Δρομείς του κοψιδιού


Η παχυσαρκία στην εποχή μας θεωρείται ασθένεια των φτωχών, αφού το life style του πλούτου δεν επιτρέπει ούτε γραμμάριο περιττό
Σκληρός αγώνας, αυτός που τελικώς είδαμε να δίνει η ομάδα υπέρβαρων του Εxtra Large για να αλλάξουν σώμα και ψυχισμό, επομένως και ζωή. Υποτίθεται ότι αυτά θα συμβούν αν καταφέρουν να διανύσουν τα 400 χιλιόμετρα πεζή, με ήλιο και με βροχή, σε ανηφόρα και κατηφόρα, από μονοπάτια και άσφαλτο, μέσα από δάση και πεδιάδες. Η κάμερα του Μega ακολουθεί και επιμένει στις πιο σκληρές στιγμές. Εκεί όπου η θέληση σφίγγει τα δόντια για να μη λυγίσει μπροστά στη θέα του κοψιδιού. Εκεί όπου η ομάδα «σπάει» από την κούραση και την προσπάθεια. Το ριάλιτι δεν είχε την υποδοχή που έχουν ανάλογες εκπομπές, στην Αμερική για παράδειγμα. Εκεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του δυτικού κόσμου και οι ασφαλιστικές εταιρείες, διόλου διατεθειμένες να αναλάβουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, στις ΗΠΑ (και σε ολόκληρο πλέον τον αναπτυγμένο κόσμο) η παχυσαρκία πλήττει μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Είναι η ασθένεια των φτωχών. Ουδείς πλούσιος έχει (ή δικαιούται να έχει) έστω ένα γραμμάριο επιπλέον από όσα ορίζουν οι κανόνες του life style των καλιφορνέζικων ακτών και της νεοϋορκέζικης νύχτας.

Τόσο πολύ ταυτίζεται ο πλούτος με το αδύνατο και καλλίγραμμο σώμα, ώστε σε ένα από τα επεισόδια της σειράς «φετίχ» Νip/Τuck επισκέπτεται τους διάσημους πλαστικούς χειρουργούς, που είναι οι κεντρικοί ήρωες, λαϊκή οικογένεια που έχει κερδίσει μεγάλο ποσό σε τηλεπαιχνίδι (πλέον το μόνο μέσο που συντηρεί το αμερικανικό όνειρο είναι η τηλεόραση με τα μεγάλα ποσά των ριάλιτι και λοιπών τηλεπαιχνιδιών) και η παχύσαρκη σύζυγος ζητά «ένα κορμί τόσο αδύνατο όσο μεγάλος είναι ο τραπεζικός της λογαριασμός». Ατάκα που συμπυκνώνει την απόλυτη φαντασίωση του φτωχού στη χώρα, η οποία στην εποχή μας διαμορφώνει το life style του πλούτου.

Ως εκ τούτου τα ριάλιτι, στα οποία συμμετέχουν παχύσαρκοι για να αποκτήσουν μαζί με το αδύνατο σώμα και ένα γενναίο χρηματικό έπαθλο, κάνουν θραύση. Και είναι πολύ διαφορετικά από το Εxtra Large του Μega. Με εγκλεισμό των παικτών, με κάμερες διά των οποίων τους παρακολουθεί το φιλοθέαμον να τρελαίνονται από την πείνα καθώς προσπαθούν να αντέξουν με λιλιπούτεια και άγευστα γεύματα, να κάνουν σκληρή γυμναστική και να ιδροκοπούν, να σηκώνονται τη νύχτα και να ψάχνουν σαν κολασμένοι κάτι να φάνε.

Ένα θέαμα που γελοιοποιεί τους χοντρούληδες, προσβάλλει την προσωπικότητά τους, καλλιεργεί τον κοινωνικό ρατσισμό και, φυσικά, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην καλλιέργεια συνηθειών και τρόπου ζωής που θα τους οδηγήσει στην απεξάρτηση. Το εγχώριο ριάλιτι, χωρίς χρηματικό έπαθλο και εγκλεισμό, μοιάζει να επιχειρεί την καλλιέργεια της αντίληψης που οδηγεί στην απώλεια βάρους, αλλά πρωτίστως στον σεβασμό και την αγάπη των υπέρβαρων για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Υποτίθεται ότι ο στόχος της μακράς και δύσκολης πεζοπορίας μέσα στη φύση, για όσους τον επιτύχουν, θα συμβολίσει και τη δύναμη της θέλησής τους να υπερβούν κάθε δυσκολία. Αυτό θα τους προσφέρει την πολύτιμη αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, εξαίρεται η φυσική μέθοδος απώλειας βάρους.

Αυτό που λείπει, όμως, είναι τι γίνεται με όσους δεν τα καταφέρουν και αποχωρήσουν, ενώ έχουν εκτεθεί – τουλάχιστον στο ευρύτερο περιβάλλον τους- ότι θα κάνουν την προσπάθεια. Όσο σημαντικό θα είναι για εκείνους που θα τερματίσουν, γιατί θα εκτιναχθεί η αυτοεκτίμησή τους στα ουράνια, τόσο σκληρό θα είναι για όσους δεν αντέξουν.

Επιτυχία μόνο με διαρκή υποστήριξη


Σκέφτηκε άραγε κάποιος την πιθανότητα να είναι ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα, για τις ευάλωτες προσωπικότητες των υπέρβαρων, μια αποτυχία τέτοιου είδους; Ότι μπορεί αυτό να σημάνει, ίσως, εγκατάλειψη και μεγαλύτερη αύξηση βάρους; Δεν πρόκειται για παίκτες που χάνουν σε ένα ριάλιτι, αλλά για προσωπικότητες οι οποίες, εκτός από έναν νέο και υγιεινό τρόπο ζωής, χρειάζονται φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη. Ο καθένας και διαφορετική. Για να αγαπήσει τον εαυτό του, όπως είναι το σύνθημα όλων αυτών των εγχειρημάτων, εκείνος που ποτέ δεν το έμαθε χρειάζεται πολύ περισσότερα από τη μηχανική εξάσκηση σε μια μέθοδο για να αντεπεξέλθει σε πρόσκαιρες συνθήκες.