Ο κ. Ρaolo Μelissano, από την Κέρκυρα γράφει για την κήρυξη της παλιάς πόλης ως κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UΝΕSCΟ και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν απ΄ αυτό:

«Οι υποχρεώσεις που προέρχονται από την είσοδο της Κέρκυρας στην UΝΕSCΟ δεν έπρεπε να αποτελούν το μόνο κίνητρο για να επιβληθεί επιτέλους τάξη στην πόλη. Εννοώ ότι η δημοτική αρχή έπρεπε να το κάνει ανεξαρτήτως της ένταξης. Απλά τώρα είναι “αναγκασμένη” να δραστηριοποιηθεί υπό την απειλή της απώλειας του τίτλου.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UΝΕSCΟ, το μεγάλο πρόβλημα αρχίζει αφότου ένα ελληνικό μνημείο ενταχθεί στην Πολιτιστική Κληρονομιά. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άπαξ και ένα μνημείο εγγραφεί στην Πολιτιστική Κληρονομιά αυτομάτως θεωρείται ότι ανήκει στην ανθρωπότητα. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα μνημεία δεν διατηρούνται στην καλύτερη κατάσταση. Χορταριάζουν ή δεν φωτίζονται. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι τα μνημεία αυτά ενδέχεται να θεωρηθεί ότι βρίσκονται “σε κίνδυνο”, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μια άλλη χώρα μπορεί κάλλιστα να υποβάλει αίτηση για να τα προστατεύσει.

Αυτή την εποχή η UΝΕSCΟ προτείνει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται Πολιτισμός- Τουρισμός, με στόχο τη γενικότερη- ακόμη και οικονομική- ανάπτυξη των περιοχών, οι οποίες διαθέτουν μνημεία. Η κίνηση αυτή έγινε διότι υπάρχουν εκατομμύρια λάτρεις του πολιτισμού ανά τον κόσμο, οι οποίοι θέλουν πραγματικά να τα δουν. Δεν μπορείς όμως να αποκαλείς την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας “Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά” και να έχεις γύρω γύρω κρεμασμένες μπλούζες και τυρόπιτες. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρόδο. Υπάρχουν καταγγελίες ειδικών, ομαδοποιημένες αντιδράσεις ανθρώπων, οι οποίοι είδαν τα μνημεία και εξέφρασαν παράπονα αναφορικά με την κακή διατήρηση της πόλης. Αν όλα αυτά με κάποιον τρόπο διορθωθούν, θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ περισσότερο τουρισμό. Γιατί όπως είπε και κάποιος στην UΝΕSCΟ “αν πας στη Ρόδο, περνάς πολύ ωραία, δεν μπορώ να πιστέψω όμως ότι ο χώρος σού δημιουργεί την ατμόσφαιρα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Στην Ελλάδα δυστυχώς, ούτε καν το σήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν υπάρχει σε κάποια μνημεία… Πολλοί απορούν που η Κνωσός του μινωικού πολιτισμού δεν έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UΝΕSCΟ. Μα η Κνωσός έχει κτισθεί ώς τα τείχη. Αν το μνημείο δεν αναφαίνεται λόγω της άναρχης παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο, η Κνωσός δεν θα μπορέσει ποτέ να αναγνωρισθεί και είναι κρίμα. Χρειάζεται κάποιος να αναλάβει το πολιτικό κόστος».