, σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Μακάρι να είναι έτσι. Η ΔΕΗ λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τα συμφέροντά της. Κάνει τη δουλειά της.

Το ερώτημα είναι αν το κράτος κάνει τη δική του δουλειά. Εδώ και μήνες γράφεται στις εφημερίδες ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει συνάψει συμφωνία με τη γερμανική RWΕ για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, στην οποία η RWΕ θα συμμετέχει με 51% και η ΔΕΗ με 49%. Στη συνέχεια η κοινή αυτή εταιρεία θα κατασκευάσει δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καίνε εισαγόμενο κάρβουνο. Το σχήμα 51/49, στο οποίο το 49 θα είναι της ΔΕΗ, γράφτηκε ότι θα εφαρμοστεί και για άλλη μια μονάδα με συνεταίρο τη Χαλυβουργική. Απ΄ ό,τι φαίνεται και άλλες εταιρείες θέλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Έτσι, η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ και εταιρείες στις οποίες η ΔΕΗ θα συμμετέχει με 49%.

Δουλειά του κράτους και δουλειά του Πρωθυπουργού είναι να προστατεύει το περιβάλλον και τον ανταγωνισμό σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Για τη δική του δουλειά δεν μίλησε ο Πρωθυπουργός. Δεν είπε γιατί δεν έχει θεσπίσει κανόνες (κίνητρα) που να οδηγούν τη ΔΕΗ να προτιμά μονάδες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί του βρωμερού κάρβουνου. Δεν είπε πώς εξηγεί την αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού απέναντι στην απόπειρα κατάφωρης παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού (το σχήμα 51/49) με απείρως μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές από ό,τι όλες οι άλλες περιπτώσεις που εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το κάρβουνο και τα μονοπωλιακά σχήματα μπορεί να είναι συμφέροντα για τη ΔΕΗ, όμως δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η ΔΕΗ για να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο ορίζεται από το κράτος. Το κράτος δεν έχει κάνει τη δουλειά του. Αυτό είναι, για άλλη μια φορά, το πρόβλημα.