Το στέκι ερωδιών, κορμοράνων και άλλων σπάνιων πουλιών είναι μία από τις μαγευτικότερες τοποθεσίες του Νομού Καβάλας. Εδώ, στα «σύνορα» του Νομού Καβάλας με τον Νομό Ξάνθης και της Μακεδονίας με τη Θράκη, το ποτάμι τερματίζει το τεράστιο ταξίδι του (μήκους 233 χλμ.) από το όρος Ρίλα στη Βουλγαρία όπου πηγάζει.

Το Δέλτα του Νέστου καταλαμβάνει την περιοχή από τους Τοξότες (Νομός Ξάνθης) εκεί που το ποτάμι βγαίνει από τα Στενά, μέχρι τις εκβολές του ποταμού. Κατά πλάτος ξεκινά από τη Νέα Καρβάλη και φτάνει έως τα Άβδηρα με μία ακτογραμμή μήκους 100 χιλιομέτρων. Συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar λόγω της έκτασης και της ποικιλίας της πανίδας του. Κύριο αξιοθέατο της περιοχής- εκτός από τα συνήθως γαλήνια νερά του ποταμού- είναι το Μεγάλο Δάσος ή αλλιώς Κοτζά Ορμάν. Κάποτε ήταν από τα μεγαλύτερα παραποτάμια δάση της Μεσογείου, αφού η έκτασή του ήταν 30 χλμ. κατά μήκος του ποταμού και 3- 7 χλμ. κατά πλάτος. Στις μέρες μας το κόψιμο δέντρων για ξυλεία και οι αγροτικές καλλιέργειες το έχουν αποδυναμώσει, αν και αρκετά κομμάτια του εξακολουθούν να μαρτυρούν τη σπάνια ομορφιά του.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβίωσης του Κοτζά Ορμάν πραγματοποιούνται φυτεύσεις και έργα επανασύνδεσης παλαιών ποτάμιων παρακλαδιών του Νέστου.

Στην περιοχή κατοικούν σπάνια πουλιά (ερωδιοί, κορμοράνοι αλλά και φλαμίνγκος), οι πατημασιές των οποίων ζωγραφίζουν την παραλία δίπλα στις εκβολές του ποταμού.

Ιδανικό ορμητήριο για μία εκδρομή στο Δέλτα του Νέστου και το Κοτζά Ορμάν αποτελούν δύο χωριά του νομού. Το πρώτο είναι η Χρυσούπολη, η οποία πήρε το όνομά της από τα ψήγματα χρυσού στο Δέλτα του Νέστου (μη βγείτε για κυνήγι θησαυρού στον Νέστο, χρυσός δεν υπάρχει πια εδώ). Το δεύτερο χωριό είναι η, χτισμένη κοντά στις εκβολές του Νέστου, Κεραμωτή, που συνδέεται με το λιμάνι της Θάσου. Κοντά της βρίσκονται οι λιμνοθάλασσες Κεραμωτής,Κοκκάλας, Χαϊδευτού και Αγιάσματος .

info

Την καλύτερη ενημέρωση για τον ποταμό Νέστο, το Δέλτα του, τις διαδρομές που αξίζει να κάνετε με τα πόδια ή με αυτοκίνητο (4×4), καθώς και πληροφορίες γύρω από την αξία των βιοτόπων θα σας δώσουν στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέστου που βρίσκεται στην Κεραμωτή (ανοικτό Δευτέρα- Παρασκευή 8.30- 13.30, 25910-51831).