ΕΝΑΣ καναπές στον πρώτο όροφο του Σαρογλείου Μεγάρου είναι το έπιπλο της εβδομάδας σε ό,τι αφορά την πολιτική ζωή της χώρας. Φιλοξένησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για κανένα εικοσάλεπτο στο περιθώριο της δεξίωσης του Σώματος των αξιωματικών. Κάρολος Παπούλιας και Γιώργος Παπανδρέου είχαν μια συζήτηση που, οπτικά τουλάχιστον, είχε αρκετές διακυμάνσεις. Κι αυτό γιατί ένα μέρος της έγινε ενώπιον μαρτύρων, αλλά κάποια στιγμή ο Παπανδρέου έσκυψε μπροστά και αυτά που είπε στον Παπούλια δεν μπορούσαν να τα ακούσουν οι υπόλοιποι.

ΟΙ υπόλοιποι ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης – σε μόνιμη αναζήτηση κοινής φωτογραφίας μαζί με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό κορυφής,- ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο υφυπουργός Κώστας Τασούλας, ενώ περιφερόταν στο γνωστό του στυλ εκεί κοντά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Νωρίτερα ο Τασούλας, με το άγχος του νεοφώτιστου, είχε στηθεί στην πόρτα και είχε ζητήσει από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη να μεσολαβήσει ώστε να πει μια κουβέντα με τον Παπανδρέου που προσήλθε μετά Άντας.

Θα σπάσει κεφάλια

ΤΙ είπε ο Παπανδρέου στο αυτί του Παπούλια; Ένα πονηρεμένο πουλάκι με πληροφορεί ότι η κουβέντα αφορούσε το ΠΑΣΟΚ. Και επικεντρωνόταν στην πρόθεση του Γιώργου «να σπάσει κεφάλια» ή, σε πιο σκανδιναβικό στυλ, να επιδείξει αποφασιστικότητα απέναντι στα καπρίτσια διαφόρων στελεχών. Κατά τα λοιπά, λαμβάνω ημιεπίσημη ενημέρωση ότι Κάρολος και Γιώργος έκαναν το γνωστό «τουρ ντ΄οριζόν» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησαν για τη Μέση Ανατολή. Μίλησαν για τα Βαλκανικά, με έμφαση στο Κόσοβο και τα Σκόπια. Μίλησαν επίσης και για το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SΡD στη Γερμανία. Καθημερινός αναγνώστης του γερμανικού Τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί το ασταθές τρίγωνο Μπεκ, Σταϊνμάγερ και- του προσφάτως παραιτηθέντος από τη θέση του αντικαγκελαρίου- Μιντερφέρινγκ.

ΤΕΛΟΣ, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, Παπούλιας και Παπανδρέου είπαν και δύο κουβέντες για τα οξυμμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των λαϊκών τάξεων.

Χίλιες ομάδες

ΡΑΝΤΕΒΟΥ – όχι σε καναπέ, αλλά στο γραφείο τουείχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Γιάννη Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ. Κρίσιμος παράγων στην επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγόπουλος είχε ένα-δύο πράγματα να πει στον πρόεδρο για τα εσωκομματικά. Πρώτον, ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν να έχει κάποιο ρόλο εν όψει συνεδρίου. Δεύτερον, ότι καλό θα ήταν ο Παπανδρέου να απεγκλωβιστεί πλήρως από μια λογική διαπραγμάτευσης με διάφορα συστήματα- Παναγιωτακόπου- λους, Παπουτσήδες, Γεννηματικούς και Σία- που θέλουν ένα μερίδιο στο ΠΑΣΟΚ.

Αν η ήττα είναι, όπως λέγεται, ορφανό και η νίκη έχει χίλιους πατέρες, η 11η Νοεμβρίου έχει χίλιες ομάδες.

Μπελάδες για τον Σγουρό

ΤΟ τι έχει ακούσει το αυτί του Παπανδρέου αυτή την εβδομάδα δεν λέγεται. Ας πούμε σε μια σύσκεψη στελεχών ο Χρήστος Παπουτσής του επισήμανε κομψά πως στη Νομαρχία Αθηνών γίνονται διώξεις στελεχών που στήριξαν τον Παπανδρέου κατά την περίοδο 16ης Σεπτεμβρίου- 11ης Νοεμβρίου. Αφορμή η δυσμενής μετάθεση γραμματέως του εβδόμου διαμερίσματος. Με αυτά και με αυτά, ο Γιάννης Σγουρός ψιλοέχει βρει πάλι τον μπελά του. Ο νομάρχης Αθηνών δεν εκδηλώθηκε ανοιχτά μεν στα εσωκομματικά, αλλά του χρεώνουν πως «πήγε μια βόλ τα τον Βενιζέλο στην Καλλιθέα». Τέλος πάντων, η συμπεριφορά του, για να το πω κι εγώ κομψά, απέχει πολύ από αυτήν του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα που πρωτοστάτησε σε Παπανδρεΐσμό.

Φθαρμένα προϊόντα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ πλέον το νέο βιβλίο του Γιάννη Λούλη «Η μάχη του 2007: Η διαδρομή- η κάλπη- οι προοπτικές» που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις εκλογές. Όχι, δεν έχει σταλεί τυπογραφικό δοκίμιο στον Κώστα Καραμανλή για έγκριση. Δεδομένου όμως ότι ο Λούλης είναι alter ego του Καραμανλή εδώ και μια δεκαπενταετία, κάτι θα ξέρει για να έχει ανοίξει πυρ κατά «αλαζονικών υπουργών».

ΤΟ πόνημα αντανακλά τις γνωστές αντιλήψεις του βασικού πολιτικού αναλυτή της Ν.Δ. για την «εκπνοή των πολιτικών συνταγών που παγιδεύονται στον στατικό άξονα Αριστεράς- Δεξιάς». Σκιαγραφεί επίσης την «κινούμενη άμμο» των «πραγματιστών ψηφοφόρων» που θέλουν μείγματα πολιτικής. Πρόκειται δηλαδή για τις καταγεγραμμένες εμμονές της νεο-Δεξιάς. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι πως ο Λούλης επανέρχεται στην προσέγγιση των κομμάτων ως «φθαρμένων προϊόντων». Είναι η φράση με την οποία είχε ανάψει φωτιές στη Ν.Δ., όταν αυτή ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση. «Οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ», γράφει, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και κάτι άλλο: Ότι οι κομματικοί τους μικρόκοσμοι αποτελούν το ισχυρότερο ανάχωμα στην προσαρμοστικότητα που επιβάλλουν οι καιροί».

ΑΝ όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον είναι γιατί, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Ελευθέριος Ζαγορίτης θα αποχαιρετήσει τη θέση του γραμματέα της Ρηγίλλης στον πρώτο ανασχηματισμό που θα κάνει ο Καραμανλής, αναλαμβάνοντας κάποιο υπουργείο.

ΠΑΝΤΩΣ για το βιβλίο ο Νίκος Καραχάλιος, διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού, φρόντισε να «φτιάξει» κλίμα.

« Σχέση με το κόμμα ο κύριος Λούλης δεν είχε ποτέ », υποστήριξε ο κ. Καραχάλιος που έριξε και το καρφί του αν ο κύριος Λούλης είναι ή αυτοπαρουσιάζεται σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Τον κατηγόρησε επίσης για αλαζονεία και αμετροέπεια και τον κάλεσε εμμέσως να παραιτηθεί! Είναι προφανές πως το γυαλί στη Ν.Δ. είναι κάτι πολύ περισσότερο από ραγισμένο, όπως γράφει ο κ. Λούλης. Εκτός αν κάποιοι που αναγνώρισαν ήδη τον εαυτό τους πίσω από τις σελίδες του βιβλίου βιάζονται να επιστρέψουν χαρακτηρισμούς στον πρωθυπουργικό σύμβουλο.