Με τα τραγούδια του άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο. Δίχως άσκοπες κορόνες και ιδιοτροπίες των σταρ, ο Αντρέα Μποτσέλι κατάφερε να ανοίξει τα μάτια σε όσους αμφισβητούν τη δύναμη της θέλησης
Συνήθως το κοινό του Αντρέα Μποτσέλι χωρίζεται σε δυο κατηγορίες. Σε εκείνους που τον έχουν αγιοποιήσει, ως σύγχρονο μάρτυρα της όπερας, και σε εκείνους που τους αρέσει να μαθαίνουν κάθε λεπτομέρεια της ζωής του. Ωστόσο πιο αντικειμενικοί μοιάζουν εκείνοι που τον βλέπουν στις πραγματικές καλλιτεχνικές του διαστάσεις. Που από τα πρώτα βήματά του τον ξεχώρισαν σαν ποιητή, ο οποίος μέσα από τις άριες και τα τραγούδια ηλέκτριζε τις αισθήσεις των ακροατών του.

Αναμφίβολα όμως τα 19 άλμπουμ του, των οποίων οι πωλήσεις έφτασαν παγκοσμίως τα 55 εκατομμύρια, συνθέτουν την αυθεντικότερη βιογραφία του και ένα ταξίδι με πολλές εκπλήξεις. Το οποίο ξεκίνησε από τις 22 Σεπτεμβρίου του 1958, στο Λατζατίκο, σε μια μικρή φάρμα στα αμπέλια και τους ελαιώνες της Τοσκάνης.

Στην Αθήνα θα τραγουδήσει απόψε, Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, στο Καλλιμάρμαρο, ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών «Γηροκομείο Αθηνών» (με μετάκληση της Μαρίας Φρεζάδου)

για την ενίσχυση των πυροπαθών ηλικιωμένων. Μαζί του η σοπράνο Ντοριάνα Μιλάτσο και ο βαρύτονος Αλμπέρτο Γκαζάλε, ενώ τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα διευθύνει ο Μαρτσέλο Ρότα.

Το χάρισμα της φωνής είναι δώρο από τον Θεό ή σκληρή δοκιμασία;

Είναι και τα δύο. Και χαρά και πόνος. Ο Θεός μου έδωσε τη φωνή, αλλά από εκεί και πέρα έπρεπε να δώσω έναν καθημερινό αγώνα για να την κρατήσω. Και πολλές φορές η αφοσίωση ήταν ολοκληρωτική. Όπως και η ευτυχία ανείπωτη.

Μπορούμε να πούμε ότι ο πόνος είναι ο προθάλαμος για την ευτυχία;

Πιστεύω ότι πρέπει να αποδεχτούμε και τα καλά και τα άσχημα που μας επιφυλάσσει η ζωή. Η χαρά και ο πόνος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και η ζωή είναι η κόψη αυτού του νομίσματος.

Υπάρχουν στιγμές και σήμερα που απολαμβάνετε το τραγούδι όπως στο ξεκίνημά σας που τραγουδούσατε για το κέφι σας;

Αγαπώ τη μουσική. Είναι η ζωή μου, η μοίρα μου, αλλά και το επάγγελμά μου πλέον. Γι΄ αυτό και βλέπω την κάθε μέρα σαν μια νέα, συναρπαστική εμπειρία που πρέπει να είμαι έτοιμος να ανταπο- κριθώ στις απαιτήσεις της για να γευτώ την ομορφιά της.

Αντέχετε την καθημερινή πίεση να διατηρείτε τη φωνή σας σε υψηλό επίπεδο;

Η αλήθεια είναι πως ο χώρος μου είναι αρκετά σκληρός. Πιστέψτε με όμως, ακόμα απολαμβάνω το τραγούδι, είτε στις παραστάσεις μου είτε στην καθημερινή μου εξάσκηση, αν και ο ελεύθερος χρόνος μου είναι πολύ λιγότερος από ό,τι στο παρελθόν. Πάντα όμως αισθάνομαι χαρούμενος και γεμάτος.

Οι σπουδές πιάνου, φλάουτου και σαξόφωνου σας βοήθησαν στο τραγούδι;

Χωρίς αμφιβολία με έκαναν πιο ολοκληρωμένο ερμηνευτή. Αλλά και η φωνή μας δεν είναι ένα όργανο; Και μάλιστα το πιο τέλειο που υπάρχει. Το πιο εκλεπτυσμένο και το πιο άμεσο για τις αισθήσεις μας;

Ωστόσο σπουδάσατε και νομικά. Σας ενδιέφεραν ή νιώθατε το μέλλον σας στο τραγούδι αβέβαιο;

Από το σχολείο ακόμα η μουσική ήταν στο επίκεντρο της ζωής μου, αλλά δεν ήταν ακόμα ένα αληθινό επάγγελμα εκείνη την εποχή. Κυνηγούσα το όνειρό μου αλλά έπρεπε να είμαι ρεαλιστής. Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή της Πίζας, ενώ παράλληλα συνέχιζα τις μουσικές σπουδές μου δίνοντας όλο και μεγαλύτερο βάρος. Καλό είναι να έχουμε και κάποιο εφόδιο παραπάνω γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Θεωρήστε ρομαντικός ερμηνευτής. Χωράει ρομαντισμός στην εποχή μας και ειδικά στη σόουμπιζ;

Ο ρομαντισμός είναι πολύ λίγος όταν πρόκειται να κλειστεί μια συμφωνία, αλλά αρκετός όταν ερμηνευτής και κοινό δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα. Οι συναυλίες είναι οι γιορτές των συναισθημάτων.

ΙΝFΟ

Απόψε στις 20.30 στο Καλλιμάρμαρο. Εισιτήρια: 30, 50, 100, 150, 200 και VΙΡ 380 και 500 ευρώ με δείπνο στη «Μεγάλη Βρετανία», παρουσία του Αντρέα Μποτσέλι. Πληρ. τηλ. 210-8840.600 και www.ticketnet.gr.

Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού σας είναι γυναίκες. Έχετε κάποιο ιδιαίτερο μυστικό;

Μόνο ένα μυστικό; Στην πραγματικότητα είναι πολλά, αλλά θα σας αποκαλύψω ένα. Επιλέγω όμορφα τραγούδια από διαφορετικές περιόδους και εξαιρετικούς συνθέτες και προσπαθώ να τα ερμηνεύω με πάθος ζώντας την κάθε νότα και τον κάθε στίχο τους. Απλό δεν είναι;

Πιστεύετε στη δύναμη της αγάπης; Τραγουδάτε καλύτερα όταν είστε ερωτευμένος;

Η ευτυχία στο πρόσωπο ενός άντρα ή μιας γυναίκας είναι ολοφάνερη όταν αγαπούν, αλλά και όταν τους αγαπάνε. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής, η αληθινή έκφραση της δημιουργίας.

Ποπ άνοιγμα στην όπερα


Ο Αντρέα Μποτσέλι έχει φλερτάρει με την ποπ μουσική, τραγουδώντας με τον Μπόνο, τον Μπράιν Φέρι, τη Σελίν Ντιόν. Πιστεύετε ότι συμβάλατε και εσείς με τον τρόπο αυτό στο να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την όπερα;

Νομίζω πως ώς ένα μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε αυτό, γιατί δείξαμε όλοι μεγάλο σεβασμό στο κοινό το οποίο το εκτίμησε. Και έτσι γνώρισε διάσημες όπερες και διαχρονικά έργα που λατρεύτηκαν στις πιο σημαντικές σκηνές του κόσμου. Πάντα επιλέγω το ρεπερτόριό μου να καλύπτει μια μεγάλη γκάμα ρευμάτων και εποχών, όπως έκαναν άλλωστε με επιτυχία και οι Τρεις Τενόροι, ο Παβαρότι, ο Καρέρας και ο Ντομίνγκο.

Οι συντηρητικοί της όπερας πάντως λένε πως ακόμα δεν έχετε πραγματικά αποφασίσει αν ανήκετε ολοκληρωτικά στον κόσμο της όπερας.

Πιστεύω πως κάθε καλλιτέχνης πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του. Και από εκεί και πέρα να τον κρίνει το κοινό και ο χρόνος. Σημασία για μένα έχει η αλήθεια της κάθε ερμηνείας. Ωστόσο πιο εύκολα – λόγω τεχνικής και φωνητικών δυνατοτήτων- έρχεται ένας τενόρος σε έναν ποπ τραγουδιστή, από ό,τι το αντίθετο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο τενόρος άλλαξε ύφος, τραγουδώντας ποπ.