Γιά ακόμη τρία χρόνια θα συνεχιστεί η συμπόρευση της Καμεράτας με τη Εurobank ΕFG, σχέση που έχει συμβάλει στη διεθνή πορεία της ελληνικής ορχήστρας
Για «συνεργασία- πρότυπο» μίλησε η Μαριάννα Λάτση, για «επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας του κράτους με την ιδιωτική πρωτοβουλία, το ίδιο ακριβώς που στήριξε τη δημιουργία και τη λειτουργία ολόκληρου του Μεγάρου Μουσικής» μίλησε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Χρήστος Δ. Λαμπράκης. Η ανανέωση γι΄ ακόμη τρία χρόνια τής επί δεκατέσσερα συνεχόμενα έτη αποκλειστικής χορηγικής συνεργασίας της Καμεράτας- Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής με τη Εurobank ΕFG της οικογένειας Λάτση δημιουργεί «συνθήκες ασφάλειας» και «βοηθάει την Ελλάδα να αποδείξει ότι και στον χώρο της δυτικής μουσικής μπορεί να συμβάλει και να προσφέρει», όπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Τσούχλος.

Η Ορχήστρα ιδρύθηκε το 1991 και από το 1994 έχει τη σταθερή υποστήριξη της χορηγού τράπεζας, καταφέρνοντας να κάνει μεγάλα βήματα και να εδραιωθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Με μόνιμους αρχιμουσικούς τον Αλέξανδρο Μυράτ και τον Κρίστοφερ Γουόρεν-Γκριν και με επίτιμο πρόεδρο τον σερ Νέβιλ Μάρινερ, η Καμεράτα έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα: συνεργασίες με μαέστρους και σολίστ όπως οι Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Σαλβατόρε Ακάρντο, Λεωνίδας Καβάκος, Ράντου Λούπου, Δημήτρης Σγούρος. Εμφανίσεις σε πολλές χώρες του εξωτερικού, προσκλήσεις σε ξένα φεστι βάλ, ηχογραφήσεις για μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, ακόμη και διεθνείς περιοδείες, με αποκορύφωμα τη συναυλία, υπό τον σερ Νέβιλ Μάρινερ, στην περίφημη αίθουσα Μουζικφεράιν της Βιέννης, «άβατο» για πολλές ορχήστρες.

Έχει ηχογραφήσει μουσική για τον κινηματογράφο (λ.χ. τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου στη βραβευμένη στις Κάννες «Μία αιωνιότητα και μια μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου), έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα τόσο Ελλήνων (Αντωνίου, Καραΐνδρου, Κουρουπός, Κυπουργός, Μαμαγκάκης, Μαραγκόπουλος, Μικρούτσικος, Σισιλιάνος κ.ά.) όσο και ξένων συνθετών (Καντσέλι, Κόσκιν, Τάβενερ, Χοσοκάουα κ.ά.), έργα που συχνά γράφτηκαν ειδικά γι΄ αυτήν.

«Το μακρύτερο ταξίδι στη ζωή γίνεται με την καρδιά. Στο σύντομο διάστημα που βρίσκομαι εδώ αισθάνομαι ότι το ταξίδι αυτό θα είναι πολύ μακρύ», είπε ο μόνιμος αρχιμουσικός της Καμεράτας Κρίστοφερ Γουόρεν-Γκριν. Την εκδήλωση με την ευκαιρία της ανανέωσης της χορηγίας της Εurobank ΕFG παρακολούθησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, οι υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη και Σωτήρης Χατζηγάκης, οι βουλευτές Πέτρος Ευθυμίου, Νίκος Σηφουνάκης, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Επιτεύγματα 14 ετών


● Έχει παίξει σε 11 χώρες του εξωτερικού, από τη Σουηδία ώς το Χονγκ Κονγκ.

● Έχει συνεργαστεί με μεγάλους μαέστρους και σολίστ, όπως οι Μστισλάβ Ροστροπόβιτς και Κρίστοφερ Χόγκγουντ.

● Έχει κάνει ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν από τις εταιρείες ΒΜG, ΕΜΙ Classics, Universal, ΕCΜ Records, Αgora, Αrtion Records.

● Έχει ηχογραφήσει για τον κινηματογράφο («Το λιβάδι που δακρύζει»).

● Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ (Φεστιβάλ Νααντάλι στη Φινλανδία, Φεστιβάλ Χάιντν στην Αυστρία κ.ά.)

● Έχει παίξει μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές, οργώνοντας τα σχολεία της χώρας και οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα.

● Έχει δώσει συναυλίες σε φυλακές και αναμορφωτήρια.

● Σε λίγες μέρες ταξιδεύει στο Πεκίνο.