ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗΣ, ΓΝΩΣΤΗΣ
ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ»,
ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΠΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ
ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΣΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ
ΜΟΡΦΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ
ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το επίτευγμα του Φρανκ Σέτσινγκ είναι εντυπωσιακό. Ο Γερμανός διαφημιστής (γεν. 1957) που χρίσθηκε «Συγγραφέας του 1995», αναλύει σε 1.020 πυκνογραμμένες σελίδες το μείζον ζήτημα της εποχής μας- τη σύγκρουση κοινωνίας και φύσης- με καταιγιστικό ρυθμό και ποικίλες εμπορικές συνταγές. Μόνο που ειλικρινά αναρωτιέμαι αν είναι πολλοί αυτοί που κατάφεραν να τελειώσουν το βιβλίο, παρά την ανάμειξη καθαρά αστυνομικής γραφής, δοκιμασμένων τεχνικών, γερών δόσεων αγωνίας, καλογραμμένων αν και ενίοτε απλοϊκών δοκιμιακών κομματιών και μέχρις μπουχτίσματος λεπτομερών περιγραφών πάσης φύσεως τεχνολογικών θαυμάτων και gadgets, από υποβρύχια, τζετ και βαθυσκάφη μέχρι τορπίλες, γερανούς και πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου.

Συνασπισμός

Στο Σμήνος έχουμε μια ιστορία που πραγματεύεται ξεκάθαρα το τέλος της ανθρώπινης κοινωνίας. Η φύση εκδικείται όπως το θέλουν οι λαϊκές επιφυλλίδες, καθώς ετερόκλητα είδη- από μονοκύτταρους οργανισμούς και όστρακα μέχρι μέδουσες, δελφίνια, καβούρια και φάλαινες- συνασπίζονται προκειμένου να τιμωρήσουν τον άνθρωπο για όσα δεινά επιφέρει στον Πλανήτη: υπεραλίευση, ρύπανση των θαλασσών, κλιματική αλλαγή, εξάντληση των φυσικών πόρων. Κυρίως όμως τον τιμωρούν για την αλαζονεία του. Ο άνθρωπος δεν είναι η κορωνίδα της δημιουργίας ούτε το μοναδικό ον που διαθέτει νοημοσύνη και συνείδηση. Σε μερικές από τις καλές σελίδες του βιβλίου γίνεται αναφορά σε άλλες μορφές νοημοσύνης, στις απαρχές της συνείδησης των έμβιων όντων αλλά και σε υποτιθέμενα αξιακά συστήματα που διέπουν τις λειτουργίας της φύσης και στα οποία δεν έχουν θέση οι έννοιες του Καλού και του Κακού. Έτσι, ο Σέτσινγκ συγκροτεί το οικολογικό του θρίλερ με μια υπόθεση συνασπισμού του συνόλου των θαλασσίων όντων κατά του ανθρώπου που παίρνει τη μορφή απ΄ ευθείας επιθέσεων σε πλοία, ψαράδες και λουομένους, παρεμπόδισης των οικονομικών δραστηριοτήτων, επίθεσης μεταλλαγμένων οργανισμών με τοξικές ουσίες, ακόμη και καταστροφής της υφαλοκρηπίδας που απολήγει σε σεισμούς και καταστροφικά τσουνάμι.

Η ενορχήστρωση αυτή της δράσης θαλασσίων όντων που ώς τώρα είχαν- κατά την επιστήμη- σχεδόν αποκλειστική σχέση θηρευτή και θηράματος γίνεται δυνατή χάρη στην ύπαρξη μιας καλά κρυμμένης νοημοσύνης κληροδοτούμενης στα βάθη των ωκεανών. Η νοημοσύνη αυτή είναι συλλογική, μονοκύτταρη και τροφοδοτείται διαρκώς από εμπειρίες εκατομμυρίων ετών που αποθηκεύονται στο DΝΑ των αμοιβάδων-φορέων της. Κάθε κύτταρο της περίεργης αυτής φυλής διαιρούμενο στα δύο διπλασιάζει το γονιδίωμά του μαζί με όλες τις πληροφορίες και τις «αναμνήσεις» του. Τα νέα

ΤΟΣΜΗΝΟΣ

Frank Schatzing

ΜΤΦΡ. ΕΥΑ ΚΑΛΕΥΡΑ, ΕΚΔ.

ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΣΕΛ.

1.020, ΤΙΜΗ: 23 ΕΥΡΩ

κύτταρα δεν κληρονομούν αφηρημένες γνωσιακές κατηγορίες αλλά άμεσες εμπειρίες και επομένως διαθέτουν ανά πάσα στιγμή το σύνολο των γνώσεων της φυλής τους από καταβολής κόσμου. Αυτό το γεγονός κάνει τη φυλή των Υρρ- όπως την αποκαλεί ο συγγραφέας- ανώτερη από αυτή του Ηomo sapiens και άρα ικανή να νικήσει στον πόλεμο για την κυριαρχία στον πλανήτη.

Αν έχετε χρόνο και υπομονή διαβάστε το Σμήνος, έστω και τμηματικά, σαν να σερφάρετε ας πούμε στο Ίντερνετ. Η δομή του βιβλίου σε πολύ μικρά υποκεφάλαια όπου εναλλάσσονται διαρκώς οι ήρωες, οι τόποι και οι θεματικές ενότητες το επιτρέπει. Άλλωστε η μεταφραστική δουλειά του Στέφανου Τζανετάτου τα καταφέρνει να αποδώσει καλά ένα ποικίλως δύσβατο υλικό. Αν βαρεθείτε τις ατελείωτες σελίδες αστυνομικής πλοκής, θα σας μείνουν πολλά σε σχέση με την πορεία- ίσως και την αποτυχία- των οικολογικών ιδεών.