Αυτός ο ποταμός έχει βάλει τη σφραγίδα του σε δυο ιστορικές περιόδους και έχει συνδέσει το όνομά του με τη διπλή υπόσταση του ανθρώπου: την ύλη και την ψυχή. Στη νεώτερη ιστορία τα πολύτιμα νερά του έδιναν ζωή στους Σουλιώτες, ενώ κατά την αρχαιότητα η ελληνική μυθολογία τον θεωρούσε «προθάλαμο» για τον Άδη. Και το όνομα αυτού, Αχέροντας.
Ένα ποτάμι παίζει πάντα σημαντικό ρόλο στις περιοχές τις οποίες διασχίζει, από τις πηγές έως και τις εκβολές του. Είναι ένας υγρός δρόμος με διακυμάνσεις στη μορφή και τις διαστάσεις του. Άλλοτε είναι ήρεμος με καθάρια νερά και άλλοτε ορμητικός, άλλοτε μικρός και στενός σαν ορεινός δρόμος και άλλοτε φαρδύς ώστε να χωρούν να μετακινηθούν πλοιάρια και άνθρωποι με την πραμάτεια και τα αγαθά του πολιτισμού τους.

Ο Αχέροντας ξέφευγε από τον κανόνα προσφέροντας μια μακάβρια υπηρεσία, αφού σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία αποτελούσε την τελευταία διαδρομή για τις ανθρώπινες ψυχές.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν τρία ποτάμια: ο Αχέροντας, ο ποταμός της θλίψης, ο Κωκυτός ή Μαύρος και ο Πυριφλεγέθοντας ή Βωβός που ήταν και τόπος περιπάτου για τους νεκρούς. Οι τρεις ποταμοί σχημάτιζαν μια τεράστια ελώδη έκταση στις παρυφές μιας λίμνης, η οποία σε κάποια σημεία είχε αρκετό βάθος και σύμφωνα με τον Θουκυδίδη έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Αυτή ήταν η λίμνη Αχερουσία. Είχε μυστικές σπηλιές και έλη καλυμμένα από την ομίχλη. Μέχρι και στους Ρωμαίους ήταν γνωστή και οι συγγραφείς Υγίνος και Πλίνιος αναφέρονταν στην Αχερουσία ως Άορνο λίμνη, δηλαδή λίμνη που αναδίδει δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, επικίνδυνες ακόμα και για τα πουλιά που πετούν από πάνω της- κάτι που πιθανόν οφειλόταν στα σαπισμένα φυτά μέσα στα έλη.

Δικαίως, λοιπόν, οι ντόπιοι μιλούσαν με δέος για τη λίμνη που αποτελούσε μέρος της διαδρομής για τον Κάτω Κόσμο. Ο ψυχοπομπός Ερμής πήγαινε τις ψυχές των νεκρών στον ποταμό Αχέροντα και τις παρέδιδε στον μακάβριο βαρκάρη, που δεν ήταν άλλος από τον Χάρο. Εκείνος, έναντι χρηματικής αμοιβής, διέπλεε τον ποταμό Αχέροντα και τη λίμνη Αχερουσία οδηγώντας τις ψυχές των νεκρών στον Άδη, στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Η είσοδος του φαραγγιού του Αχέροντα θεωρούνταν οι Πύλες του Άδη και- κατά πολλούς- τα έγκατα της λίμνης Αχερουσίας είναι ο Κάτω Κόσμος. Σήμερα η λίμνη Αχερουσία έχει αποξηρανθεί και στη θέση της έχει αναδειχθεί η κατάφυτη πεδιάδα του Φαναρίου, ο Αχέροντας όμως συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα, αφού συγκεντρώσει τα νερά από τους τρεις σπουδαιότερους παραποτάμους του, τον Κωκυτό, τον Τσαγκαριώτικο και τον Ξηροπόταμο . Ακόμα τα νερά του ποταμού περνούν από τα στενά του, τις Πύλες του Άδη, και αφού διασχίσουν μια περιοχή με λεύκες και ιτιές, σε 63 χιλιόμετρα από τις πηγές του εκβάλλουν σε ένα ακρογιάλι. Πάνω στις εκβολές του Αχέροντα είναι χτισμένο και ένα μικρό χωριό, η Αμμουδιά, με δέλτα που αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη πουλιών και ζώων.

info

Δήμος Φαναρίου: 26840-24174 Αστυνομία Καναλακίου: 26840-22222 Κέντρο Υγείας Καναλακίου: 26840-22581