H ιστορία μας αρχίζει στην Ολλανδία και συνεχίζεται σε ένα κλαμπ της Αθήνας. Στο σκηνικό, ποτήρια, τραγούδια, στίχοι σκόρπιοι. Μέσα από αυτά, μια οικεία φιγούρα της ευρωπαϊκής ροκ έκφρασης, ο Ντερκ Πόλακ των Μecano διαβεβαιώνει πως «ανήκει κατά κάποιο τρόπο εδώ».

«Νιώθω να έχω επαφή με τους ανθρώπους και με τον τρόπο ζωής εδώ. Είναι άνθρωποι ανοιχτοί στην επικοινωνία. Δεν κρύβω πως εντυπωσιάστηκα από την αρχή που γνώριζαν τα τραγούδια και τη δουλειά μας. Αμέσως βρέθηκα σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον». Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Ντερκ, οι Μecano, που κίνησαν τις μηχανές τους από την μετά πανκ, νιου γουέιβ περίοδο της δεκαετίας του ΄80, έχουν πια σαν δεύτερη βάση τους την Αθήνα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια βάση μουσικών, εικαστικών, συγγραφικών δραστηριοτήτων, μια νέα αρχή για όλους. Μεγάλες κουβέντες, που οι Ολλανδοί κάνουν πράξη.

«Ύστερα από πολύ καιρό, βρέθηκα να ζωγραφίζω ξανά. Τώρα έχουμε ένα καινούργιο άλμπουμ, το «Τhose Revolutionary Days», που παρουσιάζουμε πρώτη φορά εδώ» λέει. Στην αρχή υπήρχε μια ερωτική ιστορία, μια συναυλία και κάτι περίεργα ελληνικά (τουλάχιστον όπως φαίνονταν από κάτω από τη σκηνή) γραμμένα στο πουκάμισο του Ντερκ όταν εμφανίστηκε στο ροκ φεστιβάλ της Μαλακάσας. «Έγραφε «χαρμολύπη», μια ελληνική λέξη την οποία, όπως κατάλαβα, πολλοί Έλληνες δεν γνώριζαν, αλλά όταν μου την ανέφεραν εξηγώντας μου το νόημά της, αισθάνθηκα ότι έλεγε αυτό ακριβώς που ένιωθα». Ο Ντερκ Πόλακ είναι ποιητής. Άλλωστε, οι ποιητές είναι αυτοί που μιλάνε για την επανάσταση με νοσταλγία. «Εκείνες οι επαναστατικές

«Εκείνο που μας εντυπωσίασε στην Αθήνα είναι που βρήκαμε εδώ ανθρώπους ανοιχτούς στην επικοινωνία»

ημέρες» είναι και ο τίτλος του άλμπουμ. «Ακούγεται σα να αναπολείς μιαν άλλη εποχή και είναι αυτό πάνω κάτω. Σα να επιζητάς να ξαναζήσεις την ένταση εκείνη τη στιγμή που μπορείς να αντιδράσεις και να διεκδικήσεις».

Έγραφε, λέει, τους στίχους ενός ερωτικού τραγουδιού, ενώ ετοίμαζε αυτό το άλμπουμ. «Τι σχέση έχει ένα ερωτικό τραγούδι, με ένα «επαναστατικό» άλμπουμ, άρχισαν να με ρωτάνε. Πώς δεν έχει;» συνεχίζει ο Ντερκ, «κολλάει απόλυτα, ο έρωτας είναι επανάσταση. Και δεν το λες μόνο μεταφορικά».

«Ένιωθα ευτυχισμένος και σε ένταση, happy & tense», περιγράφει όλο αυτόν τον καιρό της δημιουργίας. Στο «Βooze Cooperativa», τώρα στο κέντρο της πόλης, παρουσιάζει τα έργα του, σχέδια, γλυπτά και πίνακες που στολίζουν και το άλμπουμ. Και μετά, εξομολογείται: «Συνεχώς νιώθω ότι παίρνω πράγματα από την πόλη και τους ανθρώπους της. Θέλω να προσφέρω κι εγώ».

Η μουσική του εμπειρία είναι χρήσιμη. Έτσι, στη νέα του ζωή εδώ ο Πόλακ συνάντησε δικούς μας μουσικούς, αντάλλαξαν απόψεις, πράγμα που οδήγησε και σε συνεργασίες. «Γνώρισα τους Delightful, ένα πολύ ενδιαφέρον γκρουπ από την Αθήνα, άκουσα τις μουσικές τους, βρήκα όμορφα πράγματα σε αυτές και το επόμενο βήμα ήταν να συνεργαστούμε στην παραγωγή. Προσπαθώ να δώσω ό,τι καλύτερο μπορώ στην ποιότητα αυτής της δουλειάς».

Τι βλέπετε και τι ακούτε στην ελληνική ποπ/ροκ σκηνή;

Υπάρχει έμπνευση, υπάρχει δημιουργικό πνεύμα, αυτό είναι σίγουρο. Ίσως αυτό που λείπει είναι το να πάει όλο αυτό λίγο πιο πέρα. Λείπει η ταυτότητα, η υπογραφή τους, αυτό που θα κάνει τα πράγματα να ξεχωρίσουν».

«Η τέχνη είναι αναγκαία για να ζω κανονική ζωή»


Ο Ντερκ πίνει τον καφέ του στην πλατεία Εξαρχείων- περιπετειώδης η πορεία του από το ακορντεόν στους στίχους, στη φωνή, στους Μecano, στο «Τhose Revolutionary Days» της Αθήνας. «Κάθε μέρα συμβαίνουν πράγματα που θέλεις να κρατήσεις και να θυμάσαι» λέει. «Στιγμές που ήμουν πολύ φορτισμένος και βρήκα διέξοδο γράφοντας στίχους. Είναι ανάγκη για μένα να εκφράζομαι. Η τέχνη μού είναι αναγκαία για να μπορώ να ζω μια κανονική ζωή» δηλώνει και παραδίδει το άλμπουμ σε χέρια φίλων.