Τα κατορθώματα της ΤV

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης σήμερα και μπορούμε να συμμετέχουμε ως έθνος «στον εορτασμό» με δικά μας τηλεοπτικά χαΐρια, από υπόθεση Σορίν Ματέι μέχρι Βροχοπούλου
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε με αφορμή μια τέτοια ημέρα, ένα παγκόσμιο θέαμα αποτελούμενο από απευθείας συνδέσεις όλων των τηλεοράσεων από όλο τον κόσμο, όπου η κάθε μία θα επιδείκνυε κατορθώματά της, τις πιο σπουδαίες στιγμές της και τους ξεχωριστούς της σταρ. Έτσι, μεταξύ της τηλεοπτικής αναμετάδοσης της προσσελήνωσης και της καριέρας της Όπρα, θα βρίσκαμε κι εμείς μια θεσούλα με τη Βροχοπούλου και τον Βας-Βας, Παρασκευάς, για να δείξουμε ότι έχουμε ξεχωριστή τηλεόραση που δημιουργεί σταρ, γεγονότα, μέχρι και ολόκληρα ρεύματα κουλτούρας.

Γ ια παράδειγμα, το γνωρίζει η κ. Όπρα ότι χάρη στην τηλεόραση που διαμόρφωσε με την επαγγελματική της προσωπικότητα, το περίφημο «ριάλιτι σόου», άνοιξε ένα πεδίο δόξης λαμπρό και για τη δική μας Αννίτα Πάνια, προκειμένου να εκφράσει τη δική της προσωπικότητα στην τηλεόραση;- και ωσαύτως να εκφράσει και τη δική του ο εκλεκτός της Αννίτας, Καρβέλας.

Και πού να ήξερε ο Άρμστρονγκ, όταν πάταγε στη Σελήνη με την κάμερα να αναμεταδίδει στα πέρατα της Γης το σχήμα της πατούσας του, ως τη σπουδαιότερη είδηση όλων των εποχών, ότι ένας δικός μας, ο Σταμάτης Μαλέλης, ως διευθυντής ειδήσεων του Star θα αναζητούσε τα ίχνη διάσημων πατουσών ανά τις παραλίες της Μυκόνου τα καλοκαίρια.

Αλλά έτσι είναι η ιστορία και δη της τηλεόρασης. Κάνει ένας επιτυχία; Τον αντιγράφουν όλοι. Αρκεί να μην έχουν ενδοιασμό ως προς το τι αντιγράφουν. Απευθείας μετάδοση να ΄ναι και όποιον πάρει ο χάρος. Και αλίμονο, ακόμη και αυτό έχει συμβεί.

Σήμερα, ημέρα που ΄ναι της τηλεόρασης (μεγάλη η χάρη της, που λέει και ο Αυτιάς), είναι καλή ευκαιρία να θυμηθούμε στιγμές μεγαλείου της εγχώριας τηλεόρασης, όπως την αλήστου μνήμης υπόθεση Σορίν Ματέι, όπου μπροστά στις κάμερες και για χάρη τους εξελίχθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που διαμόρφωσε ποτέ ο τηλεοπτικός κυνισμός σε συνδυασμό με την εγχώρια ολιγωρία και ανευθυνότητα των πολιτικών και αστυνομικών αρχών.

Ένας συνδυασμός που αποδείχθηκε βραδυφλεγής βόμβα και που ακόμη σήμερα αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν στις πραγματικές του διαστάσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι σημαντικότεροι από εκείνους που την πυροδότησαν. Αντιθέτως, κάνουν δηλώσεις για το σουξέ της τηλεθέασης, που είχε ο θανατηφόρος τραυματισμός μιας κοπέλας, σαν να ήταν το μέγα επίτευγμα της τηλεοπτικής καριέρας τους («είμαι περήφανος για την τηλεθέαση εκείνης της βραδιάς», δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης στο ντοκιμαντέρ του ΒΒC που αναφέρεται σε εκείνη την υπόθεση ως ο τηλεοπτικός της αρχιτέκτων), την οποία άλλωστε συνεχίζουν απρόσκοπτα εμφανιζόμενοι και ως «γκουρού» των τηλεοπτικών σουξέ, των οποίων τις συμβουλές ζητούν οι νεώτεροι.

Αν σκεφτεί κανείς πόσο κακό μπορεί να κάνει η τηλεόραση, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο θεσμού που δεν λειτουργεί ορθώς, χίλιες φορές προτιμότερο το θέαμα της Βροχοπούλου την ώρα που την πιέζει ο κλαυσίγελος.

Αλλά η πιο τραγική στιγμή του παγκόσμιου πολιτισμού ήταν εκείνη που χρησιμοποιήθηκε το ψυχαγωγικό τελετουργικό της τηλεόρασης για να αναμεταδοθεί η στιγμή του απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσεΐν.

Και χωρίς κανέναν ενδοιασμό πρωτοστάτησαν τα εγχώρια κανάλια σε αυτή την προσβολή του απόλυτου δέους του ανθρώπινου πολιτισμού, τους δέους του θανάτου.


Διαλύει κάθε ψευδαίσθηση

«Η ψυχαγωγία είναι η υπεριδεολογία που διέπει όλο τον τηλεοπτικό λόγο», γράφει ο Νιλ Πόστμαν. «Ό,τι παρουσιάζεται και από οποιαδήποτε οπτική γωνία, γίνεται για τη δική μας ψυχαγωγία», τονίζει, διαλύοντας κάθε ψευδαίσθηση για τον ρόλο της τηλεόρασης.

Με τον ίδιο τρόπο διαλύει και κάθε ψευδαίσθηση για την ποιότητα του πολιτισμού όπου κυριαρχεί η τηλεόραση και ακόμη περισσότερο για την ποιότητα της δημοκρατίας. Στην εποχή όπου ο «ίματζ μέικερ» ο κατασκευαστής εικόνων δηλαδή, έχει εκτοπίσει τον λογογράφο, αυτόν που έγραφε λόγους για τους πολιτικούς, είναι προφανές ότι το τελευταίο που απασχολεί τους πολιτικούς, αλλά και τους ψηφοφόρους τους είναι οι έννοιες και τα εκλεπτυσμένα νοήματα.

Οι εντυπώσεις διαμορφώνουν το παιχνίδι της δημοκρατίας, ακριβώς όπως διαμορφώνουν και το παιχνίδι της τηλεόρασης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από